LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zrelo voće

Vodič za odabir najfinije lubenice

S ljetnim temperaturama došla je i potreba za osvježenjem. Uz nekoliko savjeta, postani majstor u odabiru najfinije lubenice i oduševi svoje prijatelje vještinom njezina serviranja.

S ljetnim temperaturama došla je i potreba za osvježenjem. Uz nekoliko savjeta, postani majstor u odabiru najfinije lubenice i oduševi svoje prijatelje vještinom njezina serviranja.

Lubenica je idealno ljetno osvježenje. Puna slatkog soka i dovoljno velika da osvježi cijelu ekipu, ali svake je godine ista priča. Iako si možda prošlo ljeto savladao odabir prave lubenice, već je prošla godina dana od toga i nije na odmet ponoviti gradivo. Najjednostavnije je pitati prodavača na tržnici da ti pomogne u odabiru. Ako pak nemaš dovoljno povjerenja u prodavača ili si svoju lubenicu odlučio nabaviti u obližnjem supermarketu, nekoliko savjeta za ispravan odabir dobro će doći.

Iako se na prvu čini kompleksno, ustvari zaista nije teško odabrati lubenicu. Osim očitoga, odlaska u kupovinu ili na polje, nekoliko je čimbenika koje trebaš gledati.

Kao prvo, lubenica bi se trebala činiti teškom za svoju veličinu, bila ona manja ili veća. Kako bi si olakšao ovaj korak, možeš usporediti masu nekoliko lubenica iste veličine i odabrati najtežu.

Sljedeće, svaka lubenica ima na sebi mrlju koja je nastala na mjestu dodira lubenice s tlom. Ako je ta mrlja žuta, lubenica je zrela. Žuta mrlja najbolja je, ali bijela mrlja bolja je od nepostojeće mrlje.

I naposljetku, kucnite u lubenicu. Šupalj odjek ukazuje na zrelu lubenicu, dok tupi zvuk označava premalo ili previše zrelu lubenicu. Također, zvuk ne bi trebao biti previše dubok. Pojednostavljeno, u ovom je slučaju poželjniji tenor nego bas.

Za one malo sitničavije, potražite lubenicu čija površina nije sjajna niti ima neobične izbočine. I naravno, tamno zelene boje je. Uživajte!

FOTO: Pinterest

FOTO: PIXABAY