LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lucija Žeger

Novogodišnja odluka: „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda...”

Umjesto plakanja nad tužnom sudbinom svih, krenimo gledati pozitivne strane i najgorih događaja 2020. godine

Umjesto plakanja nad tužnom sudbinom svih, krenimo gledati pozitivne strane i najgorih događaja 2020. godine

Godina iza nas, 2020, unijela je u naše živote toliko oluja, a opet toliko sreće i pozitive. Prije svega trebali bismo biti zahvalni na lekcijama koje nas je naučila i iz nje izvući ono najbitnije, a pritom, naravno, ne zaboraviti loše strane zbog poruke u njihovoj pozadini. 

Lekcija svake lekcije jest – ne planiraj daleko u budućnost. Koliko vam se puta u prošloj godini dogodilo da su izvanredne i čovjeku nedostižne pojave izjalovile i one najorganiziranije planove. Ciljevi koje želimo postići uvijek su dobrodošli, dapače oni su potrebni, no detaljnije organizacije zabava, rođendana i poslova koji nisu od velike važnosti ponekad nije potrebno isplanirati tjednima i mjesecima unaprijed. 

Što je sa sportom kada se zatvore teretane i sportske dvorane? Kao i ostale svakodnevne stvari, i treninge često uzimamo zdravo za gotovo. I toga smo svjesni tek kada se iste zbog epidemioloških mjera zatvore, ukinu. Koristan savjet bio bi spremna alternativa. Trčanje, šetnja, planinarenje i ostali sportovi na otvorenom u ovom bi slučaju mogli biti dobra druga opcija. A možda ih usput i zavolimo! 

Psihički mir. Rijetko tko je mogao ostati ravnodušan na sve nedaće koje su prošle godine zadesile cijelu regiju, pa i svijet. No, važno je ostati sabran i priseban te iz svake situacije izaći pozitivan i zahvalan. Nažalost, uvijek postoje oni kojima je teže – oni kojima su u razornim potresima na Banovini stradale kuće te oni za koje je zaraza koronavirusa bila pogubna. Češće zahvaljujmo na sitnicama koje su dio naše svakodnevice, a pritom budimo pozitivni.

Nađite vrijeme u danu da budete offline. Pretjerano praćenje vijesti i novosti nikome neće donijeti dobro. Iskoristite vrijeme koje inače provodite skrolajući društvenim mrežama za korisnije stvari poput odmora, rekreacije, čitanja i druženja. 

Važno je biti podrška drugima. Sjetimo se koliko puta je vama ili nekome iz vaše blizine bio potreban čvrst zagrljaj pun topline i potpore. Sjetimo se dati ga češće čak i u onim trenucima kada se svijet ne ruši pred očima već kada je sve upravo onako kako treba biti. 

U trčanju za silnim obavezama često zaboravimo koliko su one zapravo malene i kako se sve mijenja kada nastupi problem svjetskih razmjera. Budimo svjesni sebe, nađimo vremena za druge i cijenimo svaki takav trenutak. Godina 2020. pokazala nam je kako je biti udaljen od svih, kako je teško održavati fizičku udaljenost s onima koje bi više od svega zagrlili i poljubili, no dolazi trenutak u kojem je moguće nadoknaditi sve izgubljeno. Iskoristimo taj trenutak uz pametne novogodišnje odluke na koje nas je potaknula i ne tako loša 2020!

Za kraj neka nam legendarna pjesma još legendarnijeg autora Antuna Branka Šimića bude podsjetnik.

Opomena

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!

Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajo od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde!
FOTO: PEXELS