LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

„Stranger Things“: ¡uʍop ǝpısdn zı ʌɐɹpzod

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam seriju: „Stranger Things"!

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam seriju: „Stranger Things"!

Tri se zime šaptalo ime, no ni traga ni glasa nije bilo. Ali sada kad se konačno pojavila, oduševila je sve, a prvi srpanj je zasigurno već zabilježen u kalendaru.

Osnovne informacije: Stranger Things, 2016., 4 sezone, 51min, američka znanstvenofantastična horor dramska serija, IMDb ocjena 8.7/10

Čisto da znaš o čemu je riječ: U studenom 1980-ih u izmišljenom grad Hawkins, Indiana, počinje istraga o nestanku dječaka Willa Byers (Noah Schnapp) igrajući društvenu igru s prijateljima te pojava djevojke sa psiho kinetičkim sposobnostima Eleven (Millie Bobby Brown). Pokretač svega su istraživači u Hawkins-ovom nacionalnom laboratoriju gdje otvaraju pukotinu, alternativnu dimenziju koja se odražava na stvarni svijet, takozvani Upside Down. Kroz sezone Will i njegovi prijatelji odrastaju i suočavaju se s neprijateljima, tajanstvenim stvorenjima iz podzemlja.

Stranger Things, vjerojatno najuspješnija serija u ovom žanru izaziva pomutnju među obožavateljima od 2016. godine nestrpljivo želeći vidjeti kakav kraj ima ova zlokobna priča. To najbolje znaju autori Mat i Ross Duffer, poznatijih kao „Duffer brothers“ koji nakon trogodišnje pauze i jedne globalne pandemije, konačno ponovno okupljaju bandu Hawkinsa! Četvorka je stigla krajem svibnja s prvih sedam epizoda, dok zadnje dvije stižu prvog srpnja. Ostaje još samo zadnja, peta sezona.

U prvoj se sezoni kroz hladan studeni u osam epizoda upoznajemo s likovima, uz nestalog Willa tu je njegova majka Joyce Byers, prijatelji Mike, Dustin te Lucas, njihove obitelji i glavni šerif u policijskoj postaji Jim Hopper. Sve je obavijeno velom misterija, nemaš pojma što očekivati ​​sljedeće. Prva sezona koristi misteriju za užasavanje gledatelja, dok element nepoznatog jest faktor za zastrašivanje uma. Demogorgon tu pomaže, nakon što je izvučen iz strašnih dubina. Element romantike se pojavljuje, ali nema prioritet u odnosu na glavnu priču. Umjesto toga, čini se da su prijateljstvo i odanost glavne teme, a povremeni flashbackovi govore o ranjivostima ljudi na mjestima koja nitko osim njih sami ne može vidjeti.

Zatim slijedi druga sezona nadovezujući se na prethodnu u razmaku od godine dana, Eleven i Will zauzimaju središnje mjesto kao najvažniji elementi dok se otkriva sve više detalja o prošlosti. Družina stječe novog prijatelja Maxa. Stvara se priča o djeci koja pronalaze put u odraslu dob što je zanimljivije od bilo kojeg podzemlja i čudovišta. U cijeloj toj zavrzlami, iskaču svima poznati trenutci: svađa između šerifa Hoppera i Eleven posjećujući na one između roditelja i tinejdžera, nadmetanje za naklonosti nove djevojke u gradu, bespomoćnost protiv nasilnog oca, zbunjenost i uplašenost zbog svega što se događa. Nastavlja se uznemirujuća misterija umotana u zagonetku kroz devet epizoda.
 

Treća sezona donosi ljeto u Hawkins! Uz već poznate likove, pojavljuju se nova lica sasvim dovoljno da zasjaju, ali i ne previše udalje od temeljne radnje. Tu su novi obrati i čudovišta, ali radnja se usredotočuje na osobni rast suočen s traumom. Posljednje dvije od osam epizoda sezone povezuju sve i svakoga na emocionalan način. S malo previše tinejdžerske drame, treća sezona se smatra najmanje uspješnim dijelom franšize. Stvari se brzo zahuktavaju kada Rusi pokažu interes za drugu dimenziju. Čudovišta su ovdje na vrhuncu, jezive kreacije lijevo, desno, sa svih strana, nije ti baš svejedno.

Sve što znaš o Stranger Thingsu okrenuto je naglavačke u četvrtoj sezoni. Iako su vrata navodno zatvorena, Hawkins još uvijek progone natprirodne aktivnosti, ali sada Eleven više nije glavni spasilac. U suprotnosti s prethodnim dijelom, nisu sve kamere uprte u čudovišta; međutim, Vecna ​​je dovoljna da te preplaši. Iz nekog razloga braća Duffer su se odlučila za prijelom serije, ostavljajući za kraj dvije podosta duže epizode. Uznemirujući obrat radnje u sedmoj epizodi tjera te da vapiš za nastavkom.

A danas premijerno moji prijatelji dijele koju rečenicu s tobom, da ne prosipam misli samo ja.

– Treća sezona je svima bila najmanje dobra, ali meni se svidjela zbog svoje istančane estetike osamdesetih vidljivo kroz odjeću, shopping centar i ostalo. Ali najdraža do sada mi je četvrta jer su moji najdraži likovi Lucas i Max dobili svojih pet minuta kao bitni faktori ove sezone, također sviđaju mi se nova čudovišta i psihološki aspekt same sezone. – Josip (17)

– Najviše mi se svidjela treća sezona, zato što je itekako izražen početak ljubavi između Mikea i Eleven te prijateljstvo između čuvene ekipe prijatelja. Radnja mi je bila najzanimljivija i najnapetija u odnosu na ostale sezone te mi je vibe osamdesetih najbolje prikazan u odnosu na druge dijelove. A najdraži lik u seriji mi je definitivno Max Mayfield!!! – Gabrijela (18)

Naposljetku, zanimljive epizode, nevjerojatni likovi, nevjerojatna atmosfera i zaista zastrašujuće scene. Izuzetna produkcija kroz sve sezone nije manjkala, radnja pokazuje kako je sve povezano od početka do kraja vizualnim efektima, glumom i glazbom. Najviše se osjeti nostalgija 80-ih jer je sve pomno obrađeno. Čak mi je došlo da sebi kupim walkie talkie. I skoro zaboravih, lampice ne moraju biti samo za ukras.

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA