LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Petra Škofić

Erasmus iskustvo iz Engleske

Studenti koji imate priliku otići na razmjenu, pročitajte kakva su iskustva iz Engleske.

Studenti koji imate priliku otići na razmjenu, pročitajte kakva su iskustva iz Engleske.

Kišna i siva. Radna i bogata. Zemlja bontona i crnog humora. Sve je to Engleska. Prema mišljenju mladih jedna je od obećanih zemalja svijeta. Petra Škofić, studentica 5. godine komunikologije na Hrvatskim studijima,  zahvaljujući Erasmus programu već je skoro tri mjeseca studentica Sveučilišta u Sunderlandu. Naravno, Petru čeka još šest mjeseci uživanja u Kraljevini, a s nama je podijelila najzanimljivija iskustva i opažanja.  

Kako to da si odlučila otići na razmjenu u Englesku?
Otkako sam počela studirati, namjeravala sam otići na razmjenu u neku od zemalja engleskog govornog područja. Sveučilište u Sunderlandu bilo je jedino britansko sveučilište ponuđeno u sklopu Erasmus programa na mojem studiju za akademsku godinu 2013./2014., tako da nije bilo puno dvojbi oko toga gdje da se prijavim.

Kakvi su dojmovi, je li Engleska ispunila tvoja očekivanja?
Ne samo da je ispunila, nego je i premašila sva moja očekivanja. Ljudi su pristupačni i otvoreni, cijene su u usporedbi s Hrvatskom stvarno prihvatljive, a o ljepoti zemlje da ni ne govorim. Iako je Sunderland mali grad, tisuće studenata iz cijelog svijeta čini ga pravim kozmopolitskim okruženjem. Zemlja je očaravajući spoj povijesti i suvremene kulture, na svakom koraku nalaze se prekrasne gotičke katedrale i stari dvorci, a s obzirom na to da je Sunderland smješten na obali, u tjedni raspored imam uključene i šetnje plažom.

Koje predmete slušaš? Kakav ti je nastavni program?

Budući da sam u sklopu Erasmus programa, nisam u mogućnosti slušati cijeli program, već moram birati određene kolegije u sklopu različitih studija povezanih s medijima. Kako kod nas na Hrvatskim studijima studiram odnose s javnošću, većina kolegija koje slušam u Sunderlandu bave se upravo PR-om.

Kakvi su profesori i studenti s kojima si se susretala?

Što upisati, kakav je studentski život i gdje se zaposliti u struci – sve to na ovogodišnjoj Smotri sveučilišta


Atmosfera koja vlada na sveučilištu, kao i odnosi između profesora i studenata, drugačiji su nego kod nas. Ono što je mene posebno iznenadilo jest neformalnost – jedni drugima se obraćaju samo imenom, bez ikakvih titula. Sve je jako opušteno – većina predavanja podijeljena je u manje grupe do maksimalno 15 studenata i često izgledaju kao male radionice, a ne kao klasična predavanja na koja sam navikla u Hrvatskoj. Ne samo da dobijemo prezentacije odmah nakon predavanja, već postoji poseban portal, sličan našem studomatu, na kojem su dostupni svi materijali i obavijesti vezane uz predavanja, a tamo predajemo i svoje eseje. Neke su stvari ipak univerzalne, bez obzira na to iz koje se države dolazi – većina studenata i ovdje čeka do zadnjeg časa da bi predali zadaću.

Plaća li se studij i kolika je cijena s obzirom na naše fakultete?
Besplatno studiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu ne postoji – studij se mora plaćati. Naravno, postoje različite stipendije, no njih dobiju samo najbolji studenti. Što se tiče cijena, one se razlikuju od sveučilišta do sveučilišta. Sunderland spada među financijski prihvatljivije. Primjerice, preddiplomski studij odnosa s javnošću za internacionalne studente iznosi 9 500 funti – oko 85 500 kuna. Diplomski studiji novinarstva i marketinga iznose oko 90 000 kuna. Zato su programi poput Erasmusa odlični jer pružaju mogućnost studiranja na sveučilištima koje bi mali broj naših studenata moglo platiti.

Jesi li smještena u domu? Kolike su prosječne cijene domova?
Da, smještena sam u domu koji je i više nego skup u usporedbi sa studentskim smještajem u Hrvatskoj. Moj smještaj je najjeftiniji – za punu godinu plaćam oko 2 800 funti, što iznosi nešto malo preko 25 000 kuna. Kada pokušam objasniti ljudima da se u Hrvatskoj u prosjeku plaća oko 300 kuna mjesečno za dom, nitko mi ne vjeruje. Prosječna cijena iznosi oko 3 100 funti, a u privatnom domu može narasti i do 5 000 funti. Smještaj se sastoji od stanova. Svoj stan dijelim s još 6 cimerica; iz Grčke, Irske, Malezije, Amerike i Engleske. Svatko ima svoju sobu, imamo veliku, potpuno opremljenu kuhinju i dvije kupaonice. Dva puta mjesečno dolazi nam čistačica, ali većinom se sami o svemu brinemo. Imala sam prilike saznati da u Durhamu, gradu udaljenom od Sunderlanda oko sat vremena, studenti žive u dvorcu.

