LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bookclub na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku

Velika inicijativa osječkih studenata Akademije koji žele stvoriti svoju inačicu „Društva mrtvih pjesnika”

Iz projektnog zadatka rodila se ideja o stvaranju studentskog kluba knjigoljubaca, koji nastoji povezati i pozitivno utjecati na sve odsjeke na fakultetu.

Iz projektnog zadatka rodila se ideja o stvaranju studentskog kluba knjigoljubaca, koji nastoji povezati i pozitivno utjecati na sve odsjeke na fakultetu.

Studentice druge godine diplomskog studija Mediji i odnosi s javnošću na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku iz zadatka koji su dobile na jednom od kolegija, brainstormingom dolaze do ideje za stvaranje studentskog bookcluba na svom odsjeku Kultura, mediji i menadžment. Cilj zadatka bio je razmisliti o nekom projektu koji bi imao pozitivan učinak na sve odsjeke na Akademiji, a veliki naglasak je bio na knjižnicu same Akademije.

Krenulo se od ideja kao što su darivanje knjiga i kolačići sreće sa citatima, a na kraju se rađa uzbudljiva ideja o studentskom klubu knjigoljubaca koji bi mogao postati inačica Društva mrtvih pjesnika, ipak voditeljica studentskog projekta Lucija Marić navodi kako se nada da će njihov film sretno završiti ili se pak nastaviti. Ostatak tima čine studentice Anamarija Magoč, Brigita Knežević, Roberta Cvijetović i Nikolina Vidaković, a mentori na projektu su dr. sc. Igor Mavrin i asistentica Maja Haršanji.

Ciljevi tog projekta su poticanje i promocija kulture čitanja u pozitivnom ambijentu, u spoju sa zabavom i igrom, također spajanje različitih odsjeka na Akademiji u svrhu upoznavanja studenata međusobno kako bi se ostvarivale i druge moguće suradnje te približavanje fakultetskoj knjižnici. Nastoji se stvoriti sigurno okruženje i platforma gdje studenti mogu izražavati svoja mišljenja, da se otvore ka kritičkom mišljenju i raspravama o književnim djelima bez već uređene definicije i određenog opisa. Projektni tim od studenata želi čuti nešto stvarno, nefiltrirane i subjektivne doživljaje.

Radionice i sastanci su otvoreni za sve zainteresirane koji dolaze s dobrom voljom, spremni za rasprave i izražavanje vlastitog mišljenja. Bookclub je posve dobrovoljan i kreativno oslobađajući klub. Planirano je da klub bude dio pozitivnog studentskog doživljaja jer će se organizirati različiti programi i aktivnosti kako bi privukli još veći broj studenata, a na taj način se ispunjava cilj promicanja kulture čitanja. Čitat će se knjige, organizirat će se kvizovi, nekada će biti na tjednoj bazi, nekada će se orijentirati na mjesečnu tematiku. Možda se nekada u budućnosti ideja proširi i na cijelo osiječko Sveučilište kako bi se stvorio veliki bookclub za cjelokupnu studentsku zajednicu u Osijeku.

Iako se radi samo o studentskom projektu, studentice uz aktivan rad i djelovanje očekuju i organizaciju i realizaciju završne izložbe bookcluba krajem tekuće akademske godine. Ta manifestacija bila bi održana u prostorijama knjižnice i predstavljala bi sve zadatke i osobne radove svih članova.

Rad bookcluba možete pogledati na njihovom Instagram profilu auk_bookclub, gdje možete pogledati kreativni žar svih članova, javiti im se s idejama i prijedlozima ili se i sami učlaniti.

FOTO: STUDENTSKI.HR, CANVA