LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pripremom protiv straha

Savjeti za pobjedu straha prije javnog nastupa

Strah od javnog nastupa i govora jedan je od najzastupljenijih straha među ljudima. Srećom, nije toliko nerješiv. Nastaje zbog nepripremljenosti, tako da je sve na danima koji prethode nastupu.

Strah od javnog nastupa i govora jedan je od najzastupljenijih straha među ljudima. Srećom, nije toliko nerješiv. Nastaje zbog nepripremljenosti, tako da je sve na danima koji prethode nastupu.

Glasofobija je strah od javnog nastupa. Pretpostavlja se da je prisutan među 75% ljudi, što ga čini jednim od najčešćih strahova među nama. Neki od simptoma, u kojima vrlo vjerojatno može prepoznati sami sebe ako ste ikada trebali održati govor ili prezentaciju ispred publike, jesu: intenzivna nervoza, mišićna tenzija u vratu i leđima, nedostatak energije, oslabljeni tonalitet, drhtanje glasa i neprestane misli i slike u glavi s javnim sramoćenjem za vrijeme nastupa. Srećom, suočavanjem sa strahom te pomoću koraka objašnjenih u nastavku moguće je kompletno se otresti ovoga straha te posljedično čak i zavoljeti javne nastupe.

Za početak valja spomenuti dvije greške koje su česti uzrok velikoj nervozi. Prva je memoriziranje cijelog teksta napamet. Iako ovo možda i ne zvuči toliko strašno jer je dobro poznavanje gradiva koje se prezentira potrebno za dobar nastup, bubanje riječi do riječi može učiniti vaš nastup jednoličnim i nezanimljivim. Vaše izvođenje zvučat će kao robotsko citiranje riječi dok vam ne postane daha. Umjesto koncentriranja na same riječi i rečenice, učinite ideje i sadržaj koji predstavljate jasnim sami sebi te neka on bude dijelom iz vaše glave i dijelom iz vaših bilješka.

Druga se pogreška nalazi na suprotnoj strani maksime: nedostatak pripreme. Bilo zbog lijenosti bilo zbog prekomjernog samopouzdanja, vjerojatno ste svjedočili nastupu u kojem predavač nije znao o vlastitoj temi mnogo više nego vi sami. U ovom je slučaju fatalna pogreška što se na papir napiše nekoliko osnovnih bilješka te očekuje da će detalji jednostavno doći sami tijekom govora. Ipak, jednom kada nastup počne, karma nepripremljenosti dolazi po svoje.

Što se tiče samog procesa pripreme govora, može se podijeliti u manje jednostavne koraka. Prvi je korak napisati prvu verziju govora, koji se sastoji pretežito od samih činjenica. Ovime određujete strukturu teksta oko koje zatim gradite i uokvirujete cjelokupni govor. Zatim prinesite tekstu vašu osobnu dotjeranost. Parafrazirajte radije nego da samo kopirate tuđe rečenice koje ste pronašli u literaturi. Time će vaš nastup biti osebujniji te automatski zabavniji i vama i vašoj publici.

Sada, kada je vaš govor kompletno napisan, vrijeme je da ga ponovite kako biste imali što manje razloga za tremu prije nastupa. Memorizirajte glavne dijelove. To može biti rečenica po slajdu / poglavlju koja iznosi temeljnu ideju te reprezentira ostatak tog dijela teksta koji se gradi oko nje. Kada ste te dijelove ugradili dovoljno duboko u vaše pamćenje, poradite na ostatku teksta. Pokušajte odrediti najvažnije rečenice. One služe kao poveznice koje nose tekst od jedne točke do druge. Pronađite omjer između riječi iz vaše glave i riječi s papira ispred vas kojim možete žonglirati bez poteškoća poput mucanja i zastoja.

S time ste već poprilično spremni za nastup, ali kako biste izbrusili svoju pripremu do kraja, preostaje vam još nekoliko puta održati sam nastup pred imaginarnom publikom. To može biti vaš odraz u ogledalu, zid ili samo prazna soba. Bitno je da vaš govor bude tečan i da se osjećate ugodno dok ga izvodite. Najbolji način da to osigurate jest da vaš govor pred pravom publikom zapravo ne bude vaše prvo izvođenje tog govora, nego samo još jedna izvedba koju ste dan prije nekoliko puta održali unutar svoja četiri zida. 

FOTO: PIXABAY