LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan očeva

Deset načina kako očevi utječu na život djece

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan očeva. Ako ste u mogućnosti, zagrlite svog oca i recite mu da bez njega ne biste bili osoba kakva ste danas. 

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan očeva. Ako ste u mogućnosti, zagrlite svog oca i recite mu da bez njega ne biste bili osoba kakva ste danas. 

Dan očeva obilježava se diljem svijeta, no datum varira ovisno o državi. U Hrvatskoj, kao i u još nekoliko zemalja, Dan očeva obilježava se 19. ožujka. Djetinjstvo provedeno u prisutnosti oca vrlo je važno za razvoj djeteta, a to je i znanstveno dokazano.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća 10 posto djece odgajano je bez oca. Danas je ta brojka narasla do 40 posto. Razloga je mnogo, od napuštanja obitelji, gubljenja prava na skrbništvo nakon razvoda do odabira same žene da želi biti samohrana majka. U nastavku pročitajte 10 načina kako očevi utječu na život svoje djece.

1. Djeca s ocem imaju manju vjerojatnost živjeti u siromaštvu

Statistika sugerira da djeca odgajana bez oca imaju veću vjerojatnost da budu siromašna. Prema istraživanju 44 posto djece sa samohranim majkama živi u siromaštvu, u usporedbi sa samo 12 posto djece u obiteljima s majkom i ocem.

2. Djeca s ocem uspješnija su u školi

Istraživanja su pokazala da učenici i studenti čiji su očevi u velikoj mjeri angažirani u obrazovanje svoje djece imaju 43 posto veće šanse dobiti peticu u školi ili na fakultetu. Istraživanje uključuje biološke očeve i one koji su posvojili dijete. Također, za djecu bez oca postoji dvaput veća vjerojatnost da će ponavljati razred.

3. Za djecu bez oca postoji veća vjerojatnost služenja zatvorske kazne

Osobe koje nisu imale oca, kako biološkog tako i očuha, imaju najveću vjerojatnost služenja zatvorske kazne. U istraživanju zatvorenika u Americi otkriveno je da 39 posto muškaraca u zatvoru nije imalo oca, a više od polovice žena koje služe kaznu odraslo je samo s majkom. 

4. Djeca s ocem imaju manju vjerojatnost postati ovisnici

Djeca odrasla bez oca u većoj mjeri konzumiraju drogu od onih koji su odrasli s majkom i ocem. Također, veći je broj onih koji konzumiraju alkohol, puše cigarete te je veći broj delinkvenata među djecom koja su odrasla bez oca.

5. Veća je vjerojatnost da će djeca bez oca biti seksualno aktivna u tinejdžerskoj dobi

Nedavno istraživanje pokazalo je da očevi imaju duplo veći utjecaj na svoju djecu u pogledu seksualne aktivnosti od majki. Također, djevojke bez očeva imaju sedam puta veću vjerojatnost maloljetničke trudnoće.

6. Djeca bez oca imaju veću vjerojatnost biti pretila

Djeca bez oca imaju veći rizik postati pretila te im prijeti veći rizik od drugih zdravstvenih problema koji dolaze s viškom kilograma. Nekoliko istraživanja pokazalo je da najveći utjecaj na djetetovu kilažu imaju upravo očevi.

7. Djeca s očevima provedu više vremena u gruboj igri

Istraživanja su pokazala da se očevi više grubo igraju s djecom nego što to čine majke. Takav način igre djecu čini pametnijom i moralnijom, bolje se prilagođavaju novim situacijama te se uče socijalnim vještinama.

8. Djeca odrasla s ocem imaju veći vokabular

Obično se smatra da majke imaju najveći utjecaj na elokventnost svoje djece. Međutim, majke su te koje obično provode više vremena s djecom te koriste njima poznate riječi. Očevi s druge strane, ne provode toliko vremena s djecom te u njihovoj prisutnosti čuju nove, njima još nepoznate riječi i izraze.

9. Očevi će poticati djecu na rizike više od majki

Dok se majke uglavnom brinu o djetetovoj sigurnosti, očevi će više djecu poticati na rizike i samostalno razmišljanje, što će im pomoći u odrasloj dobi. Također, očevi će više poticati djecu da se prihvate novih izazova.

10. Djeca s očevima sretnija su i zdravija

Općenito, djeca koja su odrasla u prisustvu oca više uživaju u životu, vole se igrati, imaju smisla za humor, manje su anksiozna te su više optimistična.

Zbog svih navedenih razloga, sjetite se danas svog tate i, ako ste u mogućnosti, zagrlite ga i recite mu da bez njega ne biste bili osoba kakva ste danas. 

FOTO: FLICKR