LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

FOTO: Christian Dior lansirao legendarnu kolekciju The New Look

Dana 12. veljače 1947. Christian Dior svijetu je predstavio svoju prvu kolekciju koja je pokrenula modnu revoluciju. U središtu pozornosti vraćene su ženstvenost, raskoš i elegancija.

Dana 12. veljače 1947. Christian Dior svijetu je predstavio svoju prvu kolekciju koja je pokrenula modnu revoluciju. U središtu pozornosti vraćene su ženstvenost, raskoš i elegancija.

Na današnji dan, 12. veljače 1947, tada 42-godišnji Francuz Christian Dior u Parizu je svijetu prezentirao svoju prvu kolekciju i privukao ogromnu medijsku pažnju. Premda je nosila naziv Corolle, u svijetu je prihvaćen termin New Look koji je kolekciji, oduševljena njezinom revolucionarnosti, dodijelila urednica časopisa Harper's Bazaar – Carmel Snow.

Diorov New Look započeo je novo poglavlje u povijesti mode. Naglašavanjem ženskih oblina Francuz je šokirao svijet u kojem su tada dominirali jednostavni, većinom muškobanjasti krojevi. Dizajner je imao cilj kreirati ženu cvijet i do izražaja dovesti žensku siluetu. Zvijezda kolekcije bio je bar jacket – blejzer izrazito naglašenog struka koji se širio prema bokovima. Predstavio se uz široku crnu plisiranu suknju, a cijeli je outfit ubrzo dobio kultni status.

Voluminoznost, ženstvenost i elegancija kojom je odisala prva kolekcija popularnog dizajnera nije se svima svidjela. Mnogi su mu zamjerili veliku raskoš materijala u doba neposredno nakon 2. svjetskog rata. No nije raskoš jedina zamjerka njegovu prvijencu. Kritike su dolazile i iz ženskih redova te su se odnosile na dužinu suknji. Naviknute na nešto kraće krojeve, dame su nerijetko samostalno skraćivale dizajnerove kreacije, a višak tkanine prenamjenjivale u neke druge svrhe. Unatoč kritičarima, New Look doveo je do revolucije ženske haljine i priznanja Pariza kao centra mode nakon 2. svjetskog rata.

U Francuskoj devetogodišnja djevojčica piše prijemni za fakultet


IZVOR: DIOR
FOTO: PINTEREST