LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od pravog fonta do pravih vještina

Savjeti za životopis koji dovodi do zaposlenja

Kvalitetan životopis ključ je isticanja u očima poslodavca i predstavlja sliku potencijalnog zaposlenika. Upravo zbog toga donosimo vam deset savjeta za što bolji životopis.

Kvalitetan životopis ključ je isticanja u očima poslodavca i predstavlja sliku potencijalnog zaposlenika. Upravo zbog toga donosimo vam deset savjeta za što bolji životopis.

Napisati dobar životopis muka je koju svi kad-tad moramo proći. Međutim, ako se do sada nisi pronašao/la u situaciji da moraš napisati životopis, nakon što i završiš tih 10 godina faksa, morat ćeš istaknuti vještine osim ispijanja pive u slobodno i neslobodno vrijeme. Stoga, sada je vrijeme da sakupiš neke od savjeta kako bi u budućnosti zablistao u očima svojeg budućeg poslodavca.

Razmišljaj izvan kutije

Svaki posao zahtijeva onaj dodatan trud, ideje van kutije. Ako kažeš da si takva osoba, to ne dokazuje tvoju maštovitost. Iskoristi svoj životopis kao priliku da pokažeš kako na kreativan način pristupaš izazovu i ispunjavaš ga.

Životopis, FOTO: Tumblr

Izaberi svoje alate

Svi koriste Microsoft Word kao sredstvo za pisanje životopisa. Međutim, ako je jedan od zahtjeva poslodavca da se znaju koristiti i druge tehnologije kao što su Adobe Creative Cloud ili Power Point, zašto ne koristiti nešto od toga i dokazati svoje sposobnosti prvom prilikom?

Ti nisi centar svega

Nemoj poslodavcu ispričati svoju životnu priču od rođenja, udomljenja prvog psa pa sve do srcedrapajućeg prekida sa dečkom. Nemoj poslodavcu reći što TI želiš, već navedi kojim osobnim kvalitetama možeš napredovati u poslu. Svaka vještina ili poslovno iskustvo koje je navedeno u tvome životopisu mora biti važno. Ako nije važno, nije im mjesto u njemu. Također, napravi listu vještina koje poslodavac traži i listu onih koje možeš ponuditi te ih posebno istakni.

Portfelj nije samo za umjetnike

Ako si prije bio/la zaposlen/a na nekom radnom mjestu te imaš dokumentaciju koja to dokazuje, uredno je zapakiraj uz svoj životopis i pošalji skupa. Osim što će vjerno prikazati tvoje vještine, također će i pomoći pri intervjuiranju jer ćeš s poslodavcem pregledavati tu dokumentaciju te postići efekt zbližavanja.

Font

Iako vjerojatno nisi svjestan/na toga, font govori puno o tebi. Times New Roman uvijek je najosnovniji i najsigurniji izbor, ali postoji mnoštvo fontova koji se također mogu koristiti. Izbjegavaj zavojite, nepregledne fontove pri čijem korištenju ostavljaš dojam malog djeteta koje se igralo pisanja životopisa.

FOTO: Pinterest
 
Nije svemu mjesto u tablici

Izbjegavaj prekomjerno korištenje tablica, ali i lista. Tablicama, osim ako nije u pitanju nekakva vrsta izvješća koju poslodavac traži, nije mjesto u životopisu. Također, u redu je nabrojati sve svoje vještine i sposobnosti, ali bolje ih odvojiti zarezom nego beskonačnim listama. To ostavlja dojam da nisi imao/la puno toga za napisati pa si na taj način ispunio/la praznine.

Učinkovito iskoristi prostor

Hobiji i ime roditelja nisu potrebni. Poslodavci često imaju malo vremena za pregledati životopis, i iz tog bi razloga sve važne informacije trebale biti na prvoj stranici. Nemoj trošiti prostor i pažnju svoga potencijalno budućeg poslodavca, već organiziraj životopis tako da prikazuje ono najvažnije o tebi i tvojim sposobnostima.

Uvijek imaj životopis sa sobom

Iako si prije razgovora poslao/la životopis, najbolje bi bilo imati ga i sa sobom za svaki slučaj. Osim toga, imajući ga sa sobom daješ poslodavcu do znanja kako si organizirana i pažljiva osoba.

Odaberi odgovarajući format

Prije no što životopis pošalješ poslodavcu, pretvori ga u više formata kao što su PDF ili PNG te ga pošalji prijatelju na provjeru. Ako se pri njegovom preuzimanju sve prikazuje savršeno kao što si i želio/la, možeš ga poslati i poslodavcu.

Zapamti, nema pravila

Postoji bezbroj načina kako napisati dobar životopis, a na tebi je da iskoristiš svu maštu te se zanimljivo i inovativno predstaviš svome potencijalnom poslodavcu. Uloženi se trud itekako primijeti i cijeni.

FOTO: KLUB MLADIH SPLIT