LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zarada studenata

Hrvatski studentski zbor pokrenuo inicijativu da se poveća limit od 15 000 kuna

Službenu im je podršku dao i Rektorski zbor koji je naveo da zahtjev za povećanje limita smatra opravdanim.

Službenu im je podršku dao i Rektorski zbor koji je naveo da zahtjev za povećanje limita smatra opravdanim.

Hrvatski studentski zbor, na čelu s predsjednikom Nevenom Pintarićem koji je inače predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, pokrenuo je inicijativu kojom predlaže Ministarstvu financija da se limit do kojeg se roditeljima studenata odobrava porezna olakšica s trenutnih 15 000 poveća na njih 22.500 kuna, što bi većini studenata dalo šansu da u turizmu, ali i u svim ostalim poslovima godišnje rade oko tri mjeseca, donosi Jutarnji.
 
VEZANO: Ususret sezoni: poslodavci traže ukidanje limita od 15 000 kuna za studente

Limit su, pojašnjava Pintarić za Jutarnji, izračunali na temelju sveučilišnog kalendara za akademsku godinu 2021./2022. te uz korištenje minimalne propisane satnice u iznosu od 29,30 kuna, računavši kako su mogući radni dani za studente prvi tjedan u mjesecu siječnju, šest tjedana za ljetnih praznika, vikendi, razdoblja izvan ispitnih rokova te posljednji tjedan u kalendarskoj godini.
 
VEZANO: Zarada preko studentskog ugovora: Što kada prijeđem 15 000 kn?

Studentski zbor izračunao je da bi studenti godišnje mogli zaraditi 13.360 kuna kroz regulirani rad te još 9141 kunu za rad nedjeljom, što je sve skupa 22.500, dakle nešto malo preko šest tisuća kuna više od limita koji je definiran sada.

– Znamo da u turizmu postoji velik nedostak radne snage, zbog čega postoji potreba i za stranim radnicima, a kako se najavljuje jako dobra sezona, očito je da će taj nedostatak ove godine biti izraženiji nego prije. Mislimo da su studenti idealni za poslove u turizmu, posebno s obzirom na to da se radnike najviše traži u vrijeme praznika, no, nažalost, zbog načina kako su limiti sada definirani, većina ne može raditi dulje od dva mjeseca jer otprilike u tom roku već probiju limit i prestaju svojim roditeljima biti olakšica – izjavio je Pintarić za Jutarnji.

U ime Studentskog zbora prijedlog povećanja limita poslao je Ministarstvu obrazovanja, iz kojeg je odgovoreno potkraj travnja, ali nažalost ne i iz Ministarstva financija u čijoj je domeni Zakon o porezu na dohodak.

– Ako se utvrdi da važeća ograničenja doista uzrokuju prepreke studentima u obavljanju studentskih poslova, Ministarstvo će razmotriti potrebu mogućnosti prilagodbe limita te konzultirati Ministarstvo financija – stoji na kraju odgovora koji je Studentski zbor zaprimio iz Ministarstva obrazovanja.

Službenu im je podršku dao i Rektorski zbor koji je naveo da zahtjev za povećanje limita smatra opravdanim, a sada se još samo čeka odgovor Ministarstva financija.

FOTO: PIXABAY