LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sat za planet Zemlju

U nekim će se gradovima ugasiti svjetla na sat vremena

Akcija pokrenuta u Sydneyu 2007. godine obilježava se i u 2020, ali u ponešto drugačijem obliku.

Akcija pokrenuta u Sydneyu 2007. godine obilježava se i u 2020, ali u ponešto drugačijem obliku.

U subotu, 28. ožujka, u 20:30 po lokalnom vremenu Sat za planet Zemlju ponovno će okupiti ljude diljem svijeta spremne pokazati svoju predanost planetu. Riječ je o jednom od najvećih globalnih pokreta za okoliš.

– Svjetska biološka raznolikost smanjuje se neviđenom i alarmantnom brzinom, oko milijun vrsta prijeti izumiranje, a planet je na rubu globalnog zagrijavanja. Ovom akcijom svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ističe značaj prirode kao temelj zdravog planeta i neposredno, snažno i isplativo rješenje za klimatsku krizu. – poručuju iz WWF-a.

Budući da je svijet pogođen koronavirusom te da javna okupljanja u većini zemalja nisu moguća ni preporučena, akcija je ove godine nešto drugačija. WWF poziva sve da se virtualno priključe akciji tako što će na njegovoj web-stranici dati svoj glas za planet. 


Podsjetimo, ova akcija, poznata po simboličnom gašenju svjetla na sat vremena, nastala je u Sydneyu 2007. godine te se dosad proširila na više od 180 zemalja i 7500 gradova. Od 2009. godine sudjeluju gradovi iz naše regije, a prošle godine gašenjem dekorativne rasvjete na ključnim znamenitostima obilježilo ju je 85 hrvatskih gradova i mjesta.

 

Dok neki znanstvenici i biolozi pandemiju s kojom se suočavamo povezuju s gubitkom biološke raznolikosti, u WWF-u poručuju da sada više nego ikada trebamo postati svjesni važnosti prirode koja je ključ našeg opstanka i napretka.

– Ljudske aktivnosti ozbiljno ugrožavaju prirodne sustave i prijete opstanku Zemlje. Na platformi Glas za naš planet pozivamo svjetske čelnike da učine sve kako bismo postigli novi sporazum o očuvanju prirode i opstanku ljudi kojim će se zaštiti i obnoviti priroda do 2030. godine. Želimo osigurati da očuvamo najmanje 30% Zemljine površine za prirodu te da se preostalim dijelom upravlja na održiv način i tako osigura porast globalne temperature za samo 1,5°C. – ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije i poziva sve ljubitelje prirode da daju svoj glas. 

Budući da je dosad središnji događaj svakog Sata za planet Zemlju bilo gašenje dekorativne rasvjete u središtima gradova, WWF i ovaj put poziva gradove da se pridruže akciji, ali samo one koji to mogu. Kako u nekim gradovima gašenje svjetla ovisi izlasku radnika na teren, inicijatori ističu da je sigurnost pojedinaca važnija od samog čina gašenja rasvjete te pozivaju gradove da utječu na svoje građane i zamole ih da se pridruže akciji simboličnim gašenjem svjetla uz davanje glasa za Zemlju iz sigurnosti svog doma, da budu solidarni prema drugim ljudima, kao i prema prirodi.

FOTO: PIXABAY