LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZANIMLJIVOSTI

Stiže noć čarobnog neba – pripremite dekice za suze sv. Lovre

Nemojte propustiti suze svetog Lovre koje ćete moći vidjeti u noći s 11. na 12. i 12. na 13. kolovoza.

Nemojte propustiti suze svetog Lovre koje ćete moći vidjeti u noći s 11. na 12. i 12. na 13. kolovoza.

Ni ove nas godine neće preskočiti kiša meteora, odnosno suze svetog Lovre. Osmislite dobru poziciju za gledanje što prije jer će ih biti moguće vidjeti u noći s 12. na 13. kolovoza. Ove godine bit ćemo počašćeni s 10 do 15 meteora. Kako biste uživali u spektaklu, pronađite mjesto što dalje od rasvjete te budite spremni ostati ondje od 22 sata do jutra.

Perzej je zviježđe sjeverne polutke čija je prosječna aktivnost od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca. Svoje putovanje Perzeidi započinju 17. srpnja, a završit će ga 26. kolovoza, pri čemu im je vrhunac 12. kolovoza.

Priopćenje Hrvatskog astronomskog saveza

Hrvatski astronomski savez objavio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

– Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre, 10. kolovoza, događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza, pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije iza ponoći Mjesec i Mars.

Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete 11. i 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bismo što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo, kako smo već rekli, ometati Mjesec svojim sjajem.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Popis mjesta, vremena i organizatora astronomskih motrenja

U nastavku pronađite gdje se u vašoj blizini održavaju astronomska motrenja.

Daruvar

U Daruvaru trebate biti od 12. kolovoza od 22 sata do ponoći u Parku tamnog neba Vrani kamen – Petrov vrh (parkiralište ispod planinarskog doma), a organizator je astronomsko društvo Kumova Slama.

Đakovo

Datum i vrijeme jest 12. kolovoza od 22 sata do 1 ujutro na đakovačkom Bajeru, iza Kauflanda, a događaj organizira astronomsko društvo Orion – Đakovo.

Fužine

U Roswell selu u Fužinama 12. kolovoza od 21:30 do 1:00, događaj se održava u organizaciji akademskog astronomskog društva Rijeka.

Križevci

U Križevcima događaj organizira križevačka astronomska udruga Perzeidi, 11 kolovoza od 21:00 do 00:00 u Tehnološkom parku.

Lošinj

Na plaži Artatore u organizaciji astronomskog društva Leo Brenner događaj će se održati 12. kolovoza od 21:00 do 23:00.

Split

11. kolovoza budite u Zvjezdarnici u Gornjem Sitnom jer Zvjezdano selo Mosor održava motrenje od 20:30 do 01:30.

Stražinec

Lokacija je Stražinec, mjesto desetak kilometara udaljeno od Križevaca, a ondje trebate biti 12. kolovoza od 21:00 do 00:00. Događaj organizira križevačka astronomska udruga Perzeid

Osim lokacija, Hrvatsko astronomsko društvo donosi i nekoliko savjeta za što bolji doživljaj:

  • ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), tamo ćete opaziti najmanje meteora
  • ne treba vam nikakva posebna oprema
  • meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • potrebno je udaljiti se iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
  • potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.

Izraz suze sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide postaje popularan u zadnjih pedeset godina, i to prvo u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Sveti Lovro kršćanski je svetac, rimski đakon te zaštitnik knjižničara, mesara, komičara i kuhara. Lovro je proglašen svetim nakon što su ga 10. kolovoza 258. godine živog spržili na rešetki. Prema legendi, Lovro je svojim počiniteljima za vrijeme samog čina poručio:

– Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!

FOTO: UNSPLASH