Zašto neka pića uzrokuju jači mamurluk?
Znanstveno objašnjavamo zašto, primjerice, tekila uzrokuje jači mamurluk od ruma.
Znanstveno objašnjavamo zašto, primjerice, tekila uzrokuje jači mamurluk od ruma.
Znanstvenici su objasnili zašto smo nakon nekih izlazaka ujutro „kao novi“, a nakon drugih s jakom glavoboljom cijeli dan u krevetu.
Kakvo će nam biti jutro nakon izlaska ovisi o vrstama pića koje smo konzumirali. Neka pića uzrokuju žešći mamurluk od drugih, i to upravo pića koja sadržavaju veću količinu kongenera. Radi se „obojenim“ pićima kao što su viski, konjak ili pak tekila.
Znanstvena istraživanja su pokazala da „prozirna“ pića – kao što su džin, rum, a vjerojatno i rakija koja nije bila obuhvaćena istraživanjem – sadrže manje količine tih otrova, a kvalitetnije votke ih skoro uopće nemaju, prenosi Dalmacija News.
Boja pića ipak nije siguran pokazatelj količine kongenera; u bezbojnoj tekili također se nalaze u velikim količinama.
Kao najjači uzročnik simptoma mamurluka identificiran je metanol. Riječ je o vrlo otrovnom kemijskom elementu mirisa sličnog etanolu, koji se koristi se kao pogonsko gorivo za automobilske motore velikih snaga. Metanol djeluje korozivno i otrovno, a može uzrokovati sljepilo i komu, ali i smrt. Nažalost, nalazi se u jeftinim krivotvorinama alkoholnih pića, stoga treba paziti.