LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Josipa Miković

Život je nekad siv, nekad žut

Imam jedno klišej pitanje, ali biste li se vratili nazad u vrijeme i nikada ne zapalili svoju prvu cigaretu ili popili svoje prvo alkoholno piće? Ja bih, jer jedna stvar povede prema drugoj, isto kao što će te prva cigareta dovesti do toga da postaneš ovisnik.

Imam jedno klišej pitanje, ali biste li se vratili nazad u vrijeme i nikada ne zapalili svoju prvu cigaretu ili popili svoje prvo alkoholno piće? Ja bih, jer jedna stvar povede prema drugoj, isto kao što će te prva cigareta dovesti do toga da postaneš ovisnik.

Prije par dana izašla je vijest kako je Demi Lovato završila u bolnici nakon što se predozirala heroinom. Možete naći intervjue i izjave gdje je ona govorila o tome kako je imala problema s alkoholom i drogom te da je sa svojih 16 – 17 godina bila potpuni ovisnik. Nakon što sam pročitala par članaka o toj situaciji, shvatila sam koliko je jezivo postalo to što ovisimo o izjavama slavnih osoba, svih takozvanih influencera i ostalih koje mnogi mediji pomno prate.

Postalo je jezivo koliko slavne osobe imaju privilegija i kako se drukčije tumače njihovi postupci. Također je neki dan na mnogim portalima osvanuo članak o tome kako Justin Bieber ima veliko srce. Zašto? Zato što je jednom beskućniku dao nešto novaca. U svakom slučaju to je super stvar, ali njega se tekstovima hvali kako je on najbolja osoba na svijetu i kako bi trebao biti idol svim ljudima. Kada bi osvanuo članak o vama samima, komentari bi bili: Pa šta sada i ja znam tu i tamo nekome dati nešto sitniša. Justin Bieber daje nekome novac: Svaka čast, treba više mladića poput njega. Kada ste tako nešto rekli za slučajnog prolaznika? Ne kažem da biste sada morali prestati čitati članke o slavnim osobama i promijeniti svoje mišljenje o njima, ali svi smo isti. Trebate samo razmisliti o tome držite li ista stajališta kada se radi o slavnoj osobi ili o nekom slučajnom prolazniku.

Nije mi bilo potpuno jasno koliko smo postali ovisni o životima slavnih osoba sve dok se nije probila ova vijest o Demi Lovato. Doznala sam kako se blizu mog rodnog grada dogodila strašna automobilska nesreća pa sam išla provjeriti portale da vidim što se točno dogodilo. Tu vijest sam našla, nakon dugog scrollanja. Prva vijest na portalu? Pogledajte model bikinija kojeg je Jennifer Lopez obukla na plažu. Od kada nam je bikini postao važniji od ljudskog života?

Nakon što je cijeli svijet saznao da je Demi završila u bolnici, njezini prijatelji su dali izjave. Ovo su neke od njih:

Kao i svi vi, mislim na Demi. Trebaju joj naše molitve i podrška. Demi, svi znamo koliko si jaka.

Ona je svjetlo u ovome svijetu i šaljem ljubav njoj i njenoj obitelji.

Kada sam imala 14 godina, ona je bila moj idol jer je govorila o psihičkom zdravlju i sada inspirira tisuće mladih žena i muškaraca. Ovisnost i mentalna bolest se ne trebaju diskriminirati.

Vjerujem da su njeni prijatelji zabrinuti za njezino zdravlje, to mi je jasno, ali nije mi jasno zašto se nju treba gledati kao idola? Zašto je Demi Lovato svjetlo ovog svijeta? Po čemu je Demi posebna? Aha, da, ona je ipak slavna. Nije Demi kriva za ono što joj se dogodilo, imala je velike planove za svoju budućnost, međutim nije sve išlo po planu. Nažalost, svoj bijeg od stvarnosti je pronašla na taj način, ali svi znamo da ona ima potencijal. Zašto se mladi, koji nisu slavni, u toj situaciji obilježavaju kao drogeraši i govori se da oni nikada neće imati budućnost? Demi nije kriva za ono što joj se dogodilo. A tko je kriv? Kada je jedan mladić iz mog rodnog mjesta završio na rehabilitaciji, jer se predozirao, jedino što su ljudi imali za reći jest: Sam si je kriv. Američki mediji pokrivaju ovakve situaciju drukčije. Kada se saznalo da je košarkaš Lamar Odom probao kokain, mediji su pisali članke koji su naveli ljude da ga gledaju kao drogeraša. Sada kad se Demi predozirala ona je prikazana kao svjetlo ovoga svijeta, kao idol i ono što meni nikako ne odgovara – prikazana je kao da je nevina, kao da si ona sama nije kriva. Shvaćam da je potrebno malo da bi postao ovisan o nečemu, ali nitko nije tjerao Demi da uzme onoliku dozu koja će ju predozirati i strpati u bolnicu.

Ovisnost nije izbor. Imamo izbor ne zapaliti prvu cigaretu. Imamo izbor ne uzeti prvi gutljaj alkohola. Imamo izbor ne probati jače supstance i narkotike i itekako imamo izbor i pravo reći NE. Demi je imala izbor i pravo reći ne. Ali ona to nije napravila. Pa idući put prije nego što komentirate vijest slavne osobe s komentarom Drži se, svi smo uz tebe, zaslužuješ sve najbolje, sjetite se samo koliko ste puta za ljude koji nisu slavni rekli da su propalice i drogeraši i da su dobili ono što zaslužuju.

FOTO: FLICKR