LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
S ruksakom po Europi

Vodič za nezaboravno putovanje po Europi

Malo je stvari toliko uzbudljivo kao ljetno putovanje Europom. Ovaj će vam vodič pomoći u planiranju nezaboravnog putovanja po Europi.

Malo je stvari toliko uzbudljivo kao ljetno putovanje Europom. Ovaj će vam vodič pomoći u planiranju nezaboravnog putovanja po Europi.

Svi sanjamo da barem jedno ljeto ispunimo putovanjima po Europi pa vam upravo zato donosimo vodič koji će vam pomoći u planiranju tog nezaboravnog putovanja

PRIPREMITE RUTU

Iako Europska unija ima 28 država članica, cijela se Europa sastoji od nešto više od 40 država, tako da su vaše opcije prilikom izbora idealne rute za veliko europsko putovanje praktički neograničene. Ako ne znate koju državu biste prvu posjetili, prvo se zaputite na Triptuner, internetsku stranicu koja, pitajući vas 6 osnovnih pitanja, daje prijedloge koje bi vam se države najviše mogle sviđati. Ova stranica bi vam mogla pomoći pri stvaranju generalne ideje o putovanju državama koje bi vam se mogle svidjeti.

Još jedna zanimljiva stranica je Mygola. Osim što vam omogućuje da planirate svoje putovanje dan po dan, daje vam i mogućnost da pitate profesionalnog putnika za savjet.

Kada budete planirali svoje putovanje, možete se naći u dilemi; trebam li svaki dan posjetiti drugi grad ili bi se ipak zadržim u svakom gradu po nekoliko dana? To je vječno pitanje za koje ne postoji odgovor. Ako ostanete duže u jednom gradu, moći ćete ga bolje istražiti, no ako budete stalno putovali, moći ćete proći više mjesta i gradova. Sve ovisi o tome što vam je prioritet, ali znajte da iako se i zadržite par dana u istome gradu, nikada ga neće moći u potpunosti istražiti. S druge strane, zbog neprestane žurbe od grada do grada, možete propustiti vidjeti neke važne manifestacije i spomenike koje biste zasigurno vidjeli da ste malo usporili svoje tempo.

Predlažemo da posjetite blogove Bakpak Travelers Guide i Traveletters kako biste dobili savjete i iskustva drugih prilikom planiranja vašeg putovanja. Zanimljivo je da Bakpak Travelers Guide nudi informacije o izboru ruta, besplatan vodič europskih hostela i ideje za dvotjedno putovanje. Traveletters je blog koje pišu mlade žene koje su putovale svuda po svijetu, a sadrži postove u kojima objašnjavaju što su naučile na svojim putovanjima i postove o najboljim europskim hostelima i gradovima.

Umjesto da sve isplanirate sami, možete se odlučiti za već isplanirano grupno putovanje putem različitih putničkih agencija. Ponude za takva putovanja možete naći na EF College Break ili Topdeck, a glavna im je prednost to što su putovanje isplanirali profesionalaci i niste sami tako da vam putovanje može biti zabavnije i sigurnije.

BUDŽET

Određivanje budžeta svakome je noćna mora, pogotovo kada imate velike planove i želje, a manjak financijskih sredstava koji bi to mogli pokriti. Prilikom određivanja budžeta treba biti prvenstveno realističan i valja imati na umu neke dodatne troškove u slučaju nepredvidivih situacija. Najprije odredite koji ste ukupni iznos spremni odvojiti za put, a nakon toga pokušajte izračunati koliki dio vašeg budžeta bi išao na prijevoz, hranu, smještaj, atrakcije i druge troškove. Pokušajte si unaprijed napraviti razliku između nužnih troškova i "luksuza" kako biste si unaprijed olakšali određivanje granica budžeta. 

Pripazite i na valutne tečajeve prilikom odlaska i imajte na umu da je pametnije izbjegavati mjenjačnice na iznimno prometnim dijelovima grada (aerodromi, autobusne stanice) jer često naplaćuju svoje usluge po višim cijenama. Posjedovanje kreditne kartice bi vam iznimno moglo olakšati proces plaćanja u inozemstvu. To je najbolji način plaćanja jer vam vaša banka nudi najpovoljniji tečaj prilikom konverzije, a i ne morate plaćati usluge konverzije kao u mjenjačnicama. Kako mnoge banke naplaćuju transakcijske naknade za korištenje stranih bankomata, ali i usluga stranih banaka, provjerite u svojoj banci iznose tih troškova. Mnoge banke imaju međunarodne partnere ili se nalaze u istim grupacijama pa bi vam time i transakcijske naknade bile manje ili ih uopće ne bi bilo. No, to ne mora uvijek biti točno (UniCredit grupa ne pruža takve usluge) pa ipak provjerite svoje opcije prije samog odlaska. Također, mnoge grupacije nisu prisutne u svim državama (Intesa Saopaolo ne posluje u Austriji) pa prije puta provjerite posluje li "vaša" banka u državama u koje se planirate zaputiti.

