Recept koji morate probati
Savršene palačinke koje će znati pripremiti i neiskusni kuhari
Razveselite sebe i svoje najmilije na ovaj kišni dan jednostavnim i preukusnim palačinkama. Donosimo savršen recept.
Razveselite sebe i svoje najmilije na ovaj kišni dan jednostavnim i preukusnim palačinkama. Donosimo savršen recept.
Palačinke, desert koji mnogi obožavaju i koji je od svoga nastanka dobio brojne inačice diljem svijeta, kako oblikom, tako i sastojcima – uvijek su odlična ideja. Iako je (sličnih) recepata za palačinke mnogo, one neće svakome jednako dobro uspjeti. Kako da budu mekane i ukusne, savršeno pečene, i mekanih rubova? Pa, zavežite pregaču oko struka, pripremite sastojke niže i razveselite sebe i svoje najmilije na ovaj kišni dan jednim jednostavnim i preukusnim desertom!
Smjesu mutite na način da prvo mutilicom ili mikserom mutite jaja sa šećerom i soli. Kada se sol i šećer rastope većim dijelom, možete postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo.
Nakon što ste otprilike dodali trećinu brašna, možete dodati i malo tekućine (mlijeka i mineralne vode) kako bi miješanje bilo lakše. Ponovite proces dok ne potrošite sve sastojke. Ono što je ključno jest da smjesa bude glatka, bez grudica. Dakle; miješanje je jedan od najvažnijih koraka kako bi smjesa ispala savršena. Potom, neka smjesa malo odstoji na hladnijem mjestu ili baš u hladnjaku, otprilike 15-20 minuta.
Tavu za palačinke zamastite uljem ili maslacem. Naša je preporuka maslac, koji okusu palačinki daje posebnu notu. Tava mora biti vruća, i to ne samo središnji dio tave već od ruba do ruba, koliko je to moguće. Izvadite smjesu iz hladnjaka, još jednom je malo promiješajte i polako je dozirajte da dosegne sve rubove.
Palačinke je, naravno, potrebno ispeći dobro s obje strane. Ako niste vični „preokretanju iz tave“, koristite se špatulom kako biste provjerili rubove i je li se dobro ispekla, a zatim je okrenuli na drugu stranu.
Ovo je pitanje osobnog ukusa, i sigurno nećete pogriješiti s nekim džemom ili pekmezom, čokoladnim namazom i sličnim. Mi vam ipak predlažemo da isprobate i druge dodatke koji će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije nepce:
A sad na pripremu palačinki! Dobar tek!
Sastojci potrebni za smjesu (za otprilike 12 palačinki)
- 4 jaja (pripazite uvijek da ih ne umiješate direktno iz hladnjaka, već ih izvadite ranije da dosegnu sobnu temperaturu!)
- 3 čajne žličice šećera ili drugog sladila
- Pola do jedne žličice soli (tako je, sol je ovdje dobrodošao sastojak i ne ustručavajte se dodati ga)
- 350 g glatkog brašna (možete i do 50 g manje, ako biste željeli da ispadnu nešto tanje)
- 1 žličica praška za pecivo
- 650 ml mlijeka (ponovno pripaziti da je u pitanju mlijeko sobne temperature, pa ga po potrebi malo zagrijati na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici)
- 150 ml mineralne vode
- 3-4 žlice ulja ili rastopljenog maslaca.
Priprema
Smjesu mutite na način da prvo mutilicom ili mikserom mutite jaja sa šećerom i soli. Kada se sol i šećer rastope većim dijelom, možete postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo.
Nakon što ste otprilike dodali trećinu brašna, možete dodati i malo tekućine (mlijeka i mineralne vode) kako bi miješanje bilo lakše. Ponovite proces dok ne potrošite sve sastojke. Ono što je ključno jest da smjesa bude glatka, bez grudica. Dakle; miješanje je jedan od najvažnijih koraka kako bi smjesa ispala savršena. Potom, neka smjesa malo odstoji na hladnijem mjestu ili baš u hladnjaku, otprilike 15-20 minuta.
Tavu za palačinke zamastite uljem ili maslacem. Naša je preporuka maslac, koji okusu palačinki daje posebnu notu. Tava mora biti vruća, i to ne samo središnji dio tave već od ruba do ruba, koliko je to moguće. Izvadite smjesu iz hladnjaka, još jednom je malo promiješajte i polako je dozirajte da dosegne sve rubove.
Palačinke je, naravno, potrebno ispeći dobro s obje strane. Ako niste vični „preokretanju iz tave“, koristite se špatulom kako biste provjerili rubove i je li se dobro ispekla, a zatim je okrenuli na drugu stranu.
Punjenje palačinki
Ovo je pitanje osobnog ukusa, i sigurno nećete pogriješiti s nekim džemom ili pekmezom, čokoladnim namazom i sličnim. Mi vam ipak predlažemo da isprobate i druge dodatke koji će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije nepce:
- mrvljeni keksi (Petit, Napolitanke, Oreo i drugi)
- čokolada u prahu ili kakao
- bobičasto voće (borovnice, kupine, maline, jagode..)
- drugo, mekano voće: banane, smokve, naranča
- chia sjemenke
- sjeckani orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi)
- med
- kokos
- sladoled raznih okusa
A sad na pripremu palačinki! Dobar tek!
OZNAKE:
FOTO:
PIXABAY