LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natjecanje mladih modnih dizajnera

FOTO: Domišljate kolekcije finalistica Portanova Fashion Incubatora

Posebnost je ove sezone u tome što je svoje mjesto u finalu Portanova Fashion Incubatora, najvećeg regionalnog natjecanja za mlade modne dizajnere, izborilo pet djevojaka.

Posebnost je ove sezone u tome što je svoje mjesto u finalu Portanova Fashion Incubatora, najvećeg regionalnog natjecanja za mlade modne dizajnere, izborilo pet djevojaka.

Portanova Fashion Incubator, najutjecajnije natjecanje za neafirmirane modne dizajnere u regiji, svake sezone predstavlja izbor od pet najboljih novih modnih imena. Nakon iscrpnog selekcijskog procesa koji je trajao više od šest mjeseci, stručni žiri PFI-a odlučio je da ovih pet dizajnerica predstavljaju najbolje od najboljih: Ivana Janjić, Anđela Markušić, Nives Bošnjak, Marija Nakir i Mona Lacko.

Pet će se djevojaka nadmetati za pobjedu na Portanova Fashion Incubatoru i titulu Najbolji mladi dizajner by Perwoll koja sobom nosi nagradu od 10 000 kuna i pozivnicu na BIPA Fashion.hr. Veliko finale 16. sezone PFI-a održat će se 30. rujna i 1. listopada u trgovačkom centru Portanova u Osijeku, a mi vas pobliže upoznajemo s novim talentima koje će nam Incubator otkriti.

Ivana Janjić  

Ivana Janjić (22) stiže iz Vinkovaca i studentica je zagrebačkog TTF-a. Kolekcija A+ kojom se predstavlja na PFI-u nastala je kao reakcija na društveno postavljanje okvira u vidu izražavanja individualnosti odjećom. Društvo je, kaže nam Ivana, spremno muškarca svrstati u neprihvaćene kategorije, i to samo prema izgledu, dok ženama u tom pogledu daje potpunu slobodu, što je daleko od deklarirane jednakosti spolova. Slovo A u samom nazivu kolekcije za Ivanu simbolizira početak niza promjena koje su potrebne u društvu, ali i na tržištu.

Anđela Markušić

Anđela Markušić (25) zagrebačka je studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Ključni su pojmovi za njezinu kolekciju Minimal A razigranost, elegancija i inverzija. Glavna je inspiracija animirani lik britanskog redatelja Simona Tofielda pod nazivom Simon's cat. Anđela također izdvaja animatora Uba Iwerksa i kinetičke instalacije autora Alexandera Caldera. Iz ovog uočavamo kako Anđela pronalazi inspiraciju u različitim područjima umjetnosti koje upisuje u svoju odjeću.

Nives Bošnjak

Nives Bošnjak (24) dolazi iz Zagreba i studentica je Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Kolekcija Coalescence (srastanje) nastala je u sklopu kolegija na fakultetu na temu hortifashiona. Zamišljena je kao prikaz ljudskog suživota s prirodom koju danas zamjenjuju mcluhanovski produžeci čovjekova tijela. To se očituje kroz upotrebu bijele boje koja je simbol čistoće i biljaka čija je zelena boja suptilno dovedena u kontrast s bjelinom. Zanimljiv je i način na koji je Nives, nadopunjujući ovu kolekciju, upotrijebila i keramiku.

Marija Nakir

Marija Nakir (24) na Zagrebački TTF došla je s rodnog Čiova. Kolekcija 8H (eight hours) inspirirana je radnicima 30-ih godina prošloga stoljeća, poglavito odjećom onih koji su gradili prve kultne nebodere u New Yorku. Modeli su većinom oversized i začinjeni dječačkim šarmom, jednostavnih krojeva i s modnim dodacima od kože koji podsjećaju na ono što su radnici od odjeće koristili da si olakšaju zahtjevan posao.

Mona Lacko

Mona Lacko (24) stiže iz Novog Sada i završava studij na TTF-u. Mona svojom ready to wear kolekcijom naslova Frau Techno želi provesti publiku kroz underground party scenu na kojoj je odrasla njezina generacija. Energiju tadašnje underground techno scene i osobni osjećaj, fasciniranost tim elementima te željom za boljom budućnosti, Mona Lacko pretočila je u svoju kolekciju i stil života.

Kako izgledaju kolekcije finalistica Portanova Fashion Incubatora, provjerite u našoj fotogaleriji.

FOTO: PFI