LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kako olakšati svakodnevicu

Trikovi za lakše čišćenje – ovo smijete pokušati kod kuće

Život ponekad zahtijeva neugodne i nepoželjne radnje. Jedna od njih je čišćenje, koje se ponekad čini kao prava noćna mora. No, rješenje za svaki neugodni kućni problem ima internet.

Život ponekad zahtijeva neugodne i nepoželjne radnje. Jedna od njih je čišćenje, koje se ponekad čini kao prava noćna mora. No, rješenje za svaki neugodni kućni problem ima internet.

Čišćenje je jedan od strašnijih problema s kojim se susreće svako kućanstvo. Oduzima puno vremena i obavezno prlja ruke. Osim nekolicine radoholičara koji uživaju dok čiste, ostatku svijeta redovito padne mrak na oči pri pomisli na samu riječ. Srećom, u svijetu današnje razvijenosti i tehnologije, internet je omogućio svima koji znaju kako si skratiti muku da podijele svoje znanje. Usred silnih YouTube videa i blogova koji nude svakojake savjete za olakšavanje kućanskih poslova, izdvajamo ovih devet trikova.

Ispiranje blendera deterdžentom

Ovaj dosta logičan trik maksimalno olakšava čišćenje blendera. Specifičan mikser stvarno se ne čisti lako. Osim ako se ne krene linijom slabijeg otpora. Umjesto ribanja propelera na dnu, jednostavno nakon korištenja napunite blender vodom. Dodajte čajnu žličicu deterdženta i ponovo promiksajte. Već nakon 20 sekundi blender će biti očišćen.

Čišćenje mikrovalne mokrim ručnikom

Mikrovalna pećnica čudo je bez koje je teško zamisliti život. Pečenje kokica i podgrijavanje juhe trajalo bi puno duže da nema ovog magičnog uređaja. Nažalost, čišćenje mikrovalne nije tako lako kao priprema hrane, dapače ponekad se može pretvoriti u pravu masnu noćnu moru. Srećom i za taj problem postoji rješenje. Potrebno je samo namočiti ručnik ili maramicu i grijati u mikrovalnoj pećnici 3-5 minuta. Para će razmoćiti mrlje koje je sada potrebno samo obrisati suhom maramicom ili ručnikom.

FOTO: Studentski.hr

Ocat protiv kamenca

Ljubitelji čajeva, ali i ostatak svijeta koji koristi uzavrelu vodu, često naiđu na neugodan prizor vodenog kamenca. Kuhalo za vodu, koliko god jednostavno i korisno bilo, zbog kamenca često ostaje neiskorišteno. Od savjeta koje dijele bake i djedovi slijedi jedan doista djelotvoran, a ne zahtijeva ništa drugo osim prokuhavanja manje količine koncentriranog jabučnog ili alkoholnog octa ili veće količine octa razrijeđenog vodom. Protiv kamenca koristi i limunov sok, koji je manje djelotvoran, ali ugodnijeg mirisa i nježnjiji prema koži.​

FOTO: Pixabay

Coca cola protiv zapečene prljavštine u pećnici

Unatoč svim nastojanjima obožavatelja Coca Cole da dokažu da je to gazirano piće zdravo, stručnjaci ne popuštaju u nabrajanju njenih negativnih strana. Kao jedan od dokaza prikazan je učinak Coca Cole na zapečenu pećnicu. Unutar nekoliko sati ovaj će napitak nagristi tvrdokornu masnoću i olakšati mukotrpno ribanje. Pitanje je li Coca Cola zdrava ili nije ostavit ćemo svakomu od vas na volju, a dotad valja isprobati ovaj prilično zgodan recept.

FOTO: Public Domain Pictures

Skidanje naljepnice s boce ili staklenke

Slijedi jedan krajnje jednostavan trik za koji ćete se sigurno pitati kako ga se niste sami sjetili. Sva ona muka oko skidanja naljepnica sa staklenki ili plastičnih boca sada odlazi u povijest. Revolucionarni savjet nalaže držanje sušila za kosu nekoliko centimetara od staklenke tijekom nekoliko sekundi, dok se naljepnica ne zagrije i odlijepi s lakoćom.

FOTO: Pixabay

Prirodni osvježivač zraka

Osvježivači zraka i sredstva za uklanjanje neugodnih mirisa simpatične su stvarčice koje koštaju simpatičnu svotu novca. Ponekad su takva sredstva preskupa, a ponekad čovjek samo želi učiniti nešto vlastitim rukama. O kojem god slučaju da se radi, izrada prirodnog osvježivača zraka odlična je ideja koja uključuje mješavinu vode i manje koncentracije octa te nekoliko kapi eteričnog ulja. Važno je tekućinu dobro promiješati te uliti u posudu sa sprej-čepom te pošpricati prostoriju i ispuniti ju mirisom svježine. Drugi način izrade je da u staklenku stavite kore dvije naranče i natopite ih octom. Staklenku treba odložiti na bar dva tjedna te njen sadržaj zatim prebaciti u posudu sa sprejem.

FOTO: Pixabay

Namakanje posuda toplom vodom

Ovo pravilo možemo nazvati pravilo magic water. Zvuči prejednostavno da bi bilo istinito, ali za one koji ne znaju da je ispiranje ostataka hrane važno za lakše pranje posuđa, neka ovo bude prvi glas. Da bi pranje posuđa bilo gotovo začas, važno je isprati posudu odmah čim ju odložite ili, u slučaju da je taj korak preskočen, potrebno je posudu napuniti toplom vodom i ostaviti ju tako bar desetak minuta. Nakon primjene pravila magic water pranje suđa više neće oduzimati toliko vremena.

IZVOR: Flickr

Pasta za zube kao odstranjivač tvrdokornih mrlja

Među silom recepata za lakše čišćenje ističe se nešto što svako kućanstvo posjeduje – ili bi bar trebalo posjedovati – pasta za zube. Najprimjerenija je za upotrebu u kupaonici, a pomaže pri čišćenju kamenca, masnih mrlja ili lakše zahrđalih predjela. Za veću koroziju pomažu Coca Cola ili ugrijani ocat. Pasta za zube korisna je i za ulaštavanje pipe i glave tuša ili čišćenje ogledala.

FOTO: Pinterest

Homemade tablete za perilicu suđa ili mini bombe za čišćenje WC-a

Jedan od popularnijih trikova i definitivno jedan od zanimljivijih trik je s homemade receptima. Ideje o izradi osvježivača mirisa ili tableta za perilicu suđa iz topline vlastitog doma oduševile su internet, a nije tešto shvatiti zašto. Cijene sredstava za čišćenje često su previsoke i mnogima, pogotovo studentima, neprihvatljive. Izrada tableta za perilicu suđa i mini bomba za čišćenje WC-a dosta je slična. Dapače, razlikuje se u jednoj namirnici. Dok je za izradu tableta za perilicu suđa potrebno samo izmiješati sodu bikarbonu i deterdžent za ručno pranje, za mini bombe potrebno je dodati još i limunsku kiselinu. Obje smjese trebaju biti gustoće kao glinamol ili puding te ih je potrebno ostaviti bar 2 sata da se osuše.

Svaki od ovih savjeta koristan je na svoj način. Neki su već viđeni, a o nekima je ovo prvi glas. Bilo kako bilo, uz redovito praćenje zbivanja u svijetu cleaning hack communityja na Pinterestu, YouTubeu ili na nekim drugim kanalima, čišćenje više neće biti znanstvena fantastika već još jedna u nizu savladanih sposobnosti.

FOTO: FLICKR