LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Njemački muzej znanosti i tehnologije

Dodjeljuju se stipendije za istraživački rad u Münchenu

Istraživački radovi u njemačkom muzeju odnose se na više znanstvenih disciplina, a rok za prijavu jest 12. listopada.

Istraživački radovi u njemačkom muzeju odnose se na više znanstvenih disciplina, a rok za prijavu jest 12. listopada.

Njemački muzej znanosti i tehnologije u Münchenu (The Deutsches Museum) objavio je natječaj za nekoliko stipendija za istraživački rad u trajanju od šest mjeseci ili godinu dana. Rad na projektima uključuje ogromne muzejske kolekcije, a odnosi se na više znanstvenih disciplina. Osobe koje se prijavljuju moraju imati završen magistarski ili doktorski stupanj obrazovanja.

Muzej je osnovan 1903. godine, a specijalizirana istraživačka knjižnica sadrži 875 000 svezaka, 5000 časopisa i veliku zbirku rijetkih knjiga o povijesti znanosti i tehnologije. U zbirkama su dostupni na licu mjesta tekstovi, slike i artefakti na temelju kojih osobe mogu istraživati te baviti se povijesnim i arheološkim istraživanjem znanosti i tehnologije. Osobe koje podnose zahtjev za navedenu stipendiju poziva se da svoje projekte temelje na zbirkama Njemačkog muzeja, da blisko surađuju s muzejskim osobljem na licu mjesta, a posebno su dobrodošli projekti koji uključuju inovativne pristupe istraživanju artefakata.

Tijekom boravka će stipendisti svakodnevno biti u kontaktu s muzejskim kustosima, arhivarima i knjižničarima, kao i članovima Münchenskog centra za povijest znanosti i tehnologije. Također će imati svoje radno mjesto sa stolnim računalom i telefonom te mogućnost privremenog boravka u apartmanima muzejskog kompleksa (ako su tada dostupni). Stipendisti će predstaviti svoje istraživačke projekte kolegama na početku svog boravka te će se od njih očekivati da redovito sudjeluju u nizu radionica.

Stipendije za osobe sa završenim magistarskim stupnjem iznose 7500 eura za šest mjeseci rada ili 15 000 eura za cijelu godinu, dok za doktorski stupanj iznose 15 000 eura za šest mjeseci, a 30 000 eura za cijelu godinu. Ograničenja u pogledu državljanstva nema, ali se od svih stipendista traži da si sami osiguraju zdravstveno osiguranje. Preduvjet za prijavu jest sposobnost čitanja njemačkog jezika (pasivno korištenje).

Na stranicama Muzeja navedeni su dokumenti koji se moraju poslati, a rok za prijavu jest 12. listopada 2018. godine

FOTO: WIKIPEDIA