LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

FOTO: „Mole Day“ spaja nespojivo – obilježavanje dana kemije i krtica

Svake godine u mjesecu listopadu slavi se „Mole Day“, dan obilježavanja krtica i Avogadrovog broja, odnosno broja čestica u jednom molu tvari. Donosimo vam objašnjenje jednog mola tvari i poveznicu s malim, svima poznatim sisavcima.

Svake godine u mjesecu listopadu slavi se „Mole Day“, dan obilježavanja krtica i Avogadrovog broja, odnosno broja čestica u jednom molu tvari. Donosimo vam objašnjenje jednog mola tvari i poveznicu s malim, svima poznatim sisavcima.

Danas se obilježava dan koji ujedno slavi kemiju i krtice. Mislite da ova dva pojma nemaju veze jedan s drugim? Razmislite opet. Engleski jezik omogućava razne igre i trikove pa se tako jednom godišnje, točnije 23. listopada, u svijetu slavi Mole Day, dan kojim se obilježavaju svima poznati mali sisavci i Avogadrov broj, broj koji praktički predstavlja temelj kemije.

Da razjasnimo o čemu se točno radi. Mole na engleskom znači krtica, ali ujedno predstavlja i kemijsku jedinicu mol. Mol u kemiji jest broj molekula, a u jednom molu nalazi se 6.02 X 1023 molekula. Broj 6.02 X 1023 zove se Avogadrov broj, a sve kemijske reakcije kvantitativno se opisuju u molovima. Na primjer, koliko je mola kisika i vodika potrebno da bi se dobio jedan mol vode.

Mole Day počeo se obilježavati u SAD-u kako bi se u američkim školama proširio interes za kemiju, a povezivao se s krticama kako bi obilježavanje takvog dana djeci bilo što zanimljivije. S vremenom se Mole Day počeo slaviti i diljem svijeta, a veliki broj škola organizira različite aktivnosti i kemijske pokuse kako bi djeca shvatila što Avogadrov broj zaista predstavlja. Mole Day obilježava se 23. listopada jer je potencija Avogadrovog broja 1023 te se slavi od šest sati i dvije minute ujutro do šest sati i dvije minute poslijepodne jer je 6.02 vrijednost samog Avogadrovog broja.

Sutra se piše matura iz kemije? Provjerite svoje znanje!


Jedan mol nije samo proizvoljni broj molekula. Za određenu molekula jedan je mol masa u gramima koja je po iznosu jednaka masenom broju te molekule. Na primjer, molekula vode ima molekulsku masu 18, stoga jedan mol vode teži 18 grama. Isto tako, jedan atom neona ima atomsku masu 20, stoga jedan mol neona teži 20 grama. Općenito, jedan mol bilo koje tvari sadrži Avogadrov broj molekula ili atoma te tvari. Također, mol svake molekule predstavlja masu te molekule. Ovo kemijsko načelo otkrio je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće Amadeo Avogadro.

Da ne bi sve ostalo na suhoparnoj teoriji, Mole Day može se obilježiti i jednom vrlo zabavnom misaonom igricom u kojoj već spomenute krtice stupaju na scenu, a koje su neslužbena maskota Mole Daya. Sve što trebate napraviti jest upitati se što bi se dogodilo da netko nabavi jedan mol krtica? Ovdje je bitno upozoriti čitatelje da objašnjenje s vremenom postaje relativno kompleksno i svakako jezivo. A nije samo objašnjenje jezivo. I krtice su te koje mogu biti jezive, a fotogaleriju posebno jezivih krtica možete shvatiti kao svojevrsnu uvertiru u Noć vještica.

FOTO: Lil Drito iz Tvornice kulture okupio više od 20 regionalnih izvođača i izvođačica trap i r&b scene


IZVOR: DAYS OF THE YEAR
FOTO: PINTEREST