LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje Sveučilišta Cornell

VIDEO: Pauci čuju kroz svojih osam nogu

Nedavno je istraživanje pokazalo kako pauci imaju osjet sluha i to preko osjetilnih dlačica na svojim nogama. Rezultati opovrgavaju prethodna vjerovanja da pauci osjećaju vibracije, ali nemaju osjet sluha.

Nedavno je istraživanje pokazalo kako pauci imaju osjet sluha i to preko osjetilnih dlačica na svojim nogama. Rezultati opovrgavaju prethodna vjerovanja da pauci osjećaju vibracije, ali nemaju osjet sluha.

Znanstvenicima je bilo otprije poznato da pauci, posebno oni koji skaču, imaju izuzetan vid te da mogu osjetiti obližnje vibracije. Međutim, s obzirom na to da pauci nemaju uši, znanstvenici su smatrali da uopće ne čuju. Međutim, nedavno istraživanje Sveučilišta Cornell pokazalo je upravo suprotno.

Do sada uvriježeno mišljenje da su pauci vrlo osjetljivi na vibracije koje se prenose zrakom, odnosno na zvukove koji su otprilike na udaljenosti njihove tjelesne dužine ili na udaljenosti od nekoliko centimetara, opovrgnulo je otkriće da pauci koji skaču mogu čuti na mnogo većoj udaljenosti. Do otkrića je došlo slučajno dok su znanstvenici proučavali način na koji pauci obrađuju vizualne informacije snimanjem njihove moždane aktivnosti.

Pauk osjeća vibracije, FOTO: Flickr

Financijska pismenost ključna je za snalaženje u modernom društvu


Naime, tijekom snimanja aktivnosti neurona na uređaj za snimanje uključe se zvučnici kako se bi se moglo čuti kada se neuroni aktiviraju, odnosno tada se čuje prepoznatljivi zvuk pucketanja. Za vrijeme istraživanja jedna je od stolica koju su znanstvenici koristili zaškripala, a zvučnici su se oglasili. Ne vjerujući onome što vide, znanstvenici su počeli pljeskati, a kad su pauci reagirali, počeli su se plješćući udaljavati. Nakon čak pet metara, pauci su i dalje reagirali.

Nakon što su shvatili da pauci zaista mogu čuti, tim je proveo dodatna istraživanja kako bi otkrili na koji način čuju, odnosno proveli su bihevioralne testove i snimanja neuronskih aktivnosti. Bihevioralnim se testovima htjelo ustanoviti kako pauci reagiraju na zvuk, a snimanjem neuronskih aktivnosti htjelo se ustanoviti na koje frekvencije reagiraju. Rezultati su pokazali da su pauci najosjetljiviji na nisko frekventne zvukove, između 80 i 130 herza. Ova je frekvencija jednaka onoj koju emitira udaranje krilima parazitnih osa koje su prirodni neprijatelj paukova. Kad pauci čuju ovaj zvuk, oni se prestanu kretati, odnosno zamrznu se kako bi izbjegli napad ose.

Na Sveučilištu u Zadru studentici dodijeljena nagrada za najbolji TikTok video


Parazitna osa, FOTO: Flickr

S obzirom na to da pauci nemaju uši, znanstvenici su počeli istraživati na koji način čuju i došli su do otkrića da su dlačice na njihovim nogama osjetljive na zvuk. Do sada se smatralo da te dlačice samo detektiraju vibracije s udaljenosti od nekoliko centimetara, međutim istraživanje je pokazalo da pauci vibracije procesiraju u mozgu tako da ih i čuju, a ne samo osjećaju.

Ovo je istraživanje provedeno samo na paucima koji skaču, međutim provedena su i neka dodatna istraživanja koja su pokazala da i neke druge vrste također imaju osjet sluha. S obzirom na to da većina pauka ima dlačice na nogama, pretpostavlja se da i većina njih može čuti. Ovo bi otkriće moglo imati i primjenu u medicini, odnosno slušni aparati ili mikrofoni mogli bi imati dodatke slične dlačicama koji bi poboljšavali njihovu djelotvornost. Više o rezultatima istraživanja možete pogledati u videu

Iako osjećaj građanske dužnosti raste, mladi glasači najmanje su zainteresirani za EU izbore


IZVOR: RESEARCHGATE
FOTO: FLICKR