LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Recept koji morate probati

Savršene palačinke koje će znati pripremiti i neiskusni kuhari

Razveselite sebe i svoje najmilije na ovaj kišni dan jednostavnim i preukusnim palačinkama. Donosimo savršen recept.

Razveselite sebe i svoje najmilije na ovaj kišni dan jednostavnim i preukusnim palačinkama. Donosimo savršen recept.

Palačinke, desert koji mnogi obožavaju i koji je od svoga nastanka dobio brojne inačice diljem svijeta, kako oblikom, tako i sastojcima – uvijek su odlična ideja. Iako je (sličnih) recepata za palačinke mnogo, one neće svakome jednako dobro uspjeti. Kako da budu mekane i ukusne, savršeno pečene, i mekanih rubova? Pa, zavežite pregaču oko struka, pripremite sastojke niže i razveselite sebe i svoje najmilije na ovaj kišni dan jednim jednostavnim i preukusnim desertom!
 

Sastojci potrebni za smjesu (za otprilike 12 palačinki)

 
  • 4 jaja (pripazite uvijek da ih ne umiješate direktno iz hladnjaka, već ih izvadite ranije da dosegnu sobnu temperaturu!)
  • 3 čajne žličice šećera ili drugog sladila
  • Pola do jedne žličice soli (tako je, sol je ovdje dobrodošao sastojak i ne ustručavajte se dodati ga)
  • 350 g glatkog brašna (možete i do 50 g manje, ako biste željeli da ispadnu nešto tanje)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 650 ml mlijeka (ponovno pripaziti da je u pitanju mlijeko sobne temperature, pa ga po potrebi malo zagrijati na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici)
  • 150 ml mineralne vode
  • 3-4 žlice ulja ili rastopljenog maslaca.
Logika je jednostavna: ako je smjesa gušća, i palačinke će biti deblje, pa prema tome možete dodavati ili oduzimati brašno i/ili tekućine. Procijeniti možete tijekom pripreme jesu li pretanke ili predebele, pa tijekom pečenja također dodavati sastojke u smjesu i promiješati.
 

Priprema


Smjesu mutite na način da prvo mutilicom ili mikserom mutite jaja sa šećerom i soli. Kada se sol i šećer rastope većim dijelom, možete postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo.

Savršen recept za studente: hrskave mozzarella kuglice u samo nekoliko koraka


Nakon što ste otprilike dodali trećinu brašna, možete dodati i malo tekućine (mlijeka i mineralne vode) kako bi miješanje bilo lakše. Ponovite proces dok ne potrošite sve sastojke. Ono što je ključno jest da smjesa bude glatka, bez grudica. Dakle; miješanje je jedan od najvažnijih koraka kako bi smjesa ispala savršena. Potom, neka smjesa malo odstoji na hladnijem mjestu ili baš u hladnjaku, otprilike 15-20 minuta.

Tavu za palačinke zamastite uljem ili maslacem. Naša je preporuka maslac, koji okusu palačinki daje posebnu notu. Tava mora biti vruća, i to ne samo središnji dio tave već od ruba do ruba, koliko je to moguće. Izvadite smjesu iz hladnjaka, još jednom je malo promiješajte i polako je dozirajte da dosegne sve rubove.

Chia tortice: ukusni zalogaji savršeni za sve one koji traže brz i zdrav obrok


Palačinke je, naravno, potrebno ispeći dobro s obje strane. Ako niste vični „preokretanju iz tave“, koristite se špatulom kako biste provjerili rubove i je li se dobro ispekla, a zatim je okrenuli na drugu stranu.
 

Punjenje palačinki


Ovo je pitanje osobnog ukusa, i sigurno nećete pogriješiti s nekim džemom ili pekmezom, čokoladnim namazom i sličnim. Mi vam ipak predlažemo da isprobate i druge dodatke koji će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije nepce:
  • mrvljeni keksi (Petit, Napolitanke, Oreo i drugi)
  • čokolada u prahu ili kakao
  • bobičasto voće (borovnice, kupine, maline, jagode..)
  • drugo, mekano voće: banane, smokve, naranča
  • chia sjemenke
  • sjeckani orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi)
  • med
  • kokos
  • sladoled raznih okusa
Palačinke možete i preliti različitim voćnim ili čokoladnim preljevima, posuti šećerom u prahu, ili servirati uz šlag.

Isprobajte tiramisu kolačiće, slatku i zabavnu verziju klasičnog deserta


A sad na pripremu palačinki! Dobar tek!
FOTO: PIXABAY