LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mirela Belaj: Ljubavni jadi

„Nemamo mi zašto više biti zajedno”

Odjednom krenu svađe. Nekako nenadano i neočekivano. U početnim danima vaše veze mislio si da je nemoguće posvađati se s njom. Ona je savršenstvo. Mislila si da te nikada neće toliko naživcirati. No prva svađa je tu. Druga. Deseta. Pedeseta. I tako u krug. Danima i mjesecima. Počinješ intenzivno razmišljati o prekidu. 'Oćeš prekinut, pokušavaš prekinut, ali vrag ne da mira. Uvijek mu se nekako vratiš.

Odjednom krenu svađe. Nekako nenadano i neočekivano. U početnim danima vaše veze mislio si da je nemoguće posvađati se s njom. Ona je savršenstvo. Mislila si da te nikada neće toliko naživcirati. No prva svađa je tu. Druga. Deseta. Pedeseta. I tako u krug. Danima i mjesecima. Počinješ intenzivno razmišljati o prekidu. 'Oćeš prekinut, pokušavaš prekinut, ali vrag ne da mira. Uvijek mu se nekako vratiš.

Neki dan sam bila na misi i svećenik je imao divnu životnu ispovijed, gotovo poput nekog motivacijskog govora. Pretpostavljam da mnoge od vas ne zanima Crkva, ali ovu je kolumnu vrijedno pročitati. Rekao je da nije sve što je dobro ugodno, odnosno da ono što je dobro ponekad može biti i neugodno. To je usporedio s rađanjem. Žena dok rađa umire od bolova, a kad rodi – osjećaj je neopisiv. Dakle, tu je bol vrijedilo proživjeti.

Parovi danas prekidaju zbog različitih situacija. Prevarila me. On me ne razumije. Nije me prihvatio takvu kakva jesam. Prezahtjevna je. Nemam što raditi s njom. I to je to, samo tako odu jedno od drugoga. Raziđu se. Ne žele čak ni ostati prijatelji. Jer kako možeš biti s nekim prijatelj s kim si bio u vezi? Na kraju krajeva, očito ste sve pokušali. Ili?

Okej, idemo ispočetka. Pronašla si dečka kakvog si oduvijek tražila. Predivan je prema tebi, lijepo izgleda, pažljiv je i izgrađen je kao osoba. Pronašao si djevojku svojih snova. Normalna je, nije umišljena, ima smisla za humor i cijeni te. Naravno, sada se javlja u tebi onaj poznati obrambeni mehanizam da će to sve kad-tad nestati. Ma, nije to ništa ozbiljno. To je faza koja će proći. Muško je muško, iskoristit će me pa će otići. Ona je samo još jedna u nizu djevojaka koje će me napustiti.

Međutim, nekim čudom ta veza potraje. Par tjedana, par mjeseci, par godina. Nekim čudom uspije, unatoč svim početnim sumnjama. Shvatite oboje da to što imate funkcionira. Prijatelji vam počnu govorit da si super odgovarate. Kolege vas počnu ispitivat kad će svatovi. Baka vas više to ne ispituje jer pretpostavlja da ćete se vjenčat čim završite faks. Idete se upoznat s roditeljima i rodbinom, počinjete se dosta često viđat, idete skupa na faks i tu ste jedno za drugo.

Nekim čudom postane ozbiljno.

Najbolja ti prijateljica okrene leđa, kome trčiš? Njemu. Jer znaš da će ti on pružiti utjehu. Upoznaš hrpu novih ljudi na projektu, kome trčiš? Njemu. Jer znaš da će se on radovati s tobom i htjet upoznat te ljude.

Ne položiš ispit, kome letiš? Njoj u zagrljaj. Jer znaš da će te ona ohrabriti. Da će ti reći da se ne sekiraš jer – ima rokova. I jer vjeruje u tebe. Položiš ispit, kome letiš? Opet njoj. Jer znaš da ćete zajednički to proslaviti. Da će te pohvaliti i reći ti da je znala da ti to možeš.

Zagrljeni par; FOTO: Unsplash

Odjednom krenu svađe. Nekako nenadano i neočekivano. U početnim danima vaše veze mislio si da je nemoguće posvađati se s njom. Ona je savršenstvo. Mislila si da te nikada neće toliko naživcirati. No, prva svađa je tu. Druga. Deseta. Pedeseta. I tako u krug. Danima i mjesecima. Počinješ intenzivno razmišljati o prekidu. 'Oćeš prekinut, pokušavaš prekinut, ali vrag ne da mira. Uvijek mu se nekako vratiš.

Navezanost? A-a. Ne bih rekla. Već smo davno prošli te srednjoškolske faze. Navika? Možda, ali ne nužno. Više bi rekao da ti silno i iskreno nedostaje.

Javiš mu se. Javiš joj se. Kažeš mu da želiš da ostanete prijatelji. On pristane. Svjestan je da je etiketiranje odnosa u vašem slučaju nepotrebno. Uvijek će biti tu za tebe. Ti se raznježiš i ponovo završite skupa kad ga vidiš. Onda opet svađa. Ne želiš ga više povrjeđivati. Nije vrijedno. Pa nek' ste godinama zajedno. Pola godine Godinu. Tri godine Svejedno odlučiš prekinuti. Ovoga puta zauvijek. Kad te netko pita zašto ste prekinuli, ti odgovoriš: samo tako. Iz čista mira. Više ne ide. Nemamo mi zašto više biti zajedno. I tu je priča gotova. Ne javljaš mu se više na pozive, a on te ni ne zove jer poštuje tvoju odluku. Ne stoji ti na putu. Prvenstveno želi da ti budeš sretna, a on će se snaći.

