LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kratki priručnik za turiste

Znate li što ne trebate raditi tijekom svojeg putovanja?

Nedavno objavljeni post izazvao je neviđenu međunarodnu razmjenu mišljenja, uvreda, komentara i pošalica, među kojima su si zvjezdani status još jednom priskrbili komentatori iz regije.

Nedavno objavljeni post izazvao je neviđenu međunarodnu razmjenu mišljenja, uvreda, komentara i pošalica, među kojima su si zvjezdani status još jednom priskrbili komentatori iz regije.

Ako ste ovih dana zalutali u bespuća interneta, sigurno ste naišli na post o tome kako se kao turist ne smijete ponašati u 15 zemalja. Zanimljivo, i Lijepa naša se našla na ovom popisu, što je omogućilo lokalnim dušebrižnicima iz regije da još jednom istreniraju svoje vještine online vrijeđanja i prisjete se svih ratova od dolaska Turaka na dalje.

Komentari poput „Nije istina, u Čileu se može jesti s rukama.“, „Kakve su to gluposti, nitko u Norveškoj se ne privlači u javnosti.“, ili „Tko bi normalan čestitao rođendan prije nego što rođendan dođe“, postali su samo uvertira za pravi internacionalni rat komentarima koji je izbio nakon što je na temu došao savjet kako se ne ponašati u Hrvatskoj. Naime, „nemojte istovremeno podignuti palac, kažiprst i prstenjak jer će vas zamijeniti za srpskog nacionalista“, podigao je susjede Liberlanda na noge i uzrokovao pravi lingvistički rat.

Pojmovi patriot, nacionalist i domoljub na kraju su prikazani iz svih mogućih uglova, stranci su nam se od srca nasmijali, a mi smo ih pozvali da dođu vidjeti preksrasnu srpsku obalu. Provokacija nije nedostajalo ni s one strane Liberlanda, međutim bilo je i pomirljivih tonova što se rijetko može vidjeti na internetu, tako da – bravo mi! Ipak, susjedi iz Bosne i Hercegovine uspjeli su pobrati najviše simpatija za svoj iskreni savjet kako se ponašati u njihovoj zemlji, u kojoj je strogo zabranjeno naručiti „burek sa sirom“. Za ostale države slijedi popis koji otkriva zanimljive kulturološke razlike:

Čile

Vrlo jednostavno pravilo kaže da se u ovoj južnoameričkoj državi ne smije jesti rukama, jer su, što se prehrane tiče, manire puno formalnije nego li i u ostatku svijeta.

Hrvatska

Već smo stigli do nas, a pravilo ponašanja je jasno i jednostavno: Nemojte istovremeno podignut palac, kažiprst i srednji prst jer će vas netko zamijeniti za srpskog nacionalista.

Singapur

U ovom gradu-državi mogu vas novčano kazniti zbog brojnih sitnica – od hranjenja ptica, do pljuvanja, pušenja, hranjenja u javnom prostoru i bacanja smeća tamo gdje smeće ne bi smjelo biti bačeno.

Indija

U Indiji su na snazi dvije jednostavne „seksualno eksplicitne djelatnosti“ zabranjene. Nemojte se ljubiti u javnosti i nemojte tražiti fizički kontakt s osobom suprotnog spola, osim ako se ona sama ne ponudi.

vodič za turiste
 
FOTO: screenshot 9gag
 

Francuska

Posjet francuskim restoranima ne savjetuje se veganima, jer takva prehrambena praksa u ovoj revolucionarnoj zemlji još nije u potpunosti zaživjela. Također, nemojte pričati o tabu temi – novcu, ili očekivati od nekoga da vas razumije ako ne znate francuski.

Japan

U Japanu je jako važno zapamtiti da ne dajete napojnicu konobarima, jer u suprotnom šaljete poruku kako niste zadovoljni uslugom. Isto tako, kada koristite pokretne stepenice ponašajte se kao Japanci, nemojte previše filozofirati i poštujte pravila igre. Kada dođete tamo, znat ćete o čemu govorim. Ako ste pak mislili preživjeti u Japanu prodavajući zagrljaje strancima, pravi je čas da se predomislite, jer u Japanu je to izrazito nepoželjna pojava.

