LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

WEDNESDAY: „Srijeda” je sve samo ne obična...

"PAZI! Raspetljancija serije u tijeku"

"PAZI! Raspetljancija serije u tijeku"

Osnovne informacije: Wednesday, 2022., 45 min, američka komedija-horor serija, IMBD ocjena 8,5/10

O čemu se radi: serija prati 16-godišnju Wednesday Addams (Jenna Ortega) u internatu, njezinu obitelj, razvoj psihičkih moći, lokalnu politiku, prijateljstvo, tajne društva i kolonijalizam.

Obitelj Addams iz 90-ih kultna je klasična obitelj koja ima genetsku sklonost prema jezivim i čudnim stranama života. Međutim, oni su prije svega obiteljska jedinica povezana vrstom ljubavi koja ne ovisi o uklapanju ili djelovanju unutar društvenih zajednica osim njihove same.

U internatu za čarobne, mistične i čudne tinejdžere, Wednesday svjedoči napadu čudovišta koji je prisiljava da preispituje svoju obitelj, svoju školu, obližnji grad i sustave moći koji štite istinom. Rano saznajemo da Wednesday piše detektivski roman te ju serija gura u ulogu detektivke iz stvarnog života.

Obitelj Addams prvi put se pojavila kao neimenovani likovi u crtanom filmu koju je crtao Charles Addams počevši od 1938. godine. Nakon dvadeset šest godina obitelj Addams pretvorena je u sitcom, koji je likove nazvao Gomez, Morticia, Wednesday i Pugsley Addams. Nakon niza adaptacija, franšiza je ponovno oživljena 1991. sa serijom igranih filmova. Likovi su postali glavni dio pop kulture, ne samo da su nadahnuli brojne autore u različitim oblicima medija, već su također utjecali na goth subkulturu u cjelini.

Meni jedan od dražih likova uz Wednesday je i cimerica Enid, slatka i pastelnih nijansi, vesela djevojka koja redovito ažurira svoje društvene mreže. Uz to, izvrsni su mi bili detalji poput toga da je dio glumačke postave bila i Christina Ricci koja je glumila Wednesday u filmovima iz 1990-ih, a lokalni šerif (Jamie McShane) odbacuje Wednesday i njezine kolege iz razreda kao "Scoobyjevu bandu".

Producent Alfred Goug i scenarist Miles Millar potvrdili su da pregovaraju o drugoj sezoni dajući na važnosti ostalim članovima obitelji Addams, a ne samo na Wednesday koja je vodila glavnu riječ prve sezone.

Naposljetku, priča odvija kroz osam epizoda, a kraj postaje previše kaotičan. To i nije iznenađenje s obzirom na prirodu izvornog materijala. Pokušati donijeti nešto novo u starom ruhu obitelji Addams, što je već toliko puta učinjeno, nije lako bez mijenjanja i novih dodataka. Ali, ova serija je dorasla izazovu i vrijedna je gledanja što pokazuju i brojke koje nenormalno rastu iz dana u dan.

Treptaj jedan i evo trailer:

 Do idućeg puta, Ivana. #čitamose