LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ni korona mu ne može stati na put

„Spider-Man” ruši sve rekorde: Povodom globalnog debija film je zaradio preko 600 milijuna dolara

Unatoč koronakrizi, treći nastavak filmova u kojima Tom Holland tumači glavnog junaka našao se na listi filmova s najvećim otvaranjem u povijesti sa zaradom od čak 600 milijuna dolara.

Unatoč koronakrizi, treći nastavak filmova u kojima Tom Holland tumači glavnog junaka našao se na listi filmova s najvećim otvaranjem u povijesti sa zaradom od čak 600 milijuna dolara.

Marvelov najnoviji plod tek je stigao u kina, a već sada se opasno približava brojci od čak 1 milijarde dolara globalne zarade. Svima drag junak iz susjedstva, Spider-Man ili kako je nekolicini ljudi poznat kao mladić imena Peter Parker kojeg u Marvelovom obimnom filmskom univerzumu utjelovljuje talentirani britanski glumac Tom Holland, lice je 27. filma u nizu šarolike superjunačke palete spomenute produkcijske kuće.

Iako je svoju premijeru film redatelja Jona Wattsa koji je ujedno i treći film u trilogiji filmova o Spider-Manu unutar Marvel Cinematic Universea doživio 13. prosinca u Los Angelesu, a samu kino premijeru par dana kasnije, unatoč aktualnoj koronakrizi, uspio je steći epitet filma s trećom najvećom zaradom tijekom svojeg otvaranja u povijesti kinematografije s čak 600,8 milijuna dolara.

Jedini sljedbenici su također Marvelovi projekti i to dva recentna filma o Osvetnicima; Osvetnici: Beskonačni rat (640,5 milijuna dolara) te Osvetnici: Završnica (1,2 milijarda dolara). Također, za samu produkcijsku kuću Sony koja je i dalje u vlasništvu Spider-Mana ovo je najveće filmsko otvaranje ikad. 

Izniman uspjeh i izvan Amerike

Jednako tako, na međunarodnim blagajnama, Spider-Man: Put bez povratka (2021) također je stekao pohvalnu zaradu od 340,8 milijuna dolara. Najveća otvaranja nalazila su se u sljedećim državama: Meksiko (33,3 milijuna dolara), Brazil (18,6 milijuna dolara), Argentina (7,1 milijuna dolara), Saudijska Arabija (5,1 milijuna dolara), Ekvador (3,8 milijuna dolara), Ukrajina (2,5 milijuna dolara) i Turska (1,5 milijuna dolara).

Time je treći nastavak o omiljenom mladom junaku prestigao i svoje pandane pa tako stekao uspjeh koji je 80% veći od filma Spider-Man: Daleko od kuće (2019), 141% iznad Spider-Man: Povratak kući (2017) te 209% ispred filma Venom 2 (2021).

Deset najvećih otvaranja tako se mogu poredati na sljedećih 10 tržišta: Velika Britanija (42,3 milijuna dolara), Meksiko (33,3 milijuna dolara), Koreja (23,6 milijuna dolara), Francuska (19,2 milijuna dolara), Australija (18,8 milijuna dolara), Brazil (18,6 milijuna dolara), Indija (18,2 milijuna dolara ), Rusija (17,9 milijuna dolara), Italija (13 milijuna dolara) i Njemačka (11,4 milijuna dolara).

Ostala značajna otvaranja uključuju Indoneziju (8,2 milijuna dolara), Tajvan (7,3 milijuna dolara), Hong Kong (6,3 milijuna dolara), Maleziju (5,1 milijuna dolara), UAE (4,1 milijuna dolara), Izrael (2,7 milijuna dolara) i Novi Zeland (2,3 milijuna dolara). Kina pritom još uvijek nije uračunata.

Nastavljajući se na prethodnika iz 2019. godine, Spider-Man: Daleko od doma, jednom nakon što je raskrinkan pred licem javnosti od strane malevolentnog Mysterija (Jake Gyllenhaal), Peter Parker (Tom Holland) nađe se na udaru medija, ali i policije kao i svojih bližnjih, Peter jedinu nadu pronađe u pomoći Doktora Strangea (Benedict Cumberbatch).

Čarobnjak se dosjeti da postoji način kako pomoći Peteru koristeći čaroliju kojom će cijeli svijet zaboraviti Peterov alias i tako će protagonist moći ponovo imati normalan život. Međutim, jednom kada čarolija krene u krivom smjeru prouzročena Parkerovim konstantnim upadanjem, to rezultira brojnim posjetiteljima iz ostalih paralelnih univerzuma poput Doktora Octopusa (Alfred Molina) koji se u spomenutu ulogu vraća nakon 17 godina, ali i mnogim drugim zlikovcima koji će probuditi nostalgiju u svakome tko je bio pobornik trilogije filmova čije naslovno lice je nosio glumac Tobey Maguire.

Film Spider-Man: Put bez povratka trenutno igra u kinima!
FOTO: UNSPLASH