PAKIRANJE

Pakiranje je uvijek zastrašujuće i stresno. Ponekad nam se čini da bi najjednostavnije bilo ponijeti cijeli ormar sa sobom. No, i tu vam pomažemo i nudimo jednostavna rješenja.

Ako planirate putovati od grada do brada, bilo bi vam puno lakše kada bi sve vaše stvari bile u planinarskom ruksaku. Oni su iznimno prostorni i olakšavaju vam mobilnost umjesto da za sobom vučete kofere po kamenom popločenim cestama ili tramvajskim stanicama. Posjetite REI's backpack guide za savjete koji će vam pomoći u odabiru vašeg idealnog ruksaka.

Nakon odabira ruksaka kreće pravi horor – odlučiti što staviti u njega! U pakiranju treba biti ekonomičan i ne treba pretjerivati jer većinu toga vjerojatno nikada nećete odjenuti na sebe. Preporučujemo da svakako uzmete:

- 2 para hlača

- 2 para kratkih hlača

- 5 majica  

- 3 majice za noćne izlaske

- 2 haljine

- 2 jakne

Ponesite i par cipela koje su u prvom redu praktične za cjelodnevno hodanje, jedan par za izlaske i jedan par japanki koje mogu poslužiti i kao obuća prilikom tuširanja.

Što se tiče ostalih potrepština, preporučujemo ponijeti:

- Lijekove

- Šminku

- Toaletne potrepštine

- Kišobran ili kabanicu

- Fotoaparat

- Adapter za utičnicu

PRIJEVOZ

Kako ćete mnogo putovati, trebate istražiti sve vaše opcije kako biste bili sigurni da ste izabrali najbolji način prijevoza između gradova ili država. To je iznimno važno s obzirom da ćete većinu svoga vremena provesti u pokretu, pa vam udobnost može biti jedan od prioriteta.

Vlak

Ako planirate putovati vlakom, dobro istražite opcije prijevoza između više država kako biste bili sigurni da ste izabrali najbolju opciju. Posjetite internetsku stranicu Seat 61 koja će vam pomoći da izaberete kartu za vlak i koja će vas uputiti na internetske stranice nacionalnih željezničkih kompanija. Također, na glavnom kolodvoru u Zagrebu nalazi se info pult koji vam može pomoći u odabiru najpovoljnije karte.

Ako neprestano planirate biti na putu, predlažemo kupnju Eurail Global Pass koja vam omogućuje da putujete između 28 država Europe. Petnaestodnevna karta košta 379 eura, a mjesečna 598 eura. Ova karta vam omogućava vožnju vlakom s različitim željezničkim kompanijama bez kupnje dodatnih karata. Napominjemo da je kod nekih prijevoznika obavezno rezervirati mjesto u vlaku (Deutsche Bahn, SNCF).

Ako planirate putovati samo unutar granica jedne države ili unutar jedne regije, Eurail vam nudi i tu mogućnost. Cijena karte može varirati ovisno o tome koliko dana planirate putovati. Možete dobiti i kartu s popustom, SaverPass. Ona daje popust na kartu u iznosu od 15% za sve odrasle koji putuju s dvije ili više osoba.

Pozitivna strana putovanja vlakom je to što vam omogućuje fleksibilnost, pogotovo ako planirate mnogo putovati, a i ne morate se brinuti oko gubljenja vremena kao na aerodromima.

Negativna je strana to što ćete uštedjeti novac samo ako planirate mnogo putovati.

Autobus

Najsigurnije europske autobusne linije su Euroline i Busabout. Euroline daje popuste za putnike koji imaju do 26 godina, a daje i mjesečne karte koje omogućuju neograničeno putovanje između 53 grada za od 265 do 405 eura, ovisno o mjesecu. Euroline zahtijeva da bukirate svoju kartu unaprijed, a nakon toga imate slobodu odabira destinacije. Busabout također nudi mjesečne karte s neograničenim putovanjem, no manje su fleksibilni u slobodnom odabiru destinacija.

Pozitivna strana putovanja autobusom je to što omogućuje razgledavanje velikog broja gradova u kratkom roku, a i to je najjeftiniji način prijevoza.

Negativna strana je to što su autobusi uglavnom pretrpani i neudobni, a one najjeftinije kompanije idu samo do najpopularnijih destinacija. Ne zaboravite da su autobusi najsporije prijevozno sredstvo.

