LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Scooby Doo u seksualno-morbidnom univerzumu

Što je točno VELMA oko koje se dignula tolika prašina?

Serija „Velma” prošli je tjedan doživjela svoju Internet premijeru i već sada je uspjela dignuti cijeli Internet na noge svojom radnjom koja ne djeluje primjereno gotovo ni za jednu publiku.

Serija „Velma” prošli je tjedan doživjela svoju Internet premijeru i već sada je uspjela dignuti cijeli Internet na noge svojom radnjom koja ne djeluje primjereno gotovo ni za jednu publiku.

Internet je ovih dana zaluđen post-apokaliptičnom serijom The Last of Us koja sa svih strana zarađuje hvalevrijedne kritike, kako kod publike, tako i kod kritičara. Međutim, isto se ne bi moglo reći i za HBO-ovu animiranu seriju Velma koja je svoju premijeru dočekala prošlog četvrtka. 

U početku bijaše... Velma?

Ovaj znameniti crtić koji prati četvero mladih detektiva uz pratnju njihovog psa u njihovim avanturama raskrinkavanja maskiranih zločinaca koji najčešće ispadnu oblaporni oportunisti s intencijama prisvajanja bogatstva začet je 1969. godine nakon što su se mnogobrojni roditelji žalili na ondašnje crtiće koji su se prikazivali na ranojutarnjem programu. 

Fred Silverman (izvršni producent na CBS-u) odlučio je modificirati jutarnje crtiće prema željama njegovih gledatelja i tako je nastao primordijalno crtić The Mysteries Five u kojemu je grupa tinejdžera, zajedno sa psom Too Much koji je svirao bongo, svirala na gažama, a tijekom pauza na sviranjima rješavala zločine. Postupno su se likovi reducirali i modificirali što je rezultiralo ikoničnom petorkom koja je danas svima dobro znana. 

Likovi Scoobyja, Shaggyja, Daphne, Velme i Freda do danas su mnogo puta revitalizirani kroz mnogobrojne filmove, specijale, kratke filmove, parodije, čak i kazališne predstave, a njegov utjecaj na pop kulturu od notacijske je važnosti. Jednako tako su napravljene i česte kolaboracije s ostalim poznatim likovima iz drugih projekata u kojima se Mystery Inc. susreće s Batmanom, Supermanom, likovima iz serije Supernatural, Johnnyjem Bravom, s hrvačima kao što su John Cena i Santino Marellom, obitelji Addams te drugima. 

I dok je bilo slučajeva poput onog da nedostaju likovi Velme i Freda ili Daphne u određenim preinakama ovoga šoua, nikada se nije dogodio slučaj u kojemu itko od likova osim Scoobyja nosi naslovnu ulogu. HBO Max platforma odlučila je to promijeniti i poziciju centralnog lika dodijeliti- Velmi Dinkley

Velma, najčešće interpretirana kao sveznalica i mozak cijele družine, u vlastitoj seriji jednako tako istražuje ubojstva i upoznaje gledatelje sa svojom pričom. 

Zašto je Internet ustao na noge?

Na prvu djeluje kao sasvim simpatična i nenametljiva premisa, međutim, posljednjih dana o seriji Velma se počelo puno raspravljati, i to, nažalost, u nimalo dobrom kontekstu. Što je točno onda toliko razljutilo Internet?

Naime, likovi su kompletno prilagođeni aktualnoj i sve prisutnijoj woke kulturi kao i LGBT zajednici zbog koje su svi likovi osim Freda promijenjene rase. Tako je Velmin lik indijskog podrijetla i otvoreno lezbijka, Shaggy je Afroamerikanac, Daphne ima azijske korijene i ima dvije majke, a Scooby... On se uopće ni ne pojavljuje u seriji. Internet je u slučaju voljenog njemačkog ovčara zbijao šale da će Scooby u ovoj seriji biti mačka ili kanarinac. 

Dakako, sama rasna transcendencija i nije toliki problem jer su mnogi znameniti likovi posljednjih godina izmijenjeni pa je tako Ariel iz Male sirene isto sada tamnoputa, mnogobrojni likovi iz stripova poput onih Marvelovih su isto bili izmijenjeni (posebno u filmu Vječnici), a woke kultura je bila prisutna i u najnovijoj seriji Gospodar prstenova: Prstenovi moći. Međutim, u Velminom slučaju to djeluje ili kao izrugivanje aktualnoj situaciji egalitarizma u Hollywoodu ili kao pretjerano forsiranje cijele propagande o društvenoj jednakosti.

Nadalje, serija je u javnost pustila tek dvije epizode i već sada se našlo mnogo materijala za izrugivanje. To su najčešće fore koje su morbidnog, lascivnog ili suvišnog predznaka. Pa tako gledajući scene u kojima Fred surovo reže nogu jednom od muškaraca u hodniku, dva žohara imaju seksualni odnos ili gdje se dvije žene potpuno nage bore u kupaonici nakon čega jedna padne odrubljene glave, postavlja se pitanje za koju točno publiku jest ovaj šou – jer za one mlađe definitivno nije. 

Kada se tomu pridoda vrlo bezizražajna i nekarizmatična animacija te karakterizacija likova zbog kojih je nemoguće zavoljeti njihove postupke i persone, ali i kompletna degradacija onomad obožavane mlade detektivske ekipe, postavlja se pitanje radi li se tek o parodiji? Podsjetnik, nedavno je na udaru kritika bila i Marvelova serija She-Hulk koja je jednako tako bila odvjetnička satira dok su mnogi smatrali da se radi o tek lijenoj realizaciji kojoj nedostaju dobre ideje.

U Velminom slučaju moguće je da se ponavlja ista situacija, ali baš kao i u slučaju She-Hulk, premisa direktno omalovažava svoje gledatelje, stoga čak ni pojam parodije neće moći lagano opravdati cijelu jagmu koja se odvija oko serije.

Centralni lik Velme kojoj glas posuđuje indijska glumica Mindy Kaling nema gotovo nijednu dodirnu točku sa svojom originalnom verzijom jer u ovome slučaju Velma je izrazito egocentrična, prepotentna i ratoborna, Fredov lik je prikazan kao psihotični ubojica, a ni ostali likovi s kojima su mnogobrojne generacije odrastale nemaju skoro nikakvu povezanost sa svojim voljenim pandanima. 

U konačnici, teško je razlučiti uopće za koju vrstu publike je Velma namijenjena. 

Prve dvije epizode trenutno imaju vrlo niske ocjene na priznatim stranicama kao što su IMDb gdje ima ocjenu 1,3/10 ili Rotten Tomatoes gdje ima tek 6% od publike, odnosno 57% kod kritičara. Hoće li se situacija promijeniti te bude li ipak ispalo da se radilo o seriji koja je namjerno tako napravljena, preostaje to vidjeti u narednim tjednima. 
 
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT