LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Omni media

May the apps be with you

Upozorenje: Prije upotrebe potrebna priprema za velike doze sarkazma u pojedinim dijelovima teksta. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika, a meni se obratite ako sam vam bila zbunjujuća. Vjerujem da ćete mi to oprostiti. U članku slijedi razglabanje o aplikacijama i kratki osvrt na neke od najčudnijih uključujući i neke koje su u međuvremenu obrisane.

Upozorenje: Prije upotrebe potrebna priprema za velike doze sarkazma u pojedinim dijelovima teksta. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika, a meni se obratite ako sam vam bila zbunjujuća. Vjerujem da ćete mi to oprostiti. U članku slijedi razglabanje o aplikacijama i kratki osvrt na neke od najčudnijih uključujući i neke koje su u međuvremenu obrisane.

Kao što lav ne može bez porcije antilope, Šeks bez srka Lavova, tako ni mnogi više ne mogu zamisliti život bez aplikacija. Sveprisutne su u svakodnevici, bilo da se radi o učenju jezika na Duolingu, traženja idealnog mjesta za napunit' žlempu pomoću TripAdvisora ili glancanja fotke uz Pics Art Photo Studio kako bismo zablistali na našem Instagram profilu te svojim sljedbenicima bacali krafne u oči. Rutinski poslovi i vrijeme razbibrige gotovo su neizvedivi bez nekih aplikacija, no jesmo li otišli predaleko njihovim korištenjem i znamo li se ponekad predozirati, a da toga nismo ni svjesni?

Kako se na Hreliću može naći svašta, od igle do lokomotive, tako se i u svijetu aplikacija može pronaći mnoštvo svakojakih alata za lakše snalaženje u životu. Jedna od njih je PhotoMath koja od korisnika traži samo da fotografira neki matematički zadatak i, ka-ching, aplikacija rješava kvadratne jednadžbe, linearne jednadžbe i osnovne aritmetičke operacije. Nestala su vremena kada su se šalabahteri pomno obljepljivali selotejpom i kemijskom ispisivali redoksi na dlan.

Nadalje prelijeni smo pisati popis namirnica na papirić pa koristimo razne podsjetnike na mobitelu. Ne držimo se više one: kartu čitaj, seljaka pitaj, tako da nije neuobičajen prizor vidjeti nekoga kako koristi Google maps dok traži trgovinu u svom kvartu. Nemamo potrebu okrenuti rundu bele s prijateljima jer za to imamo aplikaciju. Zašto uletjeti curi ili dečku kada postoje Badoo, Tinder i ostale aplikacije za pecanje. Dakako, nije ni to sve tako tragično kada bacimo oko na one malo čudnije aplikacije.

Započet ću s aplikacijom koja je sve, a samo ne uobičajena. Njeno je ime Íslendinga-App i namijenjena je Islanđanima koji traže ljubavnog partnera. Za razliku od tipičnih dating aplikacija, ova sadrži bazu podataka islandskog rodoslovlja kako ni slučajno ne bi završili na spoju s rodicom iz trećeg koljena. Treba uzeti u obzir da je Islanđana tek nešto više od 332 tisuće. Na spomen incesta kao prva asocijacija nameće se, tko bi rekao, Igra prijestolja pa ću izdvojiti aplikaciju Hodor Soundboard. Aplikacija sadrži sve scene u kojima je Hodor rekao HODOR. No to nije sve, ovo je tek lagana uvertira u apsurdnosti koje slijede.

Želite li znati kada ćete umrijeti? Nema frke jer tu je aplikacija DeathApp koja za vas prognozira kada ćete napustiti ovaj svijet i od čega ćete umrijeti (meni je aplikacija otkrila da ću doživjeti 107 godina i da će me oteti vanzemaljci, uistinu neloš scenarij). Aplikacija Cry Translator po plaču djeteta zaključuje zašto vaše dijete plače i što je potrebno napraviti kako bi prestalo plakati. Za one malo veće bebe postoji aplikacija iNap koja ispušta zvukove tipkanja po tipkovnici i klikanja mišem dok ležimo na poslu. Dovitljivost ljudskog uma nema granica pa se netko sjetio izmisliti i Melon Meter. Radi se o aplikaciji koja na temelju zvuka kucanja po lubenici zaključuje je li lubenica zrela ili ne. Šteta što nema aplikacije koja po zvuku lupanja glavom o zid zaključuje imamo li propuh u glavi ili se unutra ipak nešto nalazi.

