LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret početku nove akademske godine

Tri stvari na koje se trebaš naviknuti kao student

Upis godine, slaganje rasporeda i povratak u studentsku svakodnevicu: menza, faks, menza, studentski poslovi, tu i tamo koji izlazak je pred vratima. U svemu tome nađe se nekoliko stvari koje se događaju svake akademske godine i na koje se treba naviknuti.

Upis godine, slaganje rasporeda i povratak u studentsku svakodnevicu: menza, faks, menza, studentski poslovi, tu i tamo koji izlazak je pred vratima. U svemu tome nađe se nekoliko stvari koje se događaju svake akademske godine i na koje se treba naviknuti.

Gotovo cijela tekuća akademska godina obilježena je virtualnim predavanjima i ispitima. Sretnici su oni studenti koji su unatoč svemu uspjeli očistiti godinu na ljetnom roku. Ostali su vjerojatno dobar dio ljeta proveli pripremajući se za jesenske rokove (nadamo se da su pripreme dobro prošle i da je većina zaostataka riješena).

A sad je vrijeme priprema za početak nove akademske godine koja će navodno biti normalna, odnosno studenti se vraćaju u domove i fakultetske klupe. Slijedi upis godine, slaganje rasporeda i povratak u studentsku svakodnevicu: menza, faks, menza, studentski poslovi, tu i tamo koji izlazak. U svemu tome nađe se nekoliko stvari i situacija koje bi svi radije zamijenili za, primjerice, kavu s prijateljima.

  1. Odlazak u poslovnicu banke

Bilo da si brucoš koji tek mora otvoriti račun u banci ili stariji student koji želi aktivirati neke dodatne opcije, trebaš posjetiti poslovnicu banke. Dobra vijest jest da u OTP banci d.d. te radnje gotovo u potpunosti možeš obaviti online. Bez obzira na to otvaraš li žiroračun za rad preko studentskog servisa, želiš li ugovoriti mobilno bankarstvo za jednostavnije plaćanje obaveza i slanje novca, izraditi karticu za online plaćanje ili ugovoriti studentski paket – u nekoliko klikova predaj svu dokumentaciju i dovrši aktivaciju bez gužvi i čekanja uz samo jedan posjet banci. I, naravno, otvaranje i vođenje studentskog paketa OTP Indeks u potpunosti je besplatno!

  1. Velike rupe između predavanja

Ima li išta gore nego kad ti se poklopi dan na faksu kad prvo predavanje imaš ujutro u 8 sati, a iduće poslijepodne? Ni jutra za spavanje, ni popodneva za učenje/druženje. Još je gore ako ti je fakultet dosta udaljen od doma, pa nema smisla vraćati se nego satima čamiš oko fakulteta. Dosadi i sjedenje na kavi satima. Rupe između predavanja možeš i pametnije iskoristiti – pročitaj neku knjigu, poslušaj zanimljiv i edukativan podcast ili kreni  pripremati seminare koji te ionako čekaju kad dođeš u dom. Držimo fige da u nadolazećoj akademskoj godini raspored bude bez puno rupa.

  1. Čekanje kilometarskog reda u menzi

Vjerojatno najgore ikad. Gladan si, umoran (ili pospan ako se radi o doručku) i još moraš stajati u kilometarskom redu. Izgubi čovjek volju za jelom. Ponekad ćeš se okrenuti i otići kupiti sendvič ili naručiti dostavu, ali ne možeš tako svaki dan. Nećemo lagati, nikad nećeš postati dovoljno strpljiv da te taj red ne naživcira, ali naviknut ćeš s godinama da je to jednostavno tako. Savjet: probaj doći pred menzu par minuta prije no što se otvori i stati među prvima u red.

Realno, nitko ne voli čekati ništa. Dobro je što neke stvari možemo i dobiti puuuno brže nego inače (ugovaranje studentskog paketa online), a za ostalo se naoružaj strpljenjem. Drugo ništa ne preostaje.  

FOTO: UNSPLASH