LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet magije i čarobnjaštva

Rowling otkrila otkud inspiracija za mistična imena likova Harryja Pottera

Slikoviti i neobični likovi neizostavan su dio serijala o najpoznatijem čarobnjaku. U svakom se imenu krije značenje koje upućuje na osobnost pojedinog lika.

Slikoviti i neobični likovi neizostavan su dio serijala o najpoznatijem čarobnjaku. U svakom se imenu krije značenje koje upućuje na osobnost pojedinog lika.

Jedne od najpopularnijih knjiga ikada su svakako one o Harryju Potteru. Knjige koje uvijek iznova ostavljaju bez daha. No, jeste li se ikada zapitali što se krije iza tog mističnog svijeta magije i čarobnjaka?

Naime, autorica knjige, J. K. Rowling, pazila je na svaki detalj kako bi uspjela dočarati tu mistiku u svakoj riječi. Kako bi vjerno prikazala svoje likove pomno je izabrala imena koja ih opisuju, tj. njihova nam imena doslovno govore tko su i kakvi su oni zapravo. Većina imena ima lingvističke i povijesne korijene, igrom riječi autorica je dobila zanimljiva i neobična imena likova.

Harry Potter

Glavni lik u svom imenu sadrži kvalitete vođe, odnosno njegovo ime označava ulogu vođe u čarobnjačkoj zajednici. Naime, naziv Harry dolazi od imena Henry, koje je bilo često ime engleskih kraljeva. Potter je učestalo englesko, norveško i njemačko prezime, a označava ljude koji izrađuju lonce (pots).

Harry Potter, FOTO: Flickr

Hermione Jean Granger

Hermione je prikazana kao vrijedna i marljiva učenica koja svojim znanjem pomaže Harryju u otkrivanju tajni i borbi protiv negativaca. Ime je dobila po Hermione, kćeri Helene i kralja Menelaja iz grčke mitologije. Njezino srednje ime Jean dolazi iz latinskog i znači bog je milostiv. Također, Jean je srednje ime autoričine kćeri Mackenzie. Granger je učestalo englesko i francusko ime, a odnosi se na poljoprivrednike koji uzgajaju žitarice.

Ronald Bilius Weasley

Uz Hermoine, Ronald je Harryjev najbolji prijatelj koji se zajedno s njima bori protiv negativaca. Ime dolazi od naziva Rognvaldr i u prijevodu znači vladarev savjetnik, što je na neki način i njegova uloga kao pomagača Harryju. Srednje ime Bilius znači pun žuči, što se odnosi na probleme s jetrom, ali i zlovoljnost. Naime, Ronald je prikazan kao emocinalno nezrela osoba. Prezime Weasley podsjeća na lisicu (weasel) koja baš nije omiljena životinja zbog svoje lukavosti.

Neville Longbottom

Riječ je o osobi koja nema samopouzdanja i smatra kako nije dovoljno dobra, zbog čega ga drugi vrijeđaju. Samo prezime Longbottom (dugo dno) tome dodatno pridonosi. Ime i prezime označavaju ismijavanje, što je vidljivo iz djela.

Neville Longbottom, FOTO: Tumblr

Draco Malfoy

Lik koji zajedno sa svojim prijateljima nastoji zagorčati život Harryju. Također se udružuje s negativcima. Ime Draco latinski je naziv za zmaja, što se odnosi na njegovu želju za vlasti i moći u odnosu na druge. Prezime se sastoji od francuske riječi mal, što znači zlo i foy od francuske riječi foi, što označava vjerovanje. Naime, cijela obitelj ima zla vjerovanja, tj. vjeruju kako treba uništiti čarobnjake koji nisu čistokrvni.

Gregory Goyle

Gregory Goyle prikazan je kao Dracov tjelohranitelj, što fizički izgled i dokazuje. Također nije previše pametan i bistar. Osim fizičkog izgleda, njegovu nam ulogu odaje i ime. Naime, riječ gregory izvedena je iz grčke riječi koja znači budan ili oprezan, dok prezime Goyle označava kipove koji čuvaju gotičke zgrade, kao što on pazi na Malfoya.

