LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čitaj, pitaj

Što književnost (ni)je?

Kako znati što možemo svrstati u književnosti? Jesu li to samo tradicionalni oblici ili je to polje nešto šire? Saznajte u ovom tekstu.

Kako znati što možemo svrstati u književnosti? Jesu li to samo tradicionalni oblici ili je to polje nešto šire? Saznajte u ovom tekstu.

Književnost. Sigurno ste se već susreli s tim pojmom. Ona nas neprestano prati od najranije dobi i možemo je pronaći skoro svugdje. Ako vas pitam da nabrojite pet djela koja ste pročitali, što bi ona imala zajedničkog? Naravno, svako djelo ima autora, pisano je određenim stilom ili pak dolazi iz nekog razdoblja, ali ono što im je svima zajedničko je upravo to što spadaju pod jedan naziv... Ne morate pogađati, to je književnost!

No, što točno podrazumijeva književnost, odnosno što sve književnost obuhvaća? Kao pojam, književnost je veoma razgranat i može se pronaći na tone definicija koje bi uključivale i isključivale određene oblike u ili iz književnosti.

O ukusima se raspravlja, tako da nećemo govoriti na dugo i široko što je, a što nije književnost, već bi ukazali na oblike književnosti koje su donekle zanemarene.

Kao primjer možemo uzeti digitalni oblik književnosti, specifično videoigre. Koliko puta ste naišli na priču koja je toliko dobra da želite saznati što će se dogoditi dalje i kako završava? Na taj princip funkcioniraju i videoigre. Igrač neke igre osjeća se kao aktivni sudionik priče u kojoj ima pravo izabrati što će se dalje dogoditi (od odabira lika, dijaloga do načina rješavanja misija).

Tu se mogu uvrstiti i stripovi. Oni se obično sastoje od vizualnog i tekstualnog djela, koji vas vode kroz samo djelo.

I za kraj, Instagram poezija. Najjednostavnije, riječ je o obliku digitalne poezije. Kao takva, ona čini dio književnosti.
 


VEZANO: Čitaj, pitaj i ove godine okuplja sve zaljubljenike u pisanu riječZaključno, samo zato što neki oblici nisu tradicionalni, ne znači da ne spadaju pod okrilje književnosti. Ali ono što je postalo tradicija jest održavanje našeg književnog susreta Čitaj, pitaj koji će se osim pitanjem Instagram poezije, baviti i onim koliki utjecaj pisana riječ može ostvariti na ljudsku svijest, kako nam književnost može pomoći u pronalasku vremena koje smo izgubili pod maskama. Više o svemu što vas očekuje ove godine pročitajte na poveznici.

FOTO: ČITAJ, PITAJ