LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Virtualni savjetnik OTP banke d.d.

Minusi na računu, krediti, naknade – razjašnjava Virtualni savjetnik

Opet ste zatrpali sandučić Virtualnog savjetnika s raznim pitanjima. Čekovi, minusi, krediti, naknade - odgovori na zanimljiva pitanja čekaju vas u tekstu.

Opet ste zatrpali sandučić Virtualnog savjetnika s raznim pitanjima. Čekovi, minusi, krediti, naknade - odgovori na zanimljiva pitanja čekaju vas u tekstu.

Proljeće i promjenjivost koja s njim dođe vide se u sandučiću Virtualnog savjetnika. Zatrpali ste ga raznoraznim pitanjima i temama koje se protežu od čekova, štednji i Revolut kartica pa do naknada, dozvoljenih minusa i aplikacije za mobilno bankarstvo. Sabrali smo sve odgovore i donosimo ih u nastavku.

Čekovi i krediti

Krenut ćemo s čekovima. OTP banka d.d. ne radi s čekovima. Čekovi nisu sigurniji od kartica. Ovisno o vašim potrebama banka u ponudi ima različite vrste kartica, od debitnih koje služe kao zamjena za gotovinu i koriste se za rad s tekućim računom, zatim kreditnih koje omogućavaju odgodu plaćanja, do prepaid kartica kojima se limit određuje uplatom sredstava te su idealne za online kupnje. Sve kartice OTP banke d.d. osiguravanju visoku razinu sigurnosti prilikom korištenja.

Kad smo kod sigurnosti, pitali ste koji je račun najsigurniji za trgovanje dionicama. OTP banka d.d. u svrhu trgovanja financijskim instrumentima ima otvoren komisioni račun na koji klijenti u svrhu trgovanja uplaćuju sredstva. Spomenuti račun i sredstva na njemu su zaštićeni od ovrhe i ne ulaze u imovinu banke, čime su sredstva na njemu zaštićena u slučaju poslovnih problema banke. Također, uplate ili isplate se sukladno pozitivnim zakonskim propisima posebno evidentiraju kako bi se sredstva knjižila u korist, odnosno na teret klijenta koji je uplatu ili isplatu i izvršio. Za više informacija možete poslati upit na e-mail adresu brokeri@otpbanka.hr ili nazvati na brojeve telefona 072-204-622 i 072-204-655.

Jedno od pitanja tiče se preuzimanja plaćanja kredita koji su digli vaši roditelji koji ga više ne mogu otplaćivati. U slučaju da dođe do poteškoća s urednom otplatom financijskih obveza nastalih smanjenjem prihoda ili potpunim gubitkom prihoda, OTP banka d.d. u ponudi ima niz mjera potpore klijentima kako bi ih i dalje pomagala i podupirala u urednoj otplati svojih financijskih obveza. Ako se vi ili vaši roditelji nađete u takvoj situaciji, svakako preporučujemo da se javite u najbližu poslovnicu OTP banke d.d. ili ugovorite sastanak.

Dodatno što se tiče stambenih kredita, mogu se ugovoriti u kunskoj protuvrijednosti u minimalnom iznosu od 5 000 eura.

Revolut i mobilna aplikacija

Ako imate bilo kakvih poteškoća s povezivanjem OTP računa i Revolut kartice, preporučujemo da posjetite najbližu poslovnicu OTP banke d.d. ili nazovete Kontakt centar na brojeve telefona 0800 21 00 21 ili 072 21 00 21. Plaće u Hrvatskoj sjedaju na vaš račun u banci, ne mogu direkt na Revolut račun. No, željeni iznos sredstava uvijek možete jednokratnom uplatom prebaciti na Revolut račun putem mobilnog ili internetskog bankarstva OTP banke d.d. U sklopu studentskog paketa OTP Indeks uz brojne druge pogodnosti, mobilno i internetsko bankarstvo dobivate bez plaćanja mjesečne članarine. Više informacija o samom paketu možete pronaći ovdje.

Pitali ste i krije li se u mobilnoj aplikaciji kasica-prasica. Ne krije se u mobilnoj aplikaciji, ali vrlo jednostavno možete ugovoriti oročenu štednju putem internetskog bankarstva. U sklopu studentskog paketa OTP Indeks, uz brojne druge pogodnosti, mobilno i internetsko bankarstvo dobivate bez plaćanja mjesečne članarine. Više informacija o samom paketu pronađite ovdje.

Često uplaćujete novac istim primateljima i ne da vam se svaki put upisivati sve podatke. Ni ne morate! pomoću aplikacije mobilnog bankarstva OTP banke d.d. moguće je kreirati predloške platnih naloga i predloške internih prijenosa. Predloške je moguće kreirati u samom zaslonu platnog naloga ili u zaslonu internog prijenosa neposredno nakon potvrde plaćanja. Detaljne upute kako kreirati predloške možeš pronaći ovdje, a ako ti je potrebna dodatna pomoć, kanali putem kojih možeš kontaktirati OTP banku d.d. su dostupni ovdje.

Naknade i minusi

Pitali ste kako funkcioniraju naknade ako uplaćujete novac na račun u BiH, a banka primatelja je u istoj grupaciji kao i OTP banka. Naknada za prekogranične kreditne transfere u valuti različitoj od eura, odnosno uplate na račune u bankama izvan Hrvatske, ovisi o izabranom kanalu uplate, putem poslovnice ili putem internetskog bankarstva. Povoljniju naknadu ostvarujete ako uplatu izvršite putem internetskog bankarstva, a ona iznosi 1 % od iznosa uplate, minimalno 10 kuna, a maksimalno 200 kuna.

Što se tiče dozvoljenog minusa na kreditnim karticama minus po tekućem računu moguće je ugovoriti samo kod debitnih kartica. Za više informacija preporučujemo da posjetite najbližu poslovnicu OTP banke d.d. Ulaskom u nedozvoljeni minus klijentu se šalje opomena da u roku od 30 dana dovede račun u dozvoljeno stanje. Kada je u nedozvoljenom prekoračenju, klijent ne može koristiti karticu računa, dakle ne može vršiti isplate na bankomatima ni plaćanje na POS uređajima.

FOTO: PEXELS