LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TIPS&TRICKS

10 pitanja na koja moraš imati spreman odgovor na razgovoru za posao

Čestitamo! Prošli ste nekoliko krugova selekcijskog procesa i pozvani ste na razgovor u tvrtki u kojoj želite raditi. No, sada ne samo da morate proučiti sve o njihovom poslovanju nego i biti spremni na sva pitanja s druge strane.

Čestitamo! Prošli ste nekoliko krugova selekcijskog procesa i pozvani ste na razgovor u tvrtki u kojoj želite raditi. No, sada ne samo da morate proučiti sve o njihovom poslovanju nego i biti spremni na sva pitanja s druge strane.

Bez obzira na to koliko imamo godina ili koliko dugo radimo, svi se susrećemo s nepoznanicama kada je u pitanju naša karijera. Kako odgovoriti na odbijenicu? Kako poslodavcu reći ne kada na kraju shvatimo da uloga ipak nije za nas? Naposljetku, kako znati što će me pitati na intervjuu? Ukratko, ne možeš. No, u nastavku donosimo 10 najčešćih pitanja s kojima ćeš se susresti na razgovoru za posao, ali i savjete kako na njih najbolje odgovoriti.

Možete li mi reći nešto o sebi?

Ovo pitanje najčešće je jedno od prvih pitanja koje osobe zadužene za zapošljavanje unutar organizacije pitaju svoje kandidate. Upravo zato budite spremni odgovoriti na ovo pitanje samouvjereno i sa smiješkom. No, imajte na umu kako lice s druge strane već zna ponešto o vama, ipak ste im poslali životopis. Ono što oni stvarno žele je da povežete točkice između svog  iskustva, uloge za koju se sada prijavljujete i svojih dugoročnih karijernih ciljeva.

Što znate o našoj tvrtki?

Ovim pitanjem poslodavci žele provjeriti koliko ste vremena odvojili za pripremu se za ovaj razgovor. Također, vaš odgovor dat će im uvid u to koliko ste motivirani raditi. Izbjegavajte nejasne i općenite odgovore te usredotočite odgovor na vrijednosti tvrtke i vašu spremnost da uđete u poslovanje.

Koji su vaši kratkoročni i dugoročni profesionalni ciljevi?

Prije svakog intervjua ozbiljno razmislite o svojim karijernim ciljevima. Ovo je vrlo važno pitanje jer pokazuje koji su vaši interesi i kako se uklapaju u ciljeve i smjer razvoja kompanije. Ako želite rasturiti ovaj odgovor povežite svoje ciljeve i vrijednosti s vrijednostima tvrtke.

Koliko dobro radite pod pritiskom?

Kako biste dobro odgovorili na ovo pitanje tvrtkama morate pokazati da ste vrijedan radnik i dobar komunikator. Tvrtke žele kandidate koji mogu obaviti posao i prijeći preko prepreka kojih uvijek ima.

Reci nam nešto više o trenutku u kojem niste uspjeli

Kada ovo pitanje dođe na red, a doći se. Nemojte se uplašiti ili analizirati čitav spektar svojih neuspjeha. Dapače, ovo pitanje zapravo se odnosi na ono što ste naučili iz tog iskustva i govori o tome koliko ste se brzo izvukli iz negativne situacije.

Kako biste opisali svoje idealno radno okruženje?

Možete naslutiti? Ovo pitanje ima jednostavan odgovor: istražite radnu kulturu tvrtke koja zapošljava i prema tome ga prilagodite.

Jeste li se našli u situaciji da zadatak ili projekt kojeg izlazi van opisa vaših zaduženja? 

Ovo je zapravo sjajno pitanje! Imate priliku prilagoditi odgovor i naglasiti upravo one vještine na koje ste najviše ponosni.

Što vas čini različitima u usporedbi s drugim kandidatima?

Kada idete na razgovor za posao, važno je da budete iskreni o onome što donosite na stol i ne prisiljavajte se uklopiti u kalup savršenog kandidata. Umjesto toga iskoristite priliku pokazati im upravo ono što dobivaju pričajući priču o svojim uspjesima i vrijednostima.

Što mislite o radu u raspršenom timu?

Mnoge tvrtke tek sada uspostavljaju planove povratka kolektiva u ured, ažuriraju politike rada od kuće i sl.  Budite iskreni prilikom odgovora na ovo pitanje i poslodavcu recite svoje preferencije neovisno o tome je li to rad u uredu, rad od kuće ili kombinacija navedenog.

Koliku plaću očekujete?

Sasvim je realno da vas već u prvom krugu intervjua poslodavci pitaju koja su vaša financijska očekivanja. Ni u kojem slučaju nemojte umanjivati svoju vrijednost, ali ako niste sigurni kako odgovoriti slobodno vratite lopticu na njihov teren. Pitajte osobu koja provodi intervju o kojem je rangu plaća riječ i pomozite si prilikom davanja konkretnog odgovora.

FOTO: PEXELS