Imaš li vremena za učenje, izlaske, izlete i drugo?
Imam vlastitu sobu što mi u svakom slučaju olakšava učenje jer su mi za to potrebni potpuni mir i tišina. Međutim, učenje ovdje uvelike se razlikuje od onoga što se traži kod nas u Hrvatskoj. Umjesto da učim napamet stotine definicija, citata i različitih (usudim se reći i nepotrebnih) podataka, od mene se traži da nakon svakog predavanja pročitam zadana poglavlja iz knjiga i nadopunim bilješke s predavanja. Umjesto učenja napamet, od studenata se traži da svojim riječima znaju objasniti osnovne pojmove te da razumiju cjelokupni sadržaj. Uz to, jednom u semestru traje tzv. „reading week“ kada nemamo predavanja. Taj je tjedan namijenjen nadoknadi mogućih zaostataka s čitanjem i radu na esejima te drugim zadacima.
Predavanja imam samo tri dana tjedno, tako da su mi ponedjeljak i petak slobodni. To znači da imam i više nego dovoljno vremena za izlaske i izlete. Ponedjeljak i srijeda su dani kada se obično ide van jer tada klubovi u gradu imaju organizirane studentske večeri s vrlo povoljnim cijenama pića. Izlasci su pravi doživljaj jer se svaki put radi o tematskoj večeri te se studenti oblače u različite kostime, a često se dijele besplatne nagrade. Nedavno je moja cimerica iz Los Angelesa osvojila besplatni šampanjac koji je potom velikodušno podijelila s nama.

Savjeti za maturante: kako prije odlaska na fakultet imati najbolje ljeto ikad


Za izlete su obično rezervirani vikendi. Iako je Sunderland na sjeveroistoku Engleske, odlično je prometno povezan s ostatkom zemlje, zbog čega su putovanja vrlo jednostavna. Na sveučilištu također postoji studentska udruga koja organizira različite sadržaje za studente, uključujući i izlete. Prednost tih izleta je što su iznimno povoljni i odličan su način za upoznavanje drugih studenata. Upravo smo prošli tjedan išli u Edinburgh, jedno prekrasno iskustvo!

Postoje li menze u Engleskoj?
Koncept studentske menze kakve mi imamo ovdje je u potpunosti nepoznat. Čak mi ni studenti u drugim zemljama, npr. u Australiji i Americi ne vjeruju kad im kažem da studenti u Hrvatskoj imaju mogućnost pojesti pravi ručak za manje od jedne funte. Imamo dva kampusa i na svakom se nalazi manji restoran, no cijene su iste kao u običnim restoranima. Uz to, imamo i manju prodavaonicu sendviča - poznati britanski Greggs te Starbucks u knjižnici.
Iako ne postoje menze, studenti mogu uštedjeti na drugim mjestima. Postoji posebna sveučilišna autobusna linija koja je za sve studente besplatna - busevi voze svakih 15 minuta i prođu kroz sve najbitnije dijelove grada. Uz to, studenti imaju pravo na popuste u različitim trgovinama, kao i turističkim odredištima (dvorci, muzeji i sl.). Samo je potrebno pokazati studentsku iskaznicu koja je slična našoj iksici.

Gdje se u gradu može naći povoljnije mjesto za jelo i piće?
S obzirom na to da u stanu imam kuhinju, stalno tamo pripremam hranu, tako da još nisam odlazila u restorane. Često se skupi nekoliko studenata pa zajedno pripremamo jela tipična za zemlje iz kojih dolazimo i te večeri ispadnu zanimljivije i zabavnije od odlaska u restoran. Postoji puno restorana brze hrane, kao što su BurgerKing i Subway, koji studentima stalno dijele kupone, tako da se tamo može proći dosta povoljno.
Što se tiče pića, do prošlog se tjedna u klubovima moglo kupiti piće za pola funte, što iznosi samo 4.50 kn! Međutim, lokalne vlasti odlučile su zabraniti tako niske cijene, pretpostavljam u pokušaju da smanje konzumaciju alkohola među studentima. Vidjet ćemo koliko će u tome biti uspješni.

Što posjetiti u Engleskoj?

Detaljni vodič: sve što trebate znati o studentskim servisima i svojim pravima


Idealno bi bilo doći ovdje na dva mjeseca i proputovati ne samo Englesku, već cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo. Nažalost, rijetko tko ima mogućnost upustiti se u takvu avanturu. No bez obzira na to, UK nudi toliko turističkih mogućnosti da nije moguće pogriješiti. Ono što bih svakako preporučila je posjet manjim gradovima, kao što su York ili Durham – možda nisu toliko spektakularni kao London, ali su pravi mali skriveni dragulji.

FOTO: PETRA ŠKOFIĆ