LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za nezaboravan odmor

Ruksakom po Europi

Dok je nekima jedini pojam ljetovanja odlazak na more, drugi možda požele promjenu pa maštaju o posjeti brojnim super destinacijama diljem Europe. Dapače, nije to nimalo nemoguća misija nego vam samo treba dobro isplaniran put.

Dok je nekima jedini pojam ljetovanja odlazak na more, drugi možda požele promjenu pa maštaju o posjeti brojnim super destinacijama diljem Europe. Dapače, nije to nimalo nemoguća misija nego vam samo treba dobro isplaniran put.

Kako se ljeto bliži kraju, već razmišljamo o idućim praznicima i šansi za novim putovanjem. Bez obzira što možda nemate love za provesti odmor na Azurnoj obali i odsjedati u skupim apartmanima, idući godišnji odmor može biti baš vaš odmor iz snova.

Izaberite vrijeme u godini idealno za put

Tako je, nije samo ljeto predviđeno za planiranje putovanja. Naravno, ako idete na ljetovanje, onda ne možete zanemariti prekrasnu Balkansku obalu. U jesen, kada utihne turistička vreva zaputite se na još topliji Mediteran, jer su obale južne Europe u to vrijeme puno rjeđe natrpane turistima i tek tada možete otkriti prave ljepote Italije i Španjolske. A za sve one koji su zimski tip, snijeg i novogodišnji odmor pravi je izbor za vas. Zaputite se prema susjednoj Sloveniji, koja je čest odabir mladih ili krenite na druga popularna alpska odredišta. Brojna seoska mjestašca i prirodne ljepote oduševit će vas i pružiti vam nezaboravan doživljaj.

Putujte vlakom

Osim što ćete uštedjedi na smještaju ako putujete preko noći, putovanje Europom u vlaku može biti izrazito zanimljivo iskustvo. Na ovaj način ćete uštedjeti novac, a moći ćete i najbolje iz prve ruke vidjeti Europu i svu njenu raznolikost. Najbolje vam to može dočarati popularni film Euro trip, odnosno Putovanje Europom gdje je zapravo sam način putovanja najbolji izvor zabave i zanimljivih dogodovština.

Birajte razuman smještaj

Smještaj je najčešće ključni faktor u određivanju cijene putovanja. Stoga, ne dopustite da vam  to bude "kamen spoticanja" u planiranju odmora. Istražite sve mogućnosti prije puta, obavezno zavirite u lokalnu mrežu hostela u državi u koju stižete jer upravo je ovaj smještaj često najprihvatljiviji za vaš džep. Ako ste spremni na kampiranje, postoji puno vrlo opremljenih kampova tako da to može biti jedinstveno iskustvo.

Hranite se kao lokalno stanovništvo

Iako bi zasigurno željeli probati sve delikatese koje vam se nude, često možete previše očekivati od hrane koju kupite te ju na kraju preplatite. Gušt proputovanja kroz više zemalja jest upravo osjetiti lokalnu kuhinju, kulturu i tih par dana se ponašati kao da ste jedan od "lokalaca". Kupujući na lokalnim tržnicama možete znatno uštedjeti, a pritom stvarno osjetiti duh mjesta u kojem se nalazite.

Maksimalno iskoristite prirodne ljepote

Ako ste već doputovali u drugu državu, ne znači da su jedino što imate za vidjeti glavni gradovi i mjesta gdje se plaća ulaznica. Posjetite prirodno obilježje, seoske sredine, zaputite se prema plaži, popnite se na obližnje brdo s predivnim pogledom na grad. Maksimizirajte svoj boravak tamo, a zapravo platite samo ono osnovno. 

I najvažnije – pazite na vlastitu sigurnost!

Zapamtite da ste turist, koji je došao u drugačije okruženje od svog. Svakako nije dobra ideja isticati se od lokalnog stanovništva, mahati skupocjenom kamerom ili mobitelom. Držite oči širom otvorene i uvijek imajte ruku na torbi/ruksaku. Na ovakvom putovanju, trenutak nepažnje može vam upropastiti ostatak odmora. Uživajte, ali i razmišljajte o tome kako se sve važne stvari za taj put nalaze upravo u vašem ruksaku.

A ako tražite najbolje rješenje za online kupovinu i putovanja OTP banka vam nudi prepaid kartice s kojima možete bezbrižno kupovati u inozemstvu i smanjiti rizik od zlouporabe.

FOTO: PIXABAY