LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska pismenost

Kako rastegnuti studentski budžet na cijeli mjesec i uštedjeti?

Uoči provedbe istraživanja o financijskoj pismenosti, upitali smo stručnjake kako trošiti pametnije, za što služe studentski krediti i još mnogo drugih važnih pitanja.

Uoči provedbe istraživanja o financijskoj pismenosti, upitali smo stručnjake kako trošiti pametnije, za što služe studentski krediti i još mnogo drugih važnih pitanja.

Novac je nešto s čime se ljudi susreću od malih nogu. Od toga da djeca dobivaju džeparac za školu, pa do toga da im bake daju novac za sladoled. Ipak, djecu se od malih nogu ne uči kako pravilno raspolagati novcem, a u tome ne pomaže ni škola u kojoj još uvijek ne postoje obavezni predmeti na kojima bi djeca mogla učiti o financijskoj pismenosti.

O slaboj financijskoj pismenosti djece i mladih, razgovarali smo s izv. prof. dr. sc. Dajanom Barbić, koja predaje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te je ujedno i jedna od autorica knjige Financijska pismenost i odgovorna potrošnja u svakodnevnom životu.
 

„Mladi su danas puno financijski pismeniji nego što su to bili unatrag par godina, barem tako upućuju istraživanja koja su provedena na području Republike Hrvatske. Konkretno, istraživanje koje je provela Hrvatska narodna banka pokazuje da je u 2023. godini zabilježena razina financijske pismenosti mladih iznosila 10,9 od mogućih 20 bodova, što je poboljšanje u odnosu na prethodne godine.“ – objasnila je Barbić.


Nadodala je da postoji još puno prostora za poboljšanje razine financijske pismenosti, ali i da mladi danas imaju brojne prilike za financijsko opismenjavanje – osjetno više nego što su to imale starije generacije.
 

Učenje od malih nogu


Na informiranju o financijskoj pismenosti od malih nogu radi i Ekonomska klinika u sklopu projekta Financijska pismenost osnovnoškolaca. O tome nam je više ispričao voditelj financija u Ekonomskoj klinici Lovro Štefanić.
 

„Članovi Klinike posjećuju druge i treće razrede osnovnih škola, gdje im objašnjavaju pojmove kao što su kredit, štednja, želje, potrebe, da ipak to znaju razlikovati kroz neke igre, crtiće i slično. Cilj je na što jednostavniji način djeci pokazati razliku između tih osnovnih pojmova.“ – objasnio je Lovro.


Nadodao je i da se provode radionice za pete i šeste razrede na kojima se to znanje nadograđuje, kako bi učenici u srednju školu mogli doći financijski pismeni ili barem upoznati s osnovama.
 

Brojne mogućnosti za studente


Mladi danas nemaju samo više mogućnosti za informiranje i učenje o financijama, već na raspolaganju imaju i financijska sredstva. Na primjer, studenti uz pomoć OTP gotovinskog kredita za studente mogu financirati životne troškove s kojima se svakodnevno susreću. 
 

„U OTP banci postoje dva modela studentskih kredita. Prvi model je studentski gotovinski kredit, koji se može koristiti za različite namjene jer se sredstva odobrenog kredita plasiraju na studentski tekući račun i onda student sam raspolaže novcem i troši ga ili za osobne potrebe ili dio za plaćanje školarine.“ – ispričala je Ana Vlainić, voditeljica jedne od poslovnica.


Studentski kredit može se koristiti i za financiranje troškova studija, što studente može uvelike rasteretiti i omogućiti im da se fokusiraju na učenje.
 

„Drugi model je studentski kredit za obrazovanje kojem je namjena plaćanje školarine i troškova života, gdje se u odobrenom kreditu minimalno 60 posto kredita mora koristiti za plaćanje školarine, a do 40 posto se isplaćuje na tekući račun, gdje student može raspolagati novcem za svoje osobne troškove.“ –  objasnila je Vlainić.
 

Studentski budžet


No, kako rasporediti novac da traje cijeli mjesec, a možda i nešto uštedjeti? Nekoliko savjeta koje i sam prakticira kao student podijelio je Lovro iz Ekonomske klinike.
 

„Savjetovao bih svima da sudjeluju na nekoj radionici o financijskoj pismenosti, da nauče kako rasporediti novac da im ne bude od plaće do plaće. Nastojim svaki mjesec odvajati dio novca za štednju, investiranje, za neke moje interese, tako da dio uvijek ode na to. No, volim potrošiti na izlaske i na odjeću, neke stvari na koje svi mi trošimo, ali treba to zadržati u sklopu naših mogućnosti, da možemo najkomfornije proći razdoblje studiranja.“ – rekao je Lovro.


Ana je istaknula financijski plan kao odlično rješenje za raspolaganje novcem. Potrebno je izračunati koliki su vam uobičajeni prihodi i rashodi te biti realan s trošenjem jer, kako kaže, ne možete živjeti od mjeseca do mjeseca. Također, savjetovala je studentima da naprave tzv. crni fond za neplanirane situacije ili veće želje, kao što su putovanja, godišnji odmori ili nešto drugo.

Dajana je savjetovala studentima da naprave proračun 50, 30, 20.
 

„On se zasniva na ideji da novac koji smo dobili u okviru jednog mjeseca, da otprilike 50 posto podijelimo na naše osnovne životne potrebe, 30 posto na ono što nam nije neophodno za život – lifestyle-potrošnju i 20 posto na dugoročnu štednju, razne oblike ulaganja i slično.“ – predložila je.


Podsjećamo da još uvijek možete sudjelovati u istraživanju o financijskoj pismenosti na ovoj poveznici. Sudjelovati možete do nedjelje,19. studenoga 2023. u 23:59 sati, a prije sudjelovanja pročitajte Pravila nagradnog natječaja  požurite se jer vas čekaju vrijedne novčane nagrade za kreativnost!
FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJA