LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

„Šutnja”: Jesmo li svi jednaki u ovoj našoj državi?

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam serije: „Šutnja”.

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam serije: „Šutnja”.

Serija je snimljena u Osijeku prema istinitim događajima. Sama pomisao da se dječja prostitucija i bijelo roblje odvijala ondje, ostavlja knedlu u grlu. A znajući da odgovorni danas slobodno šetaju, izaziva razočarenje.

Osnovne informacije: Šutnja, 2021., 51 min, hrvatska dramska serija, IMDb ocjena 7,8/10

Čisto da znaš o čemu je riječ: u Osijeku se događaju tragični zločini: jedna djevojka se utopila, druga je umrla od predoziranja drogom. Ne zna se jesu li u pitanju ubojstva ili samoubojstva. Istragu vode inspektori Vesna Horak (Sandra Lončarić) i Vladimir Kovač (Darko Milas), pokušavajući otkriti što je istina. Za slučaj se zainteresira i lokalni novinar Stribor Kralj (Goran Bogdan) stupajući u suradnju s policijom i tadašnjim vlastima u gradu. Na drugoj strani lokalni moćnik Ivan Horvatić (Leon Lučev) i supruga Olga (Ksenija Mišina) saznaju da je nestala Olgina nećakinja Katja iz Ukrajine. Tu se stvari zakompliciraju jer otkrivanjem istine na površinu izlaze šokantne stvari o prostituciji, trgovini oružjem i mladim djevojkama.
Serija Dalibora Matanića snimljena je prema romanima novinara i književnika Drage Hedla na lokacijama u Osijeku i Kijevu u Ukrajini. On prije nekoliko godina razotkriva lanac dječje prostitucije iznoseći u javnost priče djevojaka čije usluge koriste ugledni članovi društva na visokim pozicijama u gradu. Nakon toga izdaje trilogiju: Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina, čiju će radnju pratiti serija kroz tri sezone, a možeš ju pogledati preko HBO Max-a, aplikacije HRTi ili pak pročitati knjige i tako saznati kraj prije svih.
Prije serije nisam znala za osječku grozotu. Možda djeluje pregrubo, ali nema potrebe za uljepšavanjem takvog nečeg. Najavu sam u prolazu vidjela na televizoru te zatim pretražila sve moguće potrebne informacije i odmah zabilježila dan u kalendaru nestrpljivo čekajući prvu epizodu. MALO JE REĆI DA SAM SE ODUŠEVILA. Serija je izvor različitih likova koji te osvajaju na prvu, ali najviše mojih simpatija odlazi Lani (malo neočekivano, zar ne?), supruzi od novinara Stribora koja u osječko crnilo unosi lepršavost, veselje i osmijeh u izvedbi Tihane Lazović. Za njom ne zaostaje ni njezin partner Goran Bogdan donoseći zabrinutog novinara prvotnog cilja da objavi članak prije svih, no u njemu prevlada ljudska solidarnost shvaćajući da je tim djevojkama potrebna pomoć izlaska iz tog pakla u kojem se nalaze. Ukrajinski glumci i glumice dodaju na dramatičnosti radnje i odlično se uklapaju u hrvatsku priču. O inspektorima Vladi i Vesni ne moram ni pričati; Vlado opterećen svojim problemima u obitelji pokušava držati hladnu glavu nad monstruoznim slučajevima, dok Vesna pak pokazuje suze tijekom ispitivanja dajući slutnju da je možda i osobno povezana sa slučajevima. Tu se još pojavila i međusobna simpatija između njih dvoje, možda i ljubav. Ajme, tko će dočekati novu sezonu…
Svakom epizodom sam se zapitkivala zašto je jelen na plakatu i uvodnoj špici. Nisam našla odgovor od nekog iz projekta pa sam sama zaključivala: jeleni su jake i velike životinje, preko dana odmaraju u sjeni, u zalasku sunca izlaze na otvoreno. Tako je i u ovom slučaju, klijenti preko dana žive normalnim životima, a navečer sudjeluju u radnjama gdje su krvoločniji od bilo koje životinje. Zadnja epizoda znakovito otkriva odakle jelen u cijeloj priči.

„Ekskurzija“ – film Une Gunjak koji nas uvodi u svijet tinejdžera i seksualnog sazrijevanja


Autentičan je i prikaz mračne strane ljudske prirode zamaskirane u dobre namjere i nasmiješena lica koja dolazeći do svog cilja ne misle tko će nastradati. Dovoljno je kupiti bon za mobitel ili kutiju cigareta kako bi dobili što žele. Serija je kao velika slagalica, ali bez glavnih dijelova koji su tako blizu, a opet tako daleko. Konstantna borba dobra i zla izaziva osjećaje gledatelja; preko tuge, mržnje, ljutnje, u nekim trenucima i ljubavi, prvo mjesto odnosi strah. Kako Robert Knjaz kaže u svom serijalu o osjećajima: strah je najjača, najosnovnija i najmoćnija ljudska emocija u svima nama.

BABY REINDEER: Možeš imat' moje tijelo, ali dušu ne...


Svijetla točka serije su kadrovi prekrasnog Kijeva i same Ukrajine prije rata, pokazujući svu raskoš i ljepotu jedne od europskih metropola ni ne sluteći da će se vrlo brzo pretvoriti u srušene građevine, dim i pepeo. Osijek ne zaostaje ni najmanje, vrvi lijepim prizorima poput šetnice, centra grada, predgrađa, ali najviše pažnje uzima osvijetljeni pješački most. Šlag na tortu kadrovi su drona dajući na uvid drugačiju perspektivu gradova. Glazba također igra veliku ulogu, pogotovo pjesma iz 1971. „Kad će zazelenit Slavonija
 za koju nisam znala do serije, hvala produkcijo!
Naposljetku, serija je napeta, dinamična, puna zapleta, misterije, likovi su jedinstveni, pravo malo krimić-djelo. Vrlo je potresna i tamna, puna zločina, prevare, raznih spletki. Rasplet prve sezone je jeziv i zastrašujući, a otkrića su sve samo ne normalna. Premda su se svi ti događaji zbili prije nekoliko godina, na neki se način pruža tračak nada da će se odgovorni naći pred licem pravde. Samo moramo paziti da ne šutimo predugo kako ne bi završili u potpunoj tami.
Do idućeg puta, Ivana. #čitamose
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA