LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjesta koje svaki zagrebački student treba posjetiti

FOTO: Otkrijte tehnike mučenja kroz povijest i zagrebačke tajne vještica

Ovaj prostor otkrit će vam krvavu stranu ljudskog razvoja, onu u kojoj na vidjelo ispoljava mračni ljudski um koji je bio sposoban na sve.

Ovaj prostor otkrit će vam krvavu stranu ljudskog razvoja, onu u kojoj na vidjelo ispoljava mračni ljudski um koji je bio sposoban na sve.

Jeste li ikada probali obući španjolsku čizmu? Iskreno se nadamo da niste, ni da nećete, jer ovdje se ne radi o vrsti obuće nego o spravi za mučenje koja se intenzivno upotrebljavala tijekom razdoblja španjolske inkvizicije. To je samo jedan od 70-ak eksponata koje krije muzej smješten u zagrebačkoj Tkalči, u srcu Zagreba. Muzej torture, točnije Tortureum, otkrit će vam krvavu stranu ljudskog razvoja, onu u kojoj na vidjelo ispoljava mračni ljudski um koji je bio sposoban na sve. Muzej je inspiriran sličnim muzejima koji već postoje diljem Europe, a kroz šetnju u dvjema prostorijama možete razgledati replike stvarnih sprava za mučenje.

Kada kažemo replike, pišemo to teškog srca. Ne zato što su replike loše – naprotiv. Izgledaju toliko unikatno napravljeno, toliko da nam se čini da s rječju „replika“ nanosimo nepravdu svim eksponatima. Ukoliko ih promotrite izbliza, možete primijetiti vjerodostojnu presliku istrošenosti svake sprave. Čak i „iron maiden“, poznata sprava za mučenje, izgleda jezivo, iako su na njoj stavljeni tek gumeni šiljci kako bi posjetitelji mogli isprobati unutrašnjost ovog sanduka za mučenje (simpatičnog, pravog naziva – nürnberška djevica).

 

Maske srama, FOTO: Petra Kaić/Studentski.hr

 

Mogućnost interakcije s izlošcima svakako je pohvalni detalj: uz Djevicu, možete isprobati i različite maske koje su stavljane ovisno o tome na koji način se htjelo kazniti pojedinca. Primjerice, muzej sadrži željeznu masku koja imitira svinjsko lice – poručujući da su svi oni koji su je u nekom trenu života morali nositi na glavi upravo to što maska prikazuje – svinje. Ove željezne maske upravo su najpopularniji izložak. Naići ćete i na drvenu violinu kojoj je cilj bio pomiriti dvije posvađane žene – ono što bi svakako dobro došlo i u današnjem svijetu.

Uz ove manje eksponate, naći ćete i nešto veće. Primjerice, izloženo je njihalo za koje se smatra da je napravljeno prema opisu poznatog pisca Edgara Allana Poea, koji je on osmislio u djelu The Pit and The Pendulum; oštrica ove sprave konstantno se njiše pa možete dobiti dojam ne samo kako je ono zvučalo, već i zamisliti kako se osjećala osoba pod njihalom (njihalo se većinom pozicioniralo iznad vrata ili trbuha osobe). U prostoru možete razgledati i repliku giljotine, a muzejsko vodstvo nam je reklo da će uskoro uvesti i interaktivnu giljotinu, gdje će svaki posjetitelj moći upravljati njome i iz prve ruke vidjeti način funkcioniranja.

Ako vas privlače srednjovjekovne tamnice, oduševit će vas majušna soba koju muzej skriva – vjerna kopija zidova, zvuk vode koja kapa, hladnoća, svjećnjaci i svijeće i, napose svega, jedan mali kavez u koji su se trpali zatvorenici. Iako je taj kavez doista mali, to izgleda nikada neće spriječiti posjetitelje da se nastoje zavući u njega i okinu poneku fotografiju. Posebno treba pohvaliti nastojanja uklapanja hrvatske, a pogotovo zagrebačke povijesti u izložbeni prostor. Možda i nije toliko poznato da je i Zagreb imao veći broj „vještica“ koje su bile nepravedno osuđivane, mučene i pogubljivane. Mjesta pogubljivanja možete otkriti na karti koje muzej nudi, a nešto o samim vješticama možete pročitati u sklopu informacija.

 

Replika Gupčeve krune, FOTO: Petra Kaić/Studentski.hr

 

Poseban status ima Matija Gubec, čija legendarna željezna užarena „kruna“ s prijestoljem stoji u muzeju. Za sve one koji nisu upoznati s Gubecom i povijesnim kontekstom, odlična stvar je što putem tableta koji dobijete na korištenje u muzejskom prostoru možete saznati puno više o tome što gledate. Jednostavnim dodirom tableta po pločici koja opisuje eksponat otkrivate multimedijalni aspekt muzeja. Tablet će očitati informacije i prikazati vam video ili foto prilog o svakoj spravi, te će vam otkriti povijesne slike (ili one koje su posebno snimljene za tu priliku u muzeju) i sve sitne detalje koje inače ne biste saznali.

Muzej torture svakako je vrijedan doprinos zagrebačkoj kulturnoj ponudi, te na zanimljiv način nudi živu interakciju s povijesti, ostavljajući u svakom posjetitelju pomiješane osjećaje znanja i gnušanja. Super stvar je što muzej nudi poseban popust za studente, pa tako uz predočenje iksice ili indeksa možete kartu platiti već za 25 kuna, dok je standardna cijena karte 40 kuna. Postoji i mogućnost grupnog odlaska u muzej gdje će vam preljubazno osoblje muzeja objasniti sve što vas zanima.

FOTO: PETRA KAIĆ/STUDENTSKI.HR