LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nevjerojatan izum

VIDEO: Studentica kemije otkrila kako baterija može trajati vječno

Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta izumili su bateriju koja se temelji na nanonožicama i koja se može puniti stotinama tisuća puta.

Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta izumili su bateriju koja se temelji na nanonožicama i koja se može puniti stotinama tisuća puta.

S obzirom na to koliko ljudi danas troše svoje vrijeme na tipkanje po pametnim mobitelima ili laptopima, bilo bi dobro i kada bi postojala baterija koja se ne troši brzo i koja se ne mora puniti toliko često. 

(Ne)srećom po nas, znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta u travnju ove godine izumili su bateriju koja se temelji na nanonožicama i koja se može puniti stotinama tisuća puta. Nanonožice izuzetno su provodljive i tisuće puta tanje od ljudske kose, što znači da se mogu posložiti tako da osiguraju veliku površinu za prijenos elektrona.

Nažalost, nanožice su jako krhke i brzo propadaju neprestanim punjenja i pražnjenjima. No, studentica kemije Mya Le Thai odlučila je prekriti zlatne nanožice manganovim dioksidom te ih staviti u čahuru od gela koji je poput pleksiglasa. 

Takva je kombinacija omogućila da pozitivne karakteristike nanožica ostanu nepromijenjene te da budu otporne na lomove. Le Thai uspjela je napuniti i isprazniti bateriju do 200 000 puta bez loma nanonožica i bez gubitka kapaciteta. Više o procesu možete saznati u videu.

FOTO: PIXABAY