Poželite li utažiti želju za sadizmom, predstavit ću neke aplikacije u tom tonu. Jedna od njih je Punch a hipster u kojoj se bodovi skupljaju tako što se udara animirana verzija hipstera. Uz to, moguće je i učitati fotografiju pa možete maltretirati hipstera od čijeg vas štrikanog džempera bole oči. Svoje frustracije možete izbaciti i uz iVooDoo, virtualnu voodoo lutku koja može imati i lice vašeg profesora, šefa ili člana obitelji.

Ako ste istinski zaljubljenik u istiskivanje prišteva i proučavanja videa gdje se doslovno sabljom uklanjaju megalomanski prištevi, prava poslastica za vas je Pimple Pooper. Postoje čak i tematske verzije aplikacije, kao što su božićna, uskršnja, halloween verzija i verzija za Valentinovo. Teška romantika. Iduća aplikacija također je korisna za novu dimenziju higijene, a to je ShaveMe. Cilj je aplikacije obrijati bradu bez da potekne krv, a krema za brijanje, žilet i ostali pribor dodatno se naplaćuju. Sličnom razinom genijalnosti može se pohvaliti i aplikacija iDragPaper u kojoj je poanta čim brže odmotati toalet-papir. Pobjednik u imaginarnoj kategoriji aplikacija pod nazivom Aplikacijska antihigijena je aplikacija Bowel Mover koja temeljem fotografije vaše stolice daje podatke o vašoj razini stresa, količini vode koju ste popili i slično. Na sveopću žalost, ova aplikacija nema valentinovsku verziju poput ranije spomenute aplikacije Pimple Pooper.

Ali to nije sve. Aplikacija iAmAMan app prati menstrualni ciklus više djevojaka odjednom i namijenjena je pravim igračima. iFrenchKiss aplikacija ocjenjuje vašu vještinu ljubljenja na temelju ljubljenja s ekranom, što je vrlo zgodno kada se razmisli o mobitelu kao rasadniku bakterija. Za kraj ću spomenuti aplikaciju koja srećom više nije dostupna, a to je WAS Passion. Ona bi na temelju vaše snimke seksa s partnerom ili partnericom ocijenila odnos. Jer zašto pitati svog partnera kada za to postoji aplikacija?!

Možemo do sutra nabrajati bizarne aplikacije koje postoje ili koje su postojale. Nemoguće je odvratiti ljude od instaliranja besmislenih aplikacije jer postoje mnogi koji će ih instalirati iz zafrkancije. S druge strane, ljudska bedastoća veseli one koji zarađuju na takvim aplikacijama pa je tako slovenska aplikacija Talking Tom Cat početkom godine prodana za milijardu dolara (zahvaljujući aplikaciji, bračni par Iza i Samo Login najbogatiji su Slovenci). Sve u svemu, postavlja se pitanje govori li prisutnost ovih aplikacija o našoj naivnosti? Jedno od pitanja je i hoćemo li za koju godinu uskočiti u život kada će ga aplikacije u potpunosti kontrolirati? Već je sada prisutnost aplikacija u našim životima poprilično velika, a scenarij iz epizode Black Mirrora pod nazivom Be Right Back ne djeluje više toliko nevjerojatno. Naime za one koji nisu pogledali epizodu, glavna akterica Martha ostaje bez muža Asha koji je poginuo u automobilskoj nesreći. Nakon sprovoda otkriva aplikaciju koja joj omogućuje komunikaciju s njim pomoću umjetne inteligencije imitirajući Asha na temelju njegovog korištenja društvenih mreža, poruka, povijesti pretraživanja i slično. Unatoč tome što nekima takav scenarij djeluje kao daleka budućnost, vjerujem da će takvo što uskoro postati sasvim normalno. Hoće li to biti dobar ili loš epilog? Tko sam ja da sudim, znam samo da je starog konja teško naučiti novim trikovima pa ću jednoga dana vjerojatno negdje daleko čuvati ovce. Možda i prigrlim tehnologiju pa si nabavim robote ovce s kojima ću moći i na špicu, teško je reći. 

FOTO: BLACK MIRROR (FACEBOOK)