LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Loline ispovijesti

Likovi Koji Plaćaju and Where to Find Them

Danas je biti sponza postalo toliko popularno da je postotak pravih sponzi zapravo jako mali, moglo bi se čak reći da su ugrožena vrsta. Fejk sponze pak vrsta su cura s kojima ćeš se susresti za vrijeme studiranja, možda ćeš biti s jednom, a možda ćeš biti jedna od. (Za tebe koji već imaš fejk sponzu – winter is here!)

Danas je biti sponza postalo toliko popularno da je postotak pravih sponzi zapravo jako mali, moglo bi se čak reći da su ugrožena vrsta. Fejk sponze pak vrsta su cura s kojima ćeš se susresti za vrijeme studiranja, možda ćeš biti s jednom, a možda ćeš biti jedna od. (Za tebe koji već imaš fejk sponzu – winter is here!)

Izašao je novi Thor. Ne moraš pratiti Marvelovu franšizu i ne treba te zanimati zašto se novi nastavak Thora zove Ragnarok, ali ga moraš pogledati. Dvadeset kuna za 130 minuta polugolog Chrisa Hemswortha i više je nego dobra subota navečer. (Zahvalit ćeš mi kasnije.) Za razliku od uobičajenih subotnjih opijanja po klubovima (čitaj: ušminkani nazivi za birtije), s frendicama sam odlučila otići u kino. Nakon što pogledaš Ragnarok bit će ti jasno zašto je after cuga bila neophodna.

Završile smo u ušminkanom bircu s pretjerano ušminkanim konobarima i likovima koji su izgledali kao da su upravo došli na poslovni sastanak. Mi smo više izgledale kao da smo došle s proslave 16-og rođendana, ali – who cares?! Cuga je cuga, a ovo je ionako samo ženski izlazak. Još uvijek pod dojmom Thorova torza nismo previše pažnje obraćale na okolne stolove sve dok nije došao previše ušminkani konobar s DUPLOM narudžbom i rečenicom: Djevojke, od gospode za šankom. Izraz na licu moje frendice nadmašio je i najpoznatiji meme Kevina Harta. Gospoda za šankom po slobodnoj procjeni u svojim su četrdesetima, djevojke za našim stolom u svojim su dvadesetima, zašto pobogu?! Nisam se ni snašla, a moja draga Iva već je uputila konobaru onu slavnu: Neka hvala, plaćamo same, nismo SPONZE. Koliko mu je bilo neugodno moglo se vidjeti po boji obraza koji su u nekoliko sekundi izmjenili svih pedeset nijansi crvene. Ostavio je cugu na stolu, dodao da gospoda inzistiraju i pobjegao kao da je nenašminkan vidio bivšeg na ulici. Ne mogu reći da ga krivim. Nijedna od nas samostalnih, feministički nastrojenih žena u ranim dvadesetima koje su sjedile za stolom nije bila oduševljena potezom gospode sa šanka. Da prethodna dva sata nismo provele slineći za Hemsworthom i da nam džin-tonik s više leda nije bio pitanje egzistencije vjerojatno bi dramatično napustile birc, ali ovako smo ipak odlučile ostati i popiti cugu.

SPONZORUŠA – izraz koji opisuje najčešće mlađu ženu koja kao ljubavnica ili djevojka održava vezu s često starijim muškarcem, a pri čemu joj je glavni motiv novac te materijalna sigurnost koju muškarac pruža. Gospoda u takvom odnosu nazivaju se sponzorima, a internetskoj zajednici poznati su pod nazivom sugar daddy. Wikipedija također dodaje da su se sponzoruše pojavile 90-ih godina u beogradskom žargonu, a danas su vrlo popularne na području cijele bivše države. (Govorim o samom nazivu, da ne bi bilo zabune. Sponzoruša je bilo od kada ima i uspješne gospode. Spoiler alert: Breakfast at Tiffany's.)

Danas je biti sponza postalo toliko popularno da je postotak pravih sponzi zapravo jako mali, moglo bi se čak reći da su ugrožena vrsta. Fejk sponze pak vrsta su cura s kojima ćeš se susresti za vrijeme studiranja, možda ćeš biti s jednom, a možda ćeš biti jedna od. (Za tebe koji već imaš fejk sponzu – winter is here!) Neka od glavnih obilježja navedene vrste su: uvijek se pojavljuju u čoporu od 3-4 primjerka, stanište im je VIP separe (stol na povišenom mjestu) no.1 kluba u gradu, a plijen nedužni prolaznici koji su pod krilaticom Neka ide život! odlučili proslaviti pad ispita s mjesečnom stanarinom, babinim zlatom i jednim bubregom. Grabežljivci svoj plijen svladaju već s prvim Živio!, a stanište napuštaju tek kad na stolu više nema mjesta za novu bocu. Ukoliko se plijen pokaže dobrim ulovom, ova se vrsta zadržava do pronalaska potkoženije lovine. Fejk sponze nikad ne plaćaju cugu, a jedino što ćeš od njih dobiti je lajk na sliku. Ako uzmemo u obzir da si ostao bez stana, babinog zlata i bubrega, lajk TOP ženske s faksa sasvim je utješna nagrada. Ona jedna zajednička sliku na kojoj ti je dopustila da je zagrliš, ali da nigdje ne objaviš jer si je baš ružno ispala pa je ti sad čuvaš kao zadnjih deset kuna na iksici, dođe ti kao pronađeni bod na ispitu o kojem ti ovisi cijela godina – ŽIVOT. I fejk sponza to zna. I čeka da prodaš i drugi bubreg. Možda ti onda dopusti da objaviš sliku ili te čak zaprati na instagramu. (Who knows, Jon Snow je Targaryen – život je nepredvidiv!)

One koje se pronađu prozvane i argumentiraju svoje predatorsko ponašanje rečenicom Muškarci su ti koji plaćaju ili Nijedan pravi muškarac neće dozvoliti ženi da plati piće – guess what – vratite se par desetljeća unatrag i žalite za vremenom kada su likovi plaćali cuge jer je to bio čin đentlmenstva, a ne sponzorstva i kada se podrazumijevalo da će žena prihvatiti piće jer je to bio kompliment, a ne usluga koju mora vratiti. Danas svi oni đentlmeni od prije 30 godina svoje sinove uče da ne financiraju cure koje im actually nisu cure, a one iste dame kćerima objašnjavaju koliko je važno da same plate cugu i taxi. Ili jednostavno odi na cugu s Thorom, on je prevelik muškarac da bi dopustio ženi da plati.

P.S. Hvala gospodi za šankom koji nam NISU prišli, tražili broj telefona niti poslali friend request.

FOTO: FLICKR