Vincent Crabbe

Vincent je drugi Dracov prijatelj koji zajedno s njim želi postići određene ciljeve pa njegovo ime dolazi od latinske riječi vincere, što znači osvojiti ili pobijediti. Prezime Crabbe odnosi na njegovo razdražljivo i iritantno ponašanje.

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore

Jedan od najznačajnijh likova svakako je Dumbledore koji kao ravnatelj označava stup pozitivne i dobre magije te pokušava zaštiti Hogwarts i svoje učenike od mračnih i zlih sila. Albus je latinska riječ za bijelo, što se najvjerojatnije odnosi na njegovu bradu. Percival je jedan od viteza okruglog stola, kralja Artura, koji je tragao za svetim gralom. Ime označava hrabrost, radoznalost i ljubav prema povijesti. Wufric je anglosaksonska riječ za vučju snagu, odnosno vuka vladara. Budući da ni u jednom trenutku nije povezan s vukovima, smatra se kao se to ime odnosi na britanskog čudotvorca iz 12. stoljeća, Wulfrica od Haselburyja. Riječ brian dolazi od stare keltske riječi za plemenit, dok je dumbledore stara engleska riječ za bumbar, što se odnosi na njegovu ljubav za glazbom.

Tom Marvolo Riddle

Manje značajnu ulogu nema ni Lord Voldemort, najopakiji zlikovac koji prijeti mračnim silama i zlom magijom. Da kod svih izaziva strahopoštovanje prikazano jer kroz činjenicu da se njegovo ime ne izgovara. Tom je skraćenica od imena Thomas, što dolazi od židovske riječi za blizanca te opisuje njegovu povezanost s Harryjem. Marvolo je spoj engleske riječi marvellous (veličanstven) i latinske riječi volo, što označava pojam željeti ili brzo se kretati. Naime, Voldemort je u vrlo kratkom vremenu postao poznata i zastrašujuća ličnost. Prezime Riddle podrazumijeva da je riječ o zagonetnoj osobi jer je Tom prikrivao svoje pravo lice. Voldemort dolazi od francuske riječi vol de mort, što znači let smrti.

Rubeus Hagrid

Dobronamjeran lik koji rado pomaže Harryju, no njegova mana je alkohol. Naime, hagrid je stara engleska riječ za nekoga tko je imao lošu noć zbog pijanstva. Riječ rubeus dolazi od latinske riječi rubeo što znači crvenkast, a to je boja njegova lica kada pije.

Rubeus Hagrid, FOTO: Tumblr

Lucius Malfoy

Lucius Malfoy prikazuje zlu i korumpiranu ličnost koja pomaže Lordu Voldermortu u preuzimanju Ministarstva Magije. Lucius je ime nekolicine rimskih vladara, također i ime protivnika kralja Artura, rimskoga političara Luciusa Tiberius.

Narcissa Malfoy

Naziv narcissa dolazi od lika iz grčke mitologije pod nazivom Narcis (Narcissus) koji je bio zaljubljen u svoju ljepotu te se nije prestao gledati u ogledalo dok nije umro.

Sirus Black

Uloga Sirusa Blacka je zaštititi Harryja, zato ima i status njegova kuma. Sirius je ime za najsvjetliju zvijezdu koja se može vidjeti sa Zemlje. Također je poznata kao i Pseća zvijezda, koja je dio sazviježđa Veliki pas. Ime znači da se lik može pretvoriti u psa, i to crnog, kako prezime označava.

Bellatrix Lestrange

Bellatrix je jedna od negativki koja se bori na Voldemortovoj strani. Njezino ime označava dvadeset i petu najsvjetliju zvijezdu na nebu. Također je riječ o latinskom nazivu za ratobornu osobu, dok se naziv lestrange vjerojatno odnosi na njezino čudno ponašanje.

Argus Filch

Argus je grčko mitološko biće sa stotinu očiju, što karakterizira sposobnost lika da vidi sve, čak i u tami. Filch je britanski slang za krađu, što se također odnosi na karakter lika.

Sybill Trelawney

Riječ sybiil je homonim od riječi sibyl što je označavalo proročicu u antičko vrijeme. Trelawney je vrlo staro ime, a odnosi se na želju za naglašavanjem njezine prošlosti kada želi ostaviti dobar dojam.