Meksiko

Ne dajte da vas njihove uvrede pokore. Meksikanci imaju dobar smisao za humor, kojeg će najprije uvijek brusiti na turistima. Ako se pak uvrijedite, niti slučajno nemojte stavljati svoju državu u kontekst razvijenije države od njihove, jer tu ćete tek napraviti onu pravu kobnu grešku.

vodič za turiste
 
FOTO: screenshot 9gag
 
 

Novi Zeland

Nemojte ih nikada zamijeniti za Australce, nemojte se šaliti na račun ragbija, Gospodara prstenova ili engleske kraljice. Novozelanđani ove tri stvari uzimaju apsolutno ozbiljno i osobno. I ako vidite bose ljude na cesti, nemojte se čuditi, tako se to radi u Australiji.

Norveška

Kada krenete putem fjordova, ne propitkujte gdje se nalazi crkva jer se to smatra izrazito nepristojnim, nemojte buljiti u ljude koji se presvlače na javnim mjestima (!?) i ne očekujte nikakve formalne tretmane, tamo su si svi na „ti“.

Rusija

Ako ste ikada poklonili buket cvijeća nekoj Ruskinji sada je vrijeme da dobro promislite koliko je cvjetova bilo u tom buketu. Ako ste se prisjetili parnog broja cvjetova, onda ste nesretnik koji je romantičan čin zamijenio za pogrebni ritual. Također, ako ste cvijeće kupili kreditnom karticom vjerojatno niti niste bili u Rusiji, cash'n'carry svetinja je u toj zemlji. I još jedna važna stvar, 9 gag nas upozorava da se u Rusiji treba navikniti na kritiziranje vlasti. Uh, kad bi samo znali...

vodič za turiste
 
FOTO: screenshot 9gag
 
 

Velika Britanija

U ovoj državi iznimno je važno čuvati svoje mjesto u redu. Preguravanje je apsolutno zabranjeno i vaši „prijatelji“ na početku reda su nepostojeća vrsta – važno za zapamtiti za sve „menzaše“ koji su prodali i puno lukavije trikove od ovoga. Također, dok ste u Britaniji, nemojte ispitivati koliko tko zarađuje već smislite lukavije načine kako doći do te informacije. I još jedan zdravorazumski „nemojte“ u Velikoj Britaniji kaže da ne pozivate ljude u kuću, osim ako ih dobro ne poznajete.  

Turska

Ako želite potvrdno poslati znak prijatelju preko ceste, nemojte to napraviti spajanjem kažiprsta i palca u znak „O“ jer ćete tako samo ispasti pervertit. Rađe jednostavno podignike palac. Turci su alergični na puhanje nosa u javnosti tako da tu aktivnost ostavite za svoja četiri zida ili koristite razne tehnike koje ste sigurno naučili u trenucima kada maramica nije bilo u blizini. Noćne (i dnevne) pijanke također su tabu tema za javne prostore, ne zbog legitimiranja, već zbog sramote koju si time nanosite.

Irska

Ako mislite zarundati u irskim birtijama, uvijek budite spremni platiti barem jednu rundu – Irci ne vole škrtice. Ako ste odriješili kesu u nastavili zvati runde, nemojte pogriješiti pokušavajući glumiti irski naglasak jer on za Irce zapravo niti ne postoji. Za njih jedino postoje naglasci irskih regija, koji su očito jako specifični.

vodič za turiste
 
FOTO: screenshot 9gag
 
 

Njemačka

Za početak jedan univerzalan savjet – nemojte izvoditi nacističi pozdrav (nap.a. probajte to izbjeći i u ostalim državama). Isto tako, nemojte buljiti u ljude, samo ćete izgledati neobrazovano ili mentalno zaostalo. Izbjegavajte stjecanje brzih prijateljstava, jer Njemcima treba vremena da se priviknu na druge ljude. I nemojte nekome čestitati rođendan ako taj dan još nije došao. Nijemci vjeruju da, ako se to dogodi, slavljenik može umrijeti prije nego što mu rođendan dođe.

Kenija

I za kraj malo savjeta za sve afričke avanturiste. U Keniji nemojte govoriti ništa loše o religiji, budite strpljivi i nemojte pričati o seksu u muško-ženskom društvu.  

FOTO: SCREENSHOT