LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jelena Duvančić: Jedan od tih života

Sretan ti Dan žena, glupačo!

Tko su najveći neprijatelji žena i kako ih poraziti?

Tko su najveći neprijatelji žena i kako ih poraziti?

Prošao je Dan žena i društvene mreže, kao i ulice bile su preplavljene čestitkama i cvijećem i slavljenjem činjenice da smo rođene kao određeni spol iako na to nismo mogle nikako utjecati.

Nisam pobornik Dana žena, čisto zato što ga se koristi kao diverzija za sve loše stvari ikad napravljene ili uskraćene ženama. Dobile ste pravo glasa tek prije 50 godina, ali bar imate svoj dan. Da bih izbjegla ili barem pokušala izbjeći da me nazovu „muškarcomrscem“ odnosno „tipičnom feministkinjom“, fokusirat ću se na prave neprijatelje žena – žene. 

Nikada ona „tko će koga, nego svoj svoga“ nije bila istinitija, nego u slučaju žena. Iako volimo reći da je problem u patrijarhalnom društvu, same smo jedna drugoj najveći neprijatelji. Živimo u državi gdje nismo ograničene zakonima, imamo sve mogućnosti i jednake plaće, ali i dalje nismo u dobrom položaju. Ne zbog muškaraca, već zbog nas samih. 

Iako će neke reći da to nije istina, zapitajte se koliko ste puta imale ovakav način razmišljanja i koliko ste puta rekle nešto od ovih izjava drugoj ženskoj osobi.

Odbijamo same sebe nazvati feministicama kako nas ne bi osuđivali zbog toga, a kada se neka usudi reći da je feministica i progovoriti u ime žena, pitamo se koji je njen skriveni motiv i uvjereni smo da je ona zapravo gay pa mrzi muškarce.

Ako se neka žena nalazi na visokoj poziciji ili na vrhu u nekoj firmi, očito je da je na to mjesto došla zauzimanjem neke pozicije navrh nekog tipa.

Ako se kandidira za predsjednicu, bitno je zna li pomusti kravu. (Da Kolinda ne zna, ne bi je ni izabrali.)

Ako ima diplomu, očito ju je kupila na akciji u Brčkom prilikom redovnog shoppinga u kojem troši pare svog partnera jer otkud njoj pare ili sposobnost da završi faks.

Ako se odluči na karijeru, a ne rodi dijete, ona je bezosjećajna sebična kuja koja ne misli na to kako u Hrvatskoj natalitet opada.

Ako je trudna, neka bude muško.

Ako je postala majka, očito je loša majka jer joj dijete nije uvijek savršeno mirno, kuća nije uvijek savršeno očišćena, a ona nema uvijek frizuru iz frizerskog salona. Ako joj nekim čudom i jesu ispunjeni ti zahtjevi, onda joj sigurno svekrva ili majka odgajaju djecu, pa ju to čini još gorom majkom.

Ako ima kratku kosu, sigurno je gay, a ako joj je kosa preduga, onda je sigurno neka sponzoruša.

Ako nosi kratke suknje i štikle, onda je sigurno kurva, a ako je zakopčana do grla, onda samo glumi da nije kurva iako je očito da jest, posebno ako je dobila posao za koji smo se mi prijavile.

Ako ju muškarci gledaju kao objekt ili čak zlostavljaju na bilo koji način, ona je kriva jer ih izaziva.

Ako ustane za neki cilj, sigurno ju je neki muškarac nagovorio na to ili joj plaćaju da to radi.

Ako želi ukazati na neki problem, u PMS-u je pa je svadljiva.

Ako ima dečka, onda se uvalila i osigurala kako ne bi morala raditi, a ako nema dečka, onda nešto nije u redu s njom.

Ako je lijepa, sigurno je glupa. 

Ako je PRAVA ŽENA, onda sigurno neće; biti premršava, predebela, presređena, premalo sređena, preduge kose, prekratke kose, bez djece, s previše djece, kuhati „ispravno“, uopće kuhati, biti single, biti udana, depilirati se, ne depilirati se, šminkati se, ne šminkati se, imati posao, ne imati posao, imati dva testisa, nemati testise, znati šivati, ne znati šivati, voziti auto, ne voziti auto, znati promijeniti žarulju, ne znati promijeniti žarulju...

Popis pravila koje nabacujemo jedna drugoj skoro je podjednako dug kao i popis zamjerki koje imamo jedna protiv druge. Najgore od svega, ti popisi daju se u nasljeđe kćerima s nekim obrascima ponašanja. Nemoj puno pričati, nemoj biti glasna, pusti dečke da se igraju, ti se ne smiješ isprljati, nemoj jesti toliko, ostavi slatkiše bratu, a ti uzmi jabuku, Lego kockice su samo za dečke, ti uzmi Barbiku, pročitaj priču o princezi koja se jedva čeka udati, ali ju prvo princ mora spasiti, nemoj se ponašati kao dečko, zašto nisi kao druge curice.

I onda umjesto Ane koja ima kratku kosu, voli svoje tijelo i život i svoje kolegice, a studira arhitekturu (zavoljela je građevine zbog legića) i sama plaća svoj stan, imamo Karlu koja izgleda po propisu, ali se i dalje izgladnjuje, tužna je što ju je dečko ostavio zbog Ane, ne toliko zbog njega samog već zbog toga što joj nema tko plaćati račune i neće se udati prije 25-e, a druge ciljeve nije imala u životu pa mrzi sebe i sve žene oko sebe.

Možemo li pokušati promijeniti svijet? Znam da možemo sve ako hoćemo, ipak smo žene. Počnimo od sebe. Prestanimo same sebe sputavati, ali i spuštati druge žene. Pošalji ovo jednoj ženi koju poznaješ, a koja je lijepa, pametna i sposobna kako bi joj dala do znanja da ju podupireš u svim njenim odlukama.

Za kraj ću vam poželjeti sretan Dan žena i parafrazirati Elemental: „Žene su lijepe, al' zajebano društvo!“

FOTO: PIXABAY