božićni browniesi
Svima omiljena čokoladna poslastica stiže u blagdanskom ruhu
Uz malo truda uživajte u ukusnom božićnom desertu.
Uz malo truda uživajte u ukusnom božićnom desertu.
Božić je vrijeme kada uživamo u posebnoj atmosferi, obiteljskim okupljanjima i, naravno, ukusnoj hrani. Ako tražite recept za desert koji će oduševiti vaše najbliže, ovi browniesi su savršen odabir!
Za pripremu ovog deserta bit će vam potrebni sljedeći sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 110 g maslaca
- 1 žličica instant mljevene kave
- 50 g tople vode
- 50 g smeđeg šećera
- 110 g kristal šećera
- 100 g jogurta ili 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 65 g pšeničnog brašna
- 20 g kakao praha
- 1/4 žličice soli
Priprema browniesa je jednostavna, a rezultat je neodoljiv.
Zagrijte pećnicu na 170°C i pripremite male kalupe za pečenje u oblicima po želji. Kalupe lagano premažite maslacem kako bi se browniesi lako uklonili nakon pečenja. U zdjelu stavite maslac i tamnu čokoladu. Smjesu otapajte tako da zdjelu stavite na lonac s kipućom vodom, pazeći da zdjela ne dodiruje vodu. Miješajte dok se smjesa potpuno ne rastopi, a zatim je maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
U drugoj zdjeli, pomiješajte smeđi šećer i toplu vodu te energično miješajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte otopljenu čokoladnu smjesu i dobro promiješajte. Umutite jogurt (ili jaja ako koristite) i vanilin ekstrakt, pa sve zajedno izmiješajte do glatke smjese. Prosijte pšenično brašno, kakao prah i sol, a zatim ih dodajte u mokre sastojke. Miješajte nježno dok ne dobijete homogenu smjesu.
Ulijte smjesu u prethodno pripremljene kalupe i stavite u pećnicu. Pecite 28 do 30 minuta, dok ne vidite da se na vrhu stvorila korica. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade. Nakon toga, stavite ih u hladnjak na 20 minuta prije nego što ih izvadite iz kalupa.
Za završni božićni touch, možete ukrasiti browniese s otopljenom čokoladom i po želji dodati još ukrasa, poput šarenih jestivih mrvica i slično.
I to je to! Uz malo truda uživajte u ukusnom božićnom desertu.
OZNAKE:
IZVOR:
MEI YEE / INSTAGRAM
FOTO:
FREEPIK / ILUSTRACIJA