LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jelena Duvančić: Jedan od tih života

Proljetno čišćenje – života!

Da citiram svog duhovnog vođu: „Obično se te stvari usporede s kemijom, ali ovog puta se radilo o čistoj fizici! Za promjenu? Da bi se nešto moglo napuniti, prethodno se, naime, mora i isprazniti, u tome je sva nauka."

Da citiram svog duhovnog vođu: „Obično se te stvari usporede s kemijom, ali ovog puta se radilo o čistoj fizici! Za promjenu? Da bi se nešto moglo napuniti, prethodno se, naime, mora i isprazniti, u tome je sva nauka."

Proljeće je stiglo. Pa otišlo, premišljalo se. Zna i samo da nije lako u Hrvatskoj izaći iz ormara. Pogotovo ne ako si ovoliko veseo i pun boja. Ali evo ga tu je i trebali bi početi s proljetnim čišćenjem. Izraz koji označava trenutak kada proljetno sunce uđe kroz (neoprane) prozore pa vidimo svaku mrlju koju smo preskočili očistiti tijekom zime, iako smo naporno održavali prostor čistim (posebno u vrijeme ispitnih rokova kada je svaka distrakcija od učenja dobrodošla).

Iako nije prvo godišnje doba kalendarski gledano, ipak proljeće označava novi život ili buđenje iz dubokog zimskog sna. Otvaramo prozore i idemo van. (Netflix and chill seli iz zatvorenog prostora u obližnji park ili plažu). Proljeće nam daje priliku za novi početak (pokušaj da zapravo i provedemo neke od novogodišnjih odluka koje smo zaboravili brže nego predstavnike Hrvatske na Euroviziji 2013. godine). Jedna od mojih je bila da postanem motivator, da potičem ljude da budu najbolji što mogu biti ili da jednostavno natjeram introverte da prevladaju sami sebe (barem one koji se ne skrivaju od mene ispod kauča). Jedna od mojih mladih padawana me upitala: Kako da započnem promjenu? Moj prvi odgovor je bio: Promjena će započeti sama, ako preživiš ugriz vampira.

(Kratka digresija: Kako je Bella dobila dijete s Edwardom???? Vampiri nemaju kap krvi u svome tijelu.)

Moj drugi odgovor je bio: čišćenjem. Prvo s čišćenjem i razmještajem prostora u kojem se nalaziš. Okreni ormar i krevet na drugu stranu i već si promijenio perspektivu. Baci sve stare stvari koje godinama skupljaju prašinu i ne služe više ničemu, kao naprimjer: salvete koje si skupljala u osnovnoj školi (osim ako se ne odlučiš baviti decoupageom), papirnate maramice koje je tvoja simpatija bacila u smeće prvog dana kada ste se sreli, sve brojeve OK časopisa koje imaš ispod kreveta (koliko god puta rješavala onaj kviz ti i onaj slatki tip iz Tokio Hotela si ipak niste suđeni), stara šminka koja bi ti zapravo mogla nauditi, lakove koji su toliko tvrdi da ih ni Calgon ne bi mogao razbiti, odjeća koja ti više ne pristaje, ali se dobro osjećaš dok ju gledaš, ali doniranje te odjeće također izaziva dobar osjećaj. Baci u smeće sve skripte i udžbenike koje imaš od početka srednje škole kada si mislila da ćeš biti najbolja studentica ikada (sve dok nisi otkrila da bilo koji dan u tjednu može biti dan za izlazak sve dok ga zoveš studentska večer), sve nepotrebne datoteke na svom laptopu, uključujući i filmove koje zapravo nikad nećeš pogledati ili ih ne kužiš, a imaš ih samo da izgledaš cool (kao Inception, Ben Hur, 2001 Odiseja u svemir, Bitka na Neretvi, Sedam samuraja i slično), čišćenje mobitela od svih gifova, videa, pjesama, slika, brojeva, poruka koje ništa ne znače ili nas podsjećaju na loše vrijeme (ne odnosi se na memes, oni su hrana za dušu). Očisti si društvene mreže od napornih profila (kriteriji za brisanje su: svi koji imaju w, ch, nokti, nakit, mala u imenu profila, svi koji objavljuju 3883832 storyja i emitiranja uživo u jednom danu) i svoju povijest pretraživanja na internetu. Promijeni sliku pozadine na mobitelu i laptopu u nešto što će te inspirirati ili nasmijati (meni je to slika Alena Islamovića i E.T-a kako se grle uz natpis: A E.T. me iznevjeri!). Za one malo hrabrije, promjena može uključivati i mijenjanje frizure (odnosi se i na one kojima je već pranje velika promjena) ili šminke, samo budi svjesna da je zavaravanje same sebe ako misliš da su undercut i nacrtane obrve cool

Da citiram svog duhovnog vođu: Obično se te stvari usporede s kemijom, ali ovog puta se radilo o čistoj fizici! Za promjenu? Da bi se nešto moglo napuniti, prethodno se, naime, mora i isprazniti, u tome je sva nauka. Očistila si prostor u kojem živiš i promijenila si malo perspektivu, to ti je omogućilo da imaš više mjesta u ormaru, više memorije u mobitelu i na laptopu i više mjesta u svome srcu za nove ljude jer si sa smećem rekla zbogom i onim ljudima koje treba baciti u zaborav. Sada uzmi komad papira (ili si kupi onaj cool rokovnik koji želiš već dugo) i piši! Ono što želiš ostvariti, ono što želiš promijeniti, načine kako to postići i ako si osoba koja sve čini u zadnji tren (zar svi studenti to ne rade?) zadaj si i neke rokove. Pošalji poruku ljudima koji su ti dragi, ali niste baš imali vremena jedni za druge. Pogledaj film ili pročitaj knjigu koja je klasik, poslušaj novi bend koji ti je netko preporučio (još jedan kriterij za brisanje prijatelja s društvenih mreža: onaj tko ti preporuči da slušaš Kišu metaka). Odluči da ćeš naučiti nešto novo (novi jezik ili par riječi na nekom drugom jeziku, sviranje instrumenta, izrada nakita, home-made spa dodatke, nauči kuhati i slično), prijaviti se za volontiranje (ne tata, guljenje krumpira za ručak nije volontiranje), otputuj negdje i saznaj zanimljive činjenice o toj lokaciji (iznenadit ćeš se koliko toga možeš vidjeti i u blizini mjesta kojeg živiš, čak i ako živiš u Antunovcu), počni uzgajati metvicu (ne samo da će unijeti malo života u prostor u kojem živiš već je i odličan dodatak koktelima koje možeš naučiti spremati do ljeta). Svime time imat ćeš prednost i na razgovoru za posao, ali i  tijekom razgovora s novim ljudima.

Kada promijenimo sitnicu oko sebe, mijenjamo i svoj pogled, a time i sami sebe, što bi moglo dovesti do promjene u svijetu. Ne tvrdim da ćeš čišćenjem svog doma ostvariti novi svjetski poredak (osim ako ne nađeš Tita na svom tavanu, u tom slučaju ćeš svoju baku učiniti najsretnijom osobom na svijetu) ili pronaći lijek za zanoktice, ali ako promjenom poboljšaš sebe, cijeli svijet može biti tvoj i možeš pronaći nekoga kome ćeš cijeli svijet biti ti! 

FOTO: PIXABAY