Avioni

Najjeftinije avionske kompanije su Ryanair i easyJet. Cijene karata različitih aviokompanija možete uspoređivati na stranicama kao što su eDreams, KAYAK i Skyscanner. Kada putujete jeftinom aviokompanijom trebate imati na umu da one najčešće slijeću na piste koje su smještene izvan grada. Zato jeftine aviokarte često mogu biti iznimno skupe ako im se doda cijena prijevoza do samog centra grada.

Ako ipak niste sigurni kada biste krenuli ili kamo, skinite aplikaciju Adioso koja će vam ponuditi paletu jeftinih letova za različite lokacije.

Pozitivna strana putovanja avionom je to što vas na najbrži mogući način prebaci s točke A do točke B, a i s jeftinim avioprijevoznicima možete dobiti jako jeftine karte.

Negativna strana je to što morate bukirati let unaprijed kako biste dobili najjeftiniju ponudu. Jeftine aviokompanije često imaju restrikcije glede težine vaših putnih torbi zbog čega vam mogu naplatiti dodatne naknade. Gubljenje vremena na aerodromima s obzirom da se od vas očekuje da na aerodromu budete minimalno sat i pol prije samog leta.

SMJEŠTAJ

Hosteli

Najjeftiniji smještaj možete potražiti na internetskim stranicama Hostelworld i HostelBookers. Najjeftinije sobe su višekrevetne, a neki hosteli u cijenu sobe uključuju i besplatan obrok što bi vam moglo smanjiti troškove na hranu.

Kada birate hostel, obratite pažnju na:

Lokaciju: je li hostel smješten u centru grada ili nekih znamenitosti? Ako je smješten na periferiji, koliko bi vas koštalo prijevoz do centra i dali je to siguran dio grada?

Sigurnost: je hostel siguran da u njemu možete ostaviti novce, putovnicu i druge vrijedne stvari?

Posteljinu: je li čista posteljina uključena u cijenu? Ako ne, koliko košta iznajmljivanje posteljine i ručnika?

Čistoću: obratite pažnju na recenzije o čistoći hostela

Dodatno: omogućuje li vam hostel besplatne obroke, slobodan Wi-Fi i klima uređaj u sobi?

Alternative

Ponekad najjeftinije opcije nisu i najbolje opcije.

Airbnb

Airbnb pomaže svojim korisnicima da nađu smještaj u 192 zemlje i omogućuje svojim članovima iznajmljivanje njihovih stambenih prostora putnicima za cijenu po dogovoru. Na ovom mjestu možete naći smještaj u apartmanu za noć ili vilu za mjesec dana nezaboravnog odmora. Važno je znati da je sigurnost zajamčena. I gosti i iznajmljivači se verificiraju putem društvenih mreža i osobnom iskaznicom.

Couchsurfing

Couchsurfing je stranica koja omogućuje pronalazak smještaja koji je besplatan! No, predlažemo da putujete s prijateljem radi sigurnosti i da prije polaska provjerite u kojem se djelu grada nalazi vaš smještaj. Najvažnije je da vjerujete svojem instinktu i da ne ostajete na mjestima gdje se ne osjećate ugodno. Zbog toga je važno da uvijek imate rezervni plan za svaki slučaj.

WWOOFing

WWOOFing (Worl Wide Opportunities on Organic Farms) je organizacija koja omogućuje putnicima da volontiraju na farmi u zamjenu za smještaj i hranu. Dužina boravka ovisi o poslu i o dogovoru s domaćinom; neki traju par dana, a neki čak i preko mjesec dana. Ovo je odlična ponuda za one koji obožavaju prirodu, pogotovo ljeti kada je vrijeme vani odlično!

SIGURNOST

Tijekom vašeg putovanja nikako nemojte zaboraviti na sigurnost. Izbjegavajte hodati ulicama sami ponoći i nemojte prihvaćati ponude za piće od stranaca. Provjerite možete li ostaviti vaše vrijedne stvari u hostelu. Također provjerite koji je broj policije u zemlji u koju putujete, što je iznimno važno pogotovo ako putujete sami.

ISTRAŽIVANJE

Preporučujemo da izađete iz svoje komfor zone i prepustite se ludoj avanturi – posjetite gradove koje nikada ne biste posjetili, kušajte hranu koju nikada niste kušali i razgovarajte s osobama iz druge kulture o kojima ne znate ništa. Slobodno razgovarajter s lokalnim stanovništvom koje često može biti izvor zanimljiv informacija o zemlji, znamenostima i događanijima koje valja posjetiti. Stay.com vam može dati preporuku o najboljim hotelima, restoranima, atrakcijama prema kriterijima cijene i lokacije u gradu u kojem se nalazite. USE-IT je vodič koje je sastavilo mlado lokalno stanovništvo koje vam može pomoći u orijentaciji gradom.

Nadamo se da smo vam pomogli u planiranju vašeg putovanja!

FOTO: FLICKR