LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

Evo kako trebate upravljati novcem!

Financije su rijetkima draga tema razgovora, a pogotovo u studentskim krugovima. Kako preživjeti sa skromnim studentskim budžetima i kako pametno upravljati novcem koji imate na raspolaganju?

Financije su rijetkima draga tema razgovora, a pogotovo u studentskim krugovima. Kako preživjeti sa skromnim studentskim budžetima i kako pametno upravljati novcem koji imate na raspolaganju?

Dođe to nekako s godinama, pogotovo kad navršite 18, da se želite osamostaliti, zarađivati svoj novac i kormilariti svojim životom. Biranje budućeg zanimanja, upis na fakultet, selidba od doma, novo društvo, novi izazovi i prvi studentski poslovi – možda ste već zakoračili u te vode, a možda tek krećete. Kako god, pametno upravljanje financijama umijeće je koje će vam uvelike olakšati put u samostalnost i spasiti vas od situacije da se probudite nakon izlaska i nemate novca ni za kiflicu.

Budžet kojim raspolažete

Budite realni! Naravno da će se ponekad dogoditi da prekoračite vlastite financijske okvire i to neće biti kraj svijeta. Studentima se danas nude studentski paketi i bankarske usluge koje uključuju mogućnost obročnog plaćanja, prekoračenja po tekućem računu s niskim kamatama i slično. U OTP banci d.d. možete, primjerice, otvoriti tekući račun koji je potpuno prilagođen vašim potrebama! Super je to imati i znati da si uvijek možete priuštiti neke skuplje/hitne/bitne stvari. Ipak, dugoročno trebate biti svjesni vlastite financijske situacije. Morate znati s kojim iznosom novca raspolažete na tjednoj ili mjesečnoj bazi, pa pokušajte ostati u tim okvirima. I ako ste jedan mjesec malo više potrošili, znajte da bi bilo dobro da idući stegnete remen.

Evidencija (fiksnih) troškova

Najbolji način za kontroliranje troškova jest evidencija. Hoćete li imati Excel tablicu, aplikaciju ili pisati u bilježnicu – nebitno. Ali znati s kojim budžetom raspolažete, koji su vam fiksni troškovi (oni za plaćanje stanarine, studentskog pokaza, hranu i sl.) i što ostaje za želje i zadovoljstva, jako je bitno i pomoći će vam da ne zaglibite.

Opcije kreditiranja

Ako pak dođe do toga da trebate veći cifru novca – uvijek možete računati na povoljne studentske kredite. Raspitajte se u svojoj banci o detaljima ili najbolje – dogovorite sastanak s osobnim bankarom (povoljnije kamate nećete imati nego u studentskim danima). I ne zaboravite, ako dižete kredit, i tu stavku ubrojite u fiksne mjesečne troškove.

Opcije štednje (moguće je i to u studentskim danima!)

Jednako kako se može dogoditi da jedan mjesec potrošite više nešto biste trebali, moguće su i suprotne situacije. Pogotovo sad u doba pandemije kad se manje izlazi, pa samim time i manje i troši. Ako si možete priuštiti da s vremena na vrijeme ostavite koju kunu sa strane, učinite to. Otvorite štednju – kad tad će vam dobro doći.

FOTO: PIXABAY