LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posebna godina za akademski sport

Predstavljen program jubilarne veslačke regate u gradu svetog Duje

– Regata je druga najbolje ocijenjena manifestacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odmah nakon Ultre, što naglašava njeno dugogodišnje etabliranje kao spoja sporta i turizma. – ističe Toni Gamulin.

– Regata je druga najbolje ocijenjena manifestacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odmah nakon Ultre, što naglašava njeno dugogodišnje etabliranje kao spoja sporta i turizma. – ističe Toni Gamulin.

Na konferenciji za novinare, koja je održana u utorak 26. travnja u prostorijama Galerije Meštrović u Splitu, predstavljen je program ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja Međunarodne veslačke regate Sveti Duje. Ovaj tradicionalni događaj, koji se već petnaestu godinu održava u sklopu proslave dana grada Splita i ove će godine okupiti slavne veslačke ekipe sveučilišta Oxford i Cambridge.

Regata je druga najbolje ocijenjena manifestacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odmah nakon Ultre, što naglašava njeno dugogodišnje etabliranje kao spoja sporta i turizma, a to privlači goste i daje jednu promotivnu snagu s naglaskom na englesko tržište. Ove godine imamo 35 osmeraca – 15 sveučilišta u muškoj i 12 u ženskoj konkurenciji, kao i tri osmerca legendi, a tolika količina ekipa u veslanju je rijetka pojava. Ono što nas izdvaja od ostalih svakako je nastup prvih ekipa Oxforda i Cambridgea. Mi vjerujemo kako će vrijeme biti u duhu pjesme "Pretežno vedro", a dočekati prijelaz iz travnja u svibanj je svakako idealan pod vedrim splitskim nebom za vrijeme "Lighthousedisca" na gatu Sv. Nikole. – rekao je direktor Regate, Toni Gamulin.

Ovogodišnji program Regate koncipiran je na način da je subota rezervirana za kvalifikacijske utrke i finala međunarodne utrke sveučilišnih osmeraca u Spinutu, dok će se u nedjelju na splitskoj rivi sučeliti ekipe legenda Oxforda, Cambridgea i Splita. 

 Regata Oxford i Cambridge je kao i svake godine središnja sportska  manifestacija u sklopu proslave blagdana Sv. Duje. Zahvalan sam organizatorima i svim volonterima koji se iz godine u godinu susreću sa sve većim izazovima, ali nas iznova uspijevaju iznenaditi i pružiti izvanredan događaj. – istaknuo je pročelnik Službe za sport i sportsku infrastrukturu grada Splita, Hrvoje Akrap.

Jubilarno izdanje Regate obilježit će i nastup etabliranih veslačkih imena od kojih je najzvučnije ime australca Toma Jamesa – osvajača dvaju olimpijskih zlata.

Entuzijazam nas iz organizacije već godinama hrani entuzijazam engleskih ekipa za nastupom na Regati pa se zato vraćaju u Split već dvanaestu godinu zaredom. Priča o našoj regati među ekipama Oxforda i Cambridgea prenosi se iz godine u godinu pa ta vatra stalno gori i motivira nove mlade generacije za nastupom u Splitu. – istaknuo je zlatni olimpijac iz Sydneya i član organizacijskog odbora, Luka Grubor.

Najava jubilarne 15. Međunarodne veslačke regate Sveti Duje iskorištena je i za svečano potpisivanje ugovora između Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog veslačkog kluba Gusar u cilju unapređenja veslačkog sporta u Splitu i postizanja vrhunskih sportskih rezultata. Ugovor su potpisali rektor Sveučilišta u Splitu, Šimun Anđelinović i predsjednik HVK Gusar, Mirko Ivančić.

FOTO: UniSport

– Potpisivanje ugovora s HVK Gusar nama daje dvije mogućnosti – otvaranje prema gospodarstvu i davanje šanse našim studentima da uz praksu ojačaju klub i infrastrukturu, kao i da se kroz zajedničko učenje postigne situacija u kojoj svi dobivaju. Naše Sveučilište napravilo je jedan veliki iskorak u svojoj vidljivosti, kroz poticanje novih ideja i prijedloga kako bi se promijenile stvari u društvu. Želimo postati i perjanica akademskog sporta u kojem najbolje studente želimo zadržati u Splitu omogućivši im razvijanje dualnih karijera kroz koje mogu studirati i baviti se sportom. – rekao je rektor Anđelinović.

Inače, 2016. godina posebna je godina za akademski sport jer se održavaju Europske sveučilišne igre koje će zasigurno ostaviti traga u infrastrukturnom i sportskom smislu te utkati temelje budućem razvoju akademskog sporta u Hrvatskoj i Europi, u čemu je svakako nezaobilazna uloga upravo ove Regate.

FOTO: UNISPORT