LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska podrška

Brodsko-posavska županija besplatnim prijevozom i stipendijama želi zadržati mlade u Slavoniji

Studenti iz Brodsko-posavske županije imat će pravo na besplatan prijevoz vlakovima Hrvatskih željeznica, a osim toga mogu ostvariti pravo na jednu od 100 stipendija koje Županija dodjeljuje.

Studenti iz Brodsko-posavske županije imat će pravo na besplatan prijevoz vlakovima Hrvatskih željeznica, a osim toga mogu ostvariti pravo na jednu od 100 stipendija koje Županija dodjeljuje.

U vijećnici Brodsko-posavske županije prije nekoliko je dana potpisan dodatak Ugovoru za sufinanciranje troškova javnog prijevoza redovnih studenata s prebivalištem ondje u akademskoj godini 2020/2021. Njime su studenti ostvarili pravo na dvije besplatne jednosmjerne karte mjesečno tijekom 10 mjeseci, od i do mjesta školovanja.

Troškove karata u jednakim će iznosima sufinancirati HŽ i Županija.
– Ovo je nastavak aktivnosti HŽ Putničkog prijevoza koji se tiče revitalizacije i poticanja prijevoza studenata željeznicom. U ovoj fazi to se odnosi na dva besplatna putovanja mjesečno, a nadam se da će, po uzoru na druge županije, taj broj putovanja postati neograničen ili barem povećan na četiri puta mjesečno kako bi odlazak kući svakog vikenda studentima bio besplatan. To je bitno i za sam kraj i za studente koji će tako moći biti češće sa svojim obiteljima, uz besplatna putovanja vlakom koji je ekološki najčišći i najsigurniji oblik prijevoza. Na ovom dijelu pruge dobra je povezanost - između Zagreba i Slavonskog Broda je tridesetak linija, a prema Osijeku su i dvije nove linije koje se zaustavljaju u Slavonskom Brodu. – kazao je predsjednik Uprave HŽPP-a, kako stoji u službenom priopćenju.
Prijevoz će moći koristiti 432 studenta s područja Županije, no to nije jedina pogodnost koju imaju jer je Županija za njih 100 osigurala 800 000 kuna stipendija, kao i stipendije od 1500 kuna za studente medicine. Cilj je svega ovoga, naravno, potaknuti ih da se kasnije vrate u svoju županiju.

Karte će se studentima ispostavljati na blagajnama na temelju potvrde Županije o statusu redovnog studenta i važeće pametne kartice HŽPP-a. Mogu se preuzeti na kolodvorima u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, Požegi, Osijeku, Splitu, Zadru, Rijeci, Karlovcu, Varaždinu i Zagrebu. 
FOTO: PIXABAY