Remus Lupin

Remus je još jedan lik koji nastoji zaštiti Harryja u znak prijateljstva s njegovim roditeljima. Samo ime odaje da je riječ o vukodlaku jer naziv lupin dolazi od latinske riječi lupinus (od vuka), a prema rimskoj mitologiji Remus je ime jednog od braće osnivača Rima koju je odgojila vučica.

Remus Lupin, FOTO: Harry Potter wikia

Dolores Jane Umbridge

Ime Dolores u prijevodu znači tuga ili žalost. Umbridge dolazi od riječi umbrage, odnosno britanskog izraza to take umbrage (uvrijediti se). Ovaj je lik vrlo uvredljiv, pogotovo ako se netko ne slaže s njezinim mišljenjem.

Cornelius Oswald Fudge

Cornelius je učestalo ime koje dolazi s Novog Zavjeta. Oswald se vjerojatno odnosi na fašističkog britanskog političara Oswalda Mosleya koji je podupirao Hitlera i dopustio mu da se izvuče od kazne za svoje zločine, kao što je Cornelius odbio vjerovati da se Lord Voldemort vratio jer nije htio izgubiti svoj posao. Riječ fudge kao glagol znači predstaviti se ili se baviti nečim neprikladnim kako bi se prikrila istina ili dovelo u zabludu.

Rufus Scrimgeour

Ovaj je lik suprotnost Corneliusu Fudgu jer je, nakon što je zauzeo njegovo mjesto u Ministarstvu magije, odlučio uloviti Voldemorta. Rufus je riječ latinskog podrijetla te označava crvenu kosu, dok je riječ scrimgeour ime škotskog klana koje dolazi od fraze netko tko strijelja (strijelac).

Gellert Grindelwald

Gellert se pojavljuje kao prijatelj Dumbledora i njegov osvetnik. Riječ gellert mađarskog je podrijetla, a u doslovnom prijevodu znači koplje. Riječ grindelwald podsjeća na Grendela, vukodlaka iz stare engleske priče pod nazivom Beowulf.

Pomona Sprout

Pomona je naziv rimske božice voća i vrtova, a sprout u doslovnom prijevodu znači nicati. To su nazivi koji jasno opisuju njezinu ulogu učiteljice herbologije.

Pomona Sprout, FOTO: Harry Potter Wikia

Newt Artemis Fido Scamander

Newt je naziv za repaše, vrstu vodozemaca koji izgledom podsjećaju na guštere. Također, ime Newton dolazi od riječi new town. Artemis (Artemida) naziv je grčke božice koja je zaštitnica lova i zvijeri. Fido je često ime za psa te znači vjeran, dok je Scamander ime grčkog boga rijeke. Ovi nazivi jasno prikazuju ljubav lika prema životinjama i prirodi te njegove talente.

Porpentina Goldstein

Naziv porpentina dolazi od riječi porcupine, što znači dikobraz. Goldstein je židovsko prezime njemačkog podrijetla i odnosi se na ljude koji rade sa zlatom. Može se odnositi na zlatara, ali i alkemičara.

Percival Graves

Prikazuje se kao vrlo moćan čarobnjak u ulozi negativca. Percival je ime jednog od vitezova kralja Artura, također i Dumbledorovo srednje ime. Naziv Graves vjerojatno označava da se ispod površine krije netko sasvim drugačiji od onoga kako izgleda na prvi pogled.

Bartemius Crouch

Naziv Bartemius dolazi od imena Bartimeaus, slijepca kojeg je Isus izliječio, što se odnosi na to da nije shvatio da se njegov sin lažno predstavljao kao Mad-Eye Moody. Prezime Crouch dolazi od riječi križ (cross). 

Fleur Isabelle Delacour

Ovdje je iz samih naziva očito da je riječ o ljepoti i uzvišenosti jer njezino ime u prijevodu znači lijepi cvijet s dvora. Fleur je francuska riječ za cvijeće, Isabelle dolazi od francuske riječi belle, što znači lijepo. De la cour znači s dvora.

Fleur Isabelle Delacour, FOTO: Wikipedia

Cedric Diggory

Cedric je iskrivljeni naziv koji dolazi od Cerdica, saksonksog kralja iz 6. stoljeća. Diggory vjerojatno dolazi od imena Sir Degare, povijesne engleske pjesme.

