LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski poslovi

Do studentskog posla u manjim gradovima možete doći sasvim lako – kažu u studentskim servisima

Kontaktirali smo studentske servise iz različitih dijelova Hrvatske te provjerili koji su to sektori najtraženiji, koliko je teško doći do studentskoga posla te koliko je zaposlenih studenata zabilježeno protekle godine.

Kontaktirali smo studentske servise iz različitih dijelova Hrvatske te provjerili koji su to sektori najtraženiji, koliko je teško doći do studentskoga posla te koliko je zaposlenih studenata zabilježeno protekle godine.

Poslodavci iz, primjerice, Splita i Zagreba svakodnevno su u potrazi za studentskom ispomoći koju se naplati po minimalnoj satnici od 25,39 kuna, kako je propisano Zakonom od siječnja 2020. godine. Međutim, nailaze li studenti iz manjih gradova, odnosno iz gradova s manjim brojem studenata, na poteškoće pri pronalasku posla, koji je sektor najtraženiji te iskorištavaju li se sve mogućnosti i pogodnosti pri zaposlenju, saznajemo od studentskih servisa iz Osijeka, Karlovca i Pule. 

Posredstvom studentskog servisa nekoliko tisuća studenata iskoristi svoje pravo rada utemeljeno Ugovorom o obavljanju studentskog posla: u Puli je ta brojka lani dosegla 3000 studenata, a u Osijeku čak 8000. Naravno, studenti rade koliko im akademske obveze dopuštaju te tako postoje oni koji rade kontinuirano tijekom cijele godine i oni koji odrađuju kratkoročne i povremene poslove, a neki čak rade vikendom i noću.

Najčešći, a ujedno i najtraženiji poslovi koji se nude u Osijeku, Karlovcu i Koprivnici vezani su uz rad u trgovini, skladištu, a tu su i razne promocije, anketiranja, inventure, zatim rad u kafićima te fizički i pomoćni poslovi (kao što su, primjerice, selidbe namještaja, rad u proizvodnji…). Međutim, u Koprivnici je ponuda posla vrlo oskudna i povremena te se studenti najviše vode zapošljavanjem preko veze.

Ni u Dubrovniku nije mnogo drugačija priča: n
ajčešći su poslovi u ugostiteljstvu i trgovinama, a pronađe se i poneka inventura. Naravno, ljeti kada sezona uzima maha broj se poslova povećava, dajući mogućnost rada tijekom cijele sezone za studente iz svih krajeva Hrvatske. Tada su u pitanju uglavnom poslovi u turizmu, rad u suvenirnicama, restoranima, kafićima, hotelima i slično. U Puli su pak najtraženiji sektori u turizmu i ugostiteljstvu, a u posljednje vrijeme prati se i porast potražnje studentskog rada u IT sektoru.

– Poslodavci su u potrazi i za stručnim ili dodatnim znanjem, što će povoljno utjecati i na studente jer se moraju pripremati za dugoročno zahtjevnije tržište rada, a studentskim radom upoznaju se s radnom okolinom, kolegama te počinju ozbiljno razmatrati svoje buduće karijere. – rekao je Tihomir Milinović, rukovoditelj Studentskog servisa u Osijeku.

FOTO: PIXABAY