LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pokažite se u najboljem svijetlu

9 stvari koje regruteri traže na razgovoru za posao

Uz naših 9 savjeta zasjat ćete na svakom razgovoru za posao.

Uz naših 9 savjeta zasjat ćete na svakom razgovoru za posao.

Razgovori za posao za veliku većinu nas veoma su stresni. Studija koju su 2016. godine proveli Harris Interactive i Everest College pokazala je kako je čak 92% ispitanika u SAD-u anksiozno prije odlaska na razgovor za posao. Kako je napomenula Alexandra Finkel, operativna direktorica uredništva magazina Bustle, i sam proces prijave za posao može biti iznimno stresan. Postoji toliko nepoznanica! Od toga tko uopće zaprima i gleda vašu prijavu do činjenice kako ne znate što točno ta osoba traži. Donosimo vam 9 savjeta vrhunskih menadžera ljudskih potencijala koji će vam sigurno pomoći da zablistate na idućem razgovoru za posao.

1. Otvoreni govor tijela

Vaš govor tijela može biti veoma bitan indikator vaših osjećaja o poslu za koji ste se prijavili i općenito o situaciji u kojoj se nalazite. Ako imate dobro držanje i osjećate se samopouzdano, vaše tijelo će to veoma jasno pokazati. Zabacite ramena unatrag i podignite bradu. Na taj način pokazujete sigurnost i samouvjerenost, a fizički otvarajući svoje tijelo prema osobi koja vas intervjuira, signalizirate i otvorenost vašeg uma.

FOTO: Flickr

2. Direktni odgovori

Kada vas osoba koja vas intervjuira pita neko pitanje, nema ništa loše u tome da podijelite neku svoju osobnu priču. Naravno, ukoliko se ta priča odnosi na pitanje koje vam je postavljeno i ima veze s vašim odgovorom. Uvijek pazite da direktno odgovorite na postavljeno pitanje. Kako biste izbjegli prevelike digresije, pokušajte napraviti kratku pauzu nakon što vam je pitanje postavljeno. Uzmite dvije ili tri sekunde kako biste sabrali misli i došli do odgovora koji vas najbolje predstavlja.

3. Autentičnost

Ponekad, kada se previše pripremamo, možemo zvučati pomalo izvještačeno i robotski, nimalo prirodno. Kako biste to izbjegli, prije ulaska na razgovor duboko udahnite i opustite vaše tijelo. Izaberite nekoliko ključnih točaka koje biste željeli spomenuti tijekom intervjua i pronađite način kako ih nenametljivo uklopiti u vaše odgovore. Zapamtite, vaša je osobnost vaša prednost. Osoba ili osobe koje provode selekcijski postupak žele upoznati vas, a ne osobu na papiru.

4. Znanje o poslu za koji ste se prijavili

Dobro istražite tvrtku u koju ste se prijavili za posao, ali i zahtjeve samog posla koji se nadate dobiti. To će vam pomoći da date specifične i konkretne odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena. Takva priprema podići će vaše samopouzdanje, ali i dati ispitivaču do znanja da ste zainteresiran i motiviran kandidat.

5. Povjerenje u vlastite vještine

Nikada se ne podcjenjujte tijekom razgovora. Ako ste nesigurni oko vlastitih kvalifikacija za posao za koji ste se prijavili, jasno ćete to i pokazati. Ako vi sami ne vjerujete u sebe, zašto bi ispitivač vjerovao u vas? Naravno, nitko ne očekuje da sve znate, osobito ako se kandidirate za neko početničko radno mjesto, no općenita sigurnost u vlastite vještine, mogućnosti učenja i savladavanja izazova iznimno je važna.

FOTO: Pixabay

6. Inicijativa

Budite puni poštovanja, no ne bojte se pokazati inicijativu tijekom razgovora. Ne bojte se iznijeti svoja razmišljanja i ideje koje su vam pale na pamet dok ste istraživali o tvrtci i njezinim aktivnostima. Samo pazite da ih spomenete u prikladnom trenutku. Ne želite ostaviti dojam kako mislite da znate više od osobe koja vas intervjuira. Dođite na razgovor s dvije ili tri dobre ideje i nikada ne upadajte u riječ.

7. Kontakt očima

Prekidanje kontakta očima tijekom razgovora može biti znak da vas je pitanje zaskočilo i da ne znate kako biste na njega odgovorili. Pokušajte održavati kontakt očima što je više moguće. Ako vas pitanje zbuni, duboko udahnite i pokušajte ne gledati u pod.

8. Znatiželja

Pitajte mnogo pitanja! Poput tko je radio na tom radnom mjestu prije raspisivanja natječaja i što ih je činilo uspješnim na tom poslu? Kakva je radna atmosfera? Pitanja su izvrstan način angažiranja sugovornika jer ne samo da pokazuju kako ste pozorno slušali, nego i da ste razmišljali o svojoj ulozi u kolektivu neko vrijeme.

9. Entuzijazam

Voditelji ljudskih potencijala žele zaposliti osobe koje će biti sretne na svom poslu i obavljati ga sa strašću i svrhom. Naglasite kako bi vam bila čast raditi za dotičnu tvrtku i zahvalite im na pruženoj prilici.

FOTO: PIXABAY