LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radna iskustva

Situacije na poslu koje studenti toleriraju iako ne bi trebali

Gotovo na svakom radnom mjestu postoje situacije koje studentu nisu baš prihvatljive, no svejedno ih tolerira. Donosimo nekoliko takvih popraćenih izjavama studentica koje su se našle u njima.

Gotovo na svakom radnom mjestu postoje situacije koje studentu nisu baš prihvatljive, no svejedno ih tolerira. Donosimo nekoliko takvih popraćenih izjavama studentica koje su se našle u njima.

Studentski je posao jedno od korisnih životnih iskustava. Uz njega se stječe odgovornost, disciplina, uči se ponašati u svijetu zaposlenih i raspolagati zarađenim novcem. Ipak, nerijetko se mogu uočiti njegove negativne strane. Gotovo na svakom radnom mjestu postoje situacije koje studentima nisu baš prihvatljive, no svejedno ih toleriraju. Donosimo nekoliko takvih popraćenih iskustvima.

Očekivanje da preuzmeš tuđi posao

Obavljajući studentski posao studenti su na najnižem položaju, tj. odgovorni su svima. Mnogi radnici koji su kolege studentima, a sami nisu studenti, podcjenjuju poziciju istih pa preusmjeravaju svoj posao na njih. Oni pak nisu u poziciji da se suprotstave, pogotovo ako su tek počeli raditi. Postoji nepisano pravilo da studenti rade nešto što ostali radnici ne žele.

– Svašta moraš raditi, a ne smiješ se požaliti jer to tako ide. – kaže Maja, studentica koja je na sezonama izmijenila velik broj poslova.

Međutim kod zasnivanja radnog odnosa potpisuje se ugovor koji utvrđuje radno mjesto. Prema tome nema opravdanja za obavljanje poslova za koje se nisu prijavili ili nisu bili definirani na razgovoru za posao. Stoga bi trebali nastojati izaći iz ovakve situacije, a ne trpjeti u njoj.

Očekivanje da znaš sve raditi

Za posao koji obavljaju studenti se obično nisu školovali, niti to rade na studiju, već ga obavljaju prema uputama koje su dobili od poslodavca ili nekog od zaposlenih. Međutim postoje situacije kada se poduka izostavlja, a radnik je naprosto bačen u vatru.

– Svi su se ponašali kao da ja već godinama tamo radim pa sve znam. A odakle bih ja to znala? Onda su se čudili kad sam pitala gdje stoji nož za tortu i kada se jede pizza. – kaže Sara, koja je radila u dječjoj rođendaonici.

U takvoj situaciji student ne bi uopće trebao osjećati krivnju ili neugodu. U studentskom ugovoru navedeno je: Naručitelj je dužan (…) upoznati izvršitelja s uvjetima rada, predati mu odgovarajuću opremu i sredstva za rad i poduzeti potrebne mjere da se izvršitelj osposobi…

Podcjenjivanje studenata 

Međuljudski odnosi i atmosfera na poslu veoma su važni kako bi se djelatnici osjećali ugodno. Može se dogoditi da se studenti tretiraju podcjenjivački jer su mladi i lako zamjenjivi. Dovodi ih se u neugodnu situaciju zadirkivanjem ili provokativnim komentarima. Oni ne bi trebali tolerirati takav odnos sukladno svojim radničkim pravima. No, često se događa da zanemaruju nesuvisle izjave, pogotovo ako dolaze od strane nekog nadležnog, šefa ili poslovođe.

Osim verbalnog, postoje i drugi oblici podcjenjivanja. Maja je imala neugodnog iskustva s kolegicama radeći kao sobarica.

– Koliko puta se znalo dogoditi da ti neka sobarica, ili čak, nadzornica sobaricama, krade bakšiš. – kaže Maja.

Slično se dogodilo i Ivani na radnom mjestu pomoćne konobarice u restoranu. Njezina „kolegica“ konobarica tražila je od nje da joj predaje sve napojnice gostiju pod izgovorom da ona na poslu ima mnogo veću odgovornost od nje.

– Jest da je zaprimala narudžbe, naplaćivala je sve i tako dalje, a ja sam „samo“ točila i odnosila na stolove, ali i ja sam se naradila kao i ona. Sve stolove sam ja raspremala, ali ono što sam našla na stolu išlo bi njoj. – kaže Ivana.

Prepričavanjem neugodnih situacija ne može se dovoljno dobro predočiti težina takvog iskustva. Situacija se možda čini lako rješivom, no na radnom mjestu to nije tako lako izvedivo. Ipak, studenti ne bi trebali tolerirati ovakvo što, već pokazati odlučnost i odrješitost. Te osobine koristit će im i u poslovima nakon fakulteta.   

FOTO: PIXABAY