Alastor Moody

Alastor je još jedno ime za grčkog boga Zeusa, a u prijevodi znači osvetnik. To povezujemo s njegovom beskompromisnom pravosudnom filozofijom. Naziv moody u prijevodu znači ćudljiv, što se odnosi na njegovo raspoloženje.

Gilderoy Lockhart

Spisateljica je objasnila kako je pojam gilderoy pronašla u Rječniku fraza i basni, a odnosi se na drumskog razbojnika i nevaljalca koji je zgodan. Prezime Lockhart odabrala je jer zvuči glamurozno i poletno.

Xenophilius Lovegood

Pojam xenophile označava osobe koje vole čudne stvari. Riječ lovegood označava dobrotu ove obitelji, iako je Xenophilius izdao Harryja.

Minerva McGonagall

Dobra i brižna učiteljica također je vrlo mudra te pravedna, što i samo ime govori. Naime, Minerva je rimska božica mudrosti i rata, dok je McGonagall prezime najgoreg pjesnika engleske književnosti koji se zvao William.

Kingsley Shacklebolt

Kingsley označava povezanost lika s kraljevstvom, što i dokazuje njegovo kodno ime royal. Pojam shackelbolt koristi se za metalni dio koji drži lance pričvršćene za okove pa se prema tome pretpostavlja da je riječ o njegovoj ulozi koja se odnosi na zaštitu i sigurnost.

Garrick Ollivander

Garrick je stara engleska riječ za osobu koja upravlja kopljem, dok je ollivander naziv za osobu koja posjeduje štapić od masline. Iz ovih naziva zaključujemo da je njegova uloga izrada čarobnih štapića te da potječe s Mediterana.

Garrick Ollivander, FOTO: Harry Potter Wikia

Rita Skeeter

Skeeter je naziv bolesti koju prenose komarci, što se odnosi na njezinu ulogu kolumnistice i tračarice.

Horace Eugene Flaccus Slughorn

Horacije je slavni rimski pjesnik okarakteriziran kao druželjubiva osoba, što je jedna od osobina ovog lika koji nastoji biti okružen moćnim ljudima. Eugene je grčka riječ za dobar rod, što se odnosi na njegovo predlaganje nepotizma. Flaccus je rimski naziv za osobu koja potječe iz dobre obiteljske loze. Naziv slughorn dolazi iz keltskog dijalekta i u prijevodu znači ratni krik. To se povezuje s pomoći koju je pružio u obrani Hogwartsa.

Nymphadora Tonks

Naziv nymphhadora vjerojatno se odnosi na nimfe (nymphs), grčka mitološka bića koja su živjela u šumama. U ovom slučaju može biti riječ o osobi koja može promijeniti svoj izgled. Tonk slangu znači udariti nekoga, a njezina je uloga borba protiv Smrtonoša.

Fenrir Greyback

Fenrir je opasan vuk iz skandinavske mitologije, a naziv greyback vjerojatno se odnosi na njegov izgled u vučjem obliku.

Nagini

I životinje imaju imena koja odaju njihovu ulogu. Tako riječ nagini na sanskrtu doslovno znači biće koje ima oblik velike zmije. To upućuje na činjenicu da je Nagini horkruks jer sadrži dio Voldemortove duše.

Mundungus Fletcher

Mundungus je naziv koji označava nešto loše kvalitete, a Fetcher je prezime koje se odnosi na fletching, jedan dio procesa izrade strijela.

Mundungus Fletcher, FOTO: Harry Potter Wikia

Aragog

Acromantula je vrsta ogromnog otrovnog pauka, a naziv dolazi od riječi ara, skraćeno od arachnid (paučina). Riječ gog dolazi iz židovske ili krščanske eshatologije te se odnosi na osobu ili naciju uključenu u apokaliptička proročanstva.

Salazar Slytherin

Jedan od osnivača Hogwartsa dobio je ime po Antoniu Salazaru, portugalskom diktatoru, a slytherin podsjeća na slithering, način na koji se zmija kreće.

Godric Gryffindor

Naziv godric dolazi od stare engleske riječi godrich, što znači dobra osoba. Prezime se sastoji do dviju riječi: griffin je ime mitološkog bića koje je pola lav, a pola orao te francuske riječi dor, što znači zlatan.

FOTO: FLICKR