No, jesi li sretna? Jesi li sretan? A da tu ipak nije u pitanju ljubav?

Okej, ajmo ponovo ispočetka. Ja sam imala sličnu situaciju. Imam dečka već četiri mjeseca. Da, već. Za mene je četiri mjeseca velika stvar. U tom razdoblju možeš napisat diplomski. Nisam još došla do te faze, ali vjeruj da možeš. Poznajem takve ljude.

Svađamo se non-stop. I onda tek kasnije shvatim oko kakvih sve gluposti dolazi do svađa. Recimo, jer nije sherao moj članak na Studentskom. Možda neće ni ovu kolumnu, ali pročitat će je sigurno.

No, bio je tu kad sam plakala. Kad sam polagala prve ispite na faksu. Kad sam shvatila da je faks priprema za život. Kome sam uvijek trčala? Svom Džini (to mu je nadimak). Pričao je sa mnom satima. Nema veze što je išao u prvu. Letio je od Vinkovaca do Osijeka kad god sam ga pozvala. Uzimao slobodne dane. Bio je sa mnom, prisutan. Nije slušao na pola uha. Nije okrenuo glavu i rekao da pričam gluposti. Ili počeo pričati o sebi. Ili mi upadao u riječ.

Izmjenjivanje nježnosti; FOTO: Pixabay

Naravno, očito mora biti tako da najviše povrjeđujemo one koje volimo. Za njih znamo da će uvijek biti tu. Pa se tu i tamo posvađamo s roditeljima, s cimerom, s kolegicom, pa i s profesorom (iznimno nam je drag, ali nećemo to priznati baš pred svima), na koncu i s voljenom osobom. No uvijek se pomirimo. Priznamo pogrešku. Krenemo dalje. Ne osvrćemo se na prošlost. Ili bi barem tako trebalo biti.

Najlakše je prekinut. I reć da se nećeš više nikad za nikog vezat, a znaš da baš i nisi u pravu. Jer si čovjek i želiš voljeti i biti voljen. Najlakše je odustat. To je linija manjeg otpora. No, zar nije bilo malo previše odustajanja u tvom životu? Samo se sjeti odgađanja ispita koji si kasnije položila kao od šale. Ili odustajanja od učenja, a kasnije si shvatio da gradivo i nije toliko teško jer si se potrudio. Ista je stvar i sa životom. S vezom. Nije ti rečeno da će biti lako. U nijednoj vezi ne cvatu ruže. Ako si takvu vezu očekivala, na to možeš slobodno zaboraviti. Veza nije odnos u koji ćeš uploviti i u kojemu će ti neprestano bit super. Veza zahtijeva rad i trud. I na međusobnom odnosu, ali i na sebi. Ne možeš očekivati da ćeš naći pravu osobu za sebe ako ti sam ne predstavljaš istu. Nauči voljeti. Sebe prvenstveno.

Priznaj pogrešku. Kreni dalje. Ne osvrći se na prošlost. Pa što ako je zahtjevna? Ako je stalno gladna, kupi joj sendvič. Ako je umoran, pusti ga da ode spavati. Ako voli to i to, podrži ju. Ako ne želi spavat s tobom u tom trenutku, razumi ju. Ima svoje dane, proći će. Znam, teško je. Možda i dalje misliš da nemate više zašto biti zajedno. A zašto više nemate zašto biti zajedno? Napiši na papir listu za i protiv. Navedi mi konkretne razloge. Kao, previše toga se dogodilo. Kao, više se ne volite. Koga lažeš? Da čuješ da je imao prometnu, prva bi doletjela u bolnicu. Da čuješ da ju je neki novi dečko povrijedio, malo bi porazgovarao s njim.

Sreća; FOTO: Pixabay

Nikada nije kasno. Uvijek se možeš vratiti, vjeruj mi na riječ. Zajedničkim snagama pronađite uzrok vaših svađa. Porazgovarajte. Pokušaj je razumjeti ako plače. Možda plače svaki dan, nebitno. Ili se smije. Zagrli ju. Prigrli njegovu prošlost. Prihvati činjenicu da je odlučio te večeri otići s prijateljima na cugu, umjesto da bude s tobom. Nije kraj svijeta, vratit će ti se i voljeti te još više. Pruži mu slobodu. Što više nekom pružaš slobodu, on će je sve manje tražiti.

Da me ne bi krivo shvatio, činjenice odavde ne vrijede za sve i za svaku vezu. Ne trebaš ostajati u vezi u kojoj te netko sputava. To nije izraz ljubavi. U redu je prekinuti ako vidiš da te veza uništava. Ili ako ti sam nisi spreman biti u njoj.

No ako znaš duboko u sebi da postoji nada, molim te, nemoj odustati. Obnovite svoju ljubav. Poljubite se kao da vam je prvi put. Putujte. Vozite bicikl. Viđajte se. Pričajte o svemu. Šetajte. Okušajte se u nečem novom. Stavite si mnoštvo zajedničkih aktivnosti u život. Komunicirajte s drugim ljudima. Postavite prioritete. Ne odbacujte samo tako jedno drugo, to ne ide baš tako. Nismo više djeca. Dajte šansu jedno drugome, ali i samima sebi. Za novi početak. Za novu neispisanu stranicu. Zanemarite daljinu, izgled i materijalno. Sve je to nebitno. Recite mi, molim vas, što su kilometri u usporedbi s toliko godina ljubavi? Samo mi to pojasnite. I što je nekoliko svađa u usporedbi sa svime onime što imate? Ma nek ih je i pedeset. Ako niste dali sve od sebe, nije gotovo. Tada još uvijek imate zašto biti zajedno.

FOTO: PIXABAY