LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za pametnije trošenje

Držite svoje financije u vlastitim rukama!

Koliko vam se puta dogodilo da ostanete bez novaca prije kraja mjeseca? Ponekad niti ne primjećujete koliko vam „mali troškovi“ puno oduzimaju, stoga je vrijeme da uvedete neke promjene u upravljanje svojim financijama.

Koliko vam se puta dogodilo da ostanete bez novaca prije kraja mjeseca? Ponekad niti ne primjećujete koliko vam „mali troškovi“ puno oduzimaju, stoga je vrijeme da uvedete neke promjene u upravljanje svojim financijama.

Kada je u pitanju prekomjerno trošenje novaca, najbitnije je organizirati se, znati na što se troši i koliko. Često se dogodi da bez razmišljanja sami sebe nagrađujete sitnicama i uživate u trenutačnim zadovoljstvima bacajući novac umjesto da mislite na budućnost. Kada se one stave na hrpu čine jedan veliki trošak, trošak s kojim student teško da može držati korak.

Jedan od trikova kada je u pitanju pametno trošenje je biti svjestan kako trošimo svoj novac, te znati prepoznati loše navike. Iako to nije niti zabavno niti lako, morate biti svjesni da kao studenti živite iz mjeseca u mjesec na određenom budžetu i da vam je svaka kuna važna. Postoji mnogo malih promjena koje možete uvesti u svoju svakodnevicu kako biste lakše uštedjeli:

1. Izbjegavajte restorane

Hrana je jedan od najvećih troškova koji nikako ne možete izbjeći, ali uvijek možete učiniti nešto da ga barem malo smanjite, stoga izbjegavajte restorane. Nije bitno je li to fast food ili neki drugi restoran, odlazak u menzu ili kuhanje kod kuće će uvijek biti isplativije, a vjerojatno i zdravije. Također, nemojte zaboraviti – nikada ne idite u dućan gladni!

2. Gasite svjetla

Svima se ponekad dogodi da ostave upaljeno svjetlo pri odlasku iz kuće, zato prije nego što odlazite prošećite kućom još jednom za svaki slučaj. Najčešće ostavljamo punjač za mobitel ili laptop uključen u struju iako ga ne koristimo što nam samo stvara dodatne troškove, a pomoći će i da iskopčate iz struje aparate kao što su kuhalo za vodu ili toster.

3. Vježbajte sami

Vježbanje je zdravo i veoma potrebno, ali odlasci u teretane mogu biti skupi stoga je bolje natjerati se na trčanje, vožnju biciklom, rolanje, plivanje... mogućnosti je mnogo! Tako ćete i dalje koristiti to vrijeme za vježbu i rekreaciju, a u isto vrijeme čuvati svoje novce u novčaniku.

4. Trebate ili želite?

Napravi popis stvari koje trebaš i popis stvari koje želiš. Velika je razlika između ta dva popisa. Stvari koje želiš nisu uvijek nužne za tvoje zdravlje i život, a vidjeti to na papiru pomoći će ti da shvatiš da zapravo i možeš bez njih i lakše ćeš balansirati sa svojim budžetom.

5. Beskontaktna kartica

Jedan od načina koji pomaže kod pametnog trošenja je upotreba OTP Mastercard contactless prepaid kartice koja omogućuje da sami sebi odredite limit tako što ćete prebaciti željenu svotu novca na nju i jednostavno trošiti onoliko koliko ste unaprijed sami sebi odredili. Osim toga, beskontaktna kartica omogućuje sigurnije korištenje samim time što je uvijek u vašoj ruci. Mastercard contactless prepaid karticu možete ugovoriti i ako nemate tekući račun u OTP banci.

 
FOTO: FLICKR