LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Wrongful death“ u Baranji

„Scena iza scene“: iskustvo studentice Mihaele sa snimanja filma

Osječka studentica, vlasnica fotografskog obrta, govori o snimanju trilera „Wrongful death“, s potpisom redatelja Vjekoslava Katušina i produkcijske kuće Dream Team Pictures. Snimanje se održalo u siječnju, u Belom Manastiru, a okupljena su holivudska imena, neki od poznatih glumaca iz filmske industrije.

Osječka studentica, vlasnica fotografskog obrta, govori o snimanju trilera „Wrongful death“, s potpisom redatelja Vjekoslava Katušina i produkcijske kuće Dream Team Pictures. Snimanje se održalo u siječnju, u Belom Manastiru, a okupljena su holivudska imena, neki od poznatih glumaca iz filmske industrije.

Studentica treće godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Mihaela Vojtek dolazi iz Belog Manastira i već šest mjeseci je ponosna vlasnica fotografskog obrta Mihaela photography. Odlučila je podijeliti svoje prvo iskustvo s filmskog seta za koje kaže da je bilo stresno, ali nezaboravno.

Radi se o snimanju filma „Wrongful Death“ koje se u siječnju smjestilo u Belom Manastiru, u Baranji, gdje su holivudski studiji zamijenjeni pogonima belomanastirske tvrtke i prostorima jednog hotela. Film potpisuje redatelj Vjekoslav Katušin, hrvatski producent s njemačkom adresom, scenarij Beograđanin Miroslav Trčak, a u filmu glume slavni holivudski glumci Eric Roberts i Michael Pare te Isabella Brenza, Alexander Man, Raquel Montes, Monique Bartnik, Jenny Paris, Alona Hertha, Kristijan Glavaš, Mario Zelić.

Filmska fotografija neizostavan je dio filmske umjetnosti i uvelike pridonosi narativnoj vrijednosti jednog snimanja i priče te tako u igru ulazi Mihaela. Kaže kako je igrom slučaja završila na tom snimanju jer poznaje redatelja Vjekoslava od ranije. On je pratio njen rad, a kako je redateljskoj i produkcijskoj ekipi bio potreban fotograf, upravo s područja Belog Manastira, odlučili su se za nju, a ona je rado pristala. Možemo reći da se radi o sretnoj slučajnosti koja joj uvelike može pomoći u daljnjoj karijeri.

Samo snimanje trajalo je 11 dana. Dan je počinjao oko devet ujutro, glumcima i rasvjeti još i ranije. Kada bi stigla na set, pregledavala je i uređivala fotografije od dana prije i onda se premještala na odjel kamere i rasvjete, jer na jednom snimanju na kraju svi rade sve i nitko više nije zaposlen za ono što je radio pri samom početku. Nakon toga bi krenulo snimanje, a prosječno se snimalo svaki dan do 23 sata, ovisno o planu i programu. Između bi bile dvije stanke za ručak i večeru te naravno puno smijeha.

Većina filma se odvija u jednoj sobi koja je bila napravljena isključivo za potrebe filma pa su većinu vremena svi bili u toj sobi, na što Mihaela kaže kako se na to jednostavno navikneš, a u nekim trenucima čak i zaboraviš na „vanjski svijet“ i doba dana. Iako je na prvom sastanku bila obaviještena o prosječnom vremenu snimanja koje bi bilo 12 sati i više, kako bi se mogla što bolje pripremiti i organizirati, sigurno nije očekivala tempo i ludilo koje ju je tamo dočekalo jer te na to ništa ne može pripremiti.

Progovorila je i o svome iskustvu, pošto joj je ovo prvi i najveći projekt na kojemu je sudjelovala:

Iskustvo koje se teško da opisati riječima i sretna sam što sam bila dio tog projekta. Nikada nisam ni razmišljala kako izgleda snimanje filma iza scene i nisam imala pojma što me sve tamo čeka. Ono što me oduševilo je to što je na filmu radio mali tim ljudi i zaista smo svi bili izabrani tako da se nadopunjujemo, svatko je znao što radi, volio to i bio predan da se posao obavi najbolje moguće. Svi smo morali u jedanaest dana funkcionirati kao tim i to se osjetilo od prve minute. Vrlo brzo smo se svi sprijateljili, međusobno smo si pomagali i podupirali se te mi je to bio najdraži dio snimanja. Ušla sam kao fotograf, a izašla s puno novih prijatelja i kolega za budućnost. Kada vidiš i shvatiš koliko zapravo truda i detalja treba da se napravi film, nikad ga više kasnije ne možeš gledati na isti način.

Snimanje filma jedan je složeni proces u kojem nema mjesta za pogreške i vrlo je važno da svoj posao rade profesionalci. Posebno iskustvo je raditi s američkim glumcima i timom iz svih dijelova svijeta. Glavni glumci Alexander Man i Isabella Brenza su sjajni s obzirom na to da je kod njih u Los Angelesu glumiti u filmovima hobi i imaju svoja zanimanja pored toga. Film koji će svjetsku promociju doživjeti u Münchenu, najvjerojatnije u kolovozu ili rujnu ove godine, u kinima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji ga možemo očekivati početkom studenoga.

FOTO: STUDENTSKI.HR, CANVA