LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRILAGODBA EU PRAVILIMA

TikTok donosi promjene za rješavanje štetnog internetskog sadržaja – što to znači za korisnike?

EU zakoni natjerali su TikTok da promijeni svoje sigurnosne značajke, a konkretno je to vezano za rješavanje internetskog nasilja i prakse oglašavanja.

EU zakoni natjerali su TikTok da promijeni svoje sigurnosne značajke, a konkretno je to vezano za rješavanje internetskog nasilja i prakse oglašavanja.

TikTok je trenutno i dalje jedna od najpopularnijih društvenih mreža, osobito kod najmlađih korisnika. Ali ni TikTok, kao i ostale društvene mreže, nije lišen uznemiravanja, govora mržnje, online nasilja, neprimjerenog sadržaja, ali kaznenih djela. 

Stroža europska pravila i zakoni (od onih američkih, barem) natjerali su TikTok da promijeni svoje sigurnosne značajke, kako bi bio u skladu sa zakonom Europske unije, piše ICT Business, a konkretno je to vezano za rješavanje internetskog nasilja i prakse oglašavanja.

Nove će značajke biti pokrenute u idućim tjednima i uključivat će alat koji će korisnicima omogućiti lakši način prijave sadržaja za koji smatraju da je nezakonit. Korisnicima će ponuditi popis kategorija između kojih mogu izabrati, uključujući uznemiravanje, govor mržnje i financijski kriminal.
Prijavljeni sadržaj bit će uklonjen globalno ako je kršio smjernice tvrtke. Inače će sadržaj ići na dodatnu procjenu pravnom timu.

TikTok je obavijestio i o planu da omogući korisnicima opciju deaktivacije personaliziranih ili ciljanih preporuka. Također, tvrtka je napomenula da korisnici u dobi od 13 do 17 godina više neće biti izloženi prilagođenim oglašavanjima temeljenim na njihovim aktivnostima na platformi. Nadalje, računi korisnika mlađih od 16 godina automatski će biti postavljeni kao privatni prema zadanim postavkama.
FOTO